Sytytämme kynttilöitä ja kunnioitamme näiden lasten, nuorten, aikuisten ja ikäihmisten muistoa ja tunnemme myötätuntoa heitä kaipaavia perheenjäseniä kohtaan.
Viimeisen 12 kuukauden aikana on maailmalla tapettu 238 transihmistä. Surullinen luku ei ole pienentynyt merkittävästi viime vuodesta. Vaarallisimpia alueita transihmisille elää ovat keski- ja etelä-Amerikka. Raportin mukaan erityisesti alle 20-vuotiaiden ja alaikäisten kuolleiden määrä on kasvanut huomattavasta. Tilastoa on koottu vuodesta 2008 lähtien, jonka jälkeen on murhattu yhteensä 1374 ihmistä.
Transihmiset kohtaavat myös Suomessa ennakkoluuloja, transfobiaa, väkivaltaa ja syrjintää. Tätä tapahtuu niin työpaikoilla, palveluissa kuin perheissäkin – yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Sukupuolen moninaisuus on luonnollinen asia ja oikeus olla oma itsensä ja ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla kuuluu aivan kaikille ihmisille. Suomi on sitoutunut kansainvälisesti edistämään sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten ihmisoikeuksia. Transihmisten syrjintään tulee puuttua laajasti niin kotimaassa kuin Suomen ulkopolitiikassakin.
Transihminen on yleiskäsite, joka kuvaa kaikkia, joiden sukupuolen kokeminen, sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu joskus tai aina eroaa niistä odotuksista sukupuolelle, johon heidät syntymähetkellä määriteltiin. Transihmisiin kuuluvat transvestiitit, transgenderit / muunsukupuoliset ja transsukupuoliset.
Helsingin muistotilaisuus, jossa sytytetään kynttilöitä, järjestetään TransHelsinki-viikolla, mikä on valtakunnallinen sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten tapahtuma. Vuoden 2012 TransHelsinki on järjestyksessä 21. ja sitä järjestää Trasek, Seta Transtukipiste, Dreamwear Club ja joukko muita ihmisoikeustoimijoita.
Lisätietoa: Transgender Europe, www.tgeu.org