Sosiaali- ja terveysministeriö asettaman translakityöryhmän työ jatkui nopealla aikataululla elokuussa. Lakiesityksestä on julkaistu ministeriön laatima luonnos, joka on lähetetty lausuntokierrokselle. Lausunnon voi antaa kuka tahansa, ja Seta pyytääkin ihmisoikeuksia puolustavia tahoja antamaan lausunnon. Deadline lausunnoille on 19.9.
Lakiluonnoksessa esitetään poistettavaksi sukupuolen vahvistamisen ehdoista lisääntymiskyvyttömyys. Lisäksi luonnoksessa annetaan naimattomuusvaatimuksen poistamisesta kaksi vaihtoehtoa, joista toinen olisi vain kosmeettinen muutos.
Seta, Trasek, Ihmisoikeusliitto ja Amnesty lähestyivät translaista vastaavaa ministeri Susanna Huovista kirjeellä, jossa toivottiin hänen vaikuttavan siihen, että laista annettaisiin kunnianhimoinen esitys, jossa poistetaan kaikki ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot sukupuolen vahvistamiselta, mukaan lukien vaatimus lääketieteellisestä selvityksestä, tietyssä sukupuoliroolissa elämisestä ja täysi-ikäisyydestä.
”Lakiluonnoksessa on pykälien osalta menty siitä, mistä aita on matalin. Toivomme, että mahdollisimman moni järjestö ja poliittinen taho antaisivat luonnoksesta itsemääräämisoikeutta tukevia lausuntoja, jotta lopullinen hallituksen esitys olisi linjassa Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan kanssa ja korjaisi lain ihmisoikeuksien kannalta kerralla kuntoon”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.
Tanskassa juuri uudistettu translaki on itsemääräämisoikeutta tukeva. Sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu jatkossa henkilön omaan ilmoitukseen eikä laki ei aseta sukupuolen juridiselle vahvistamiselle muita ehtoja kuin kuuden kuukauden harkinta-ajan.
Suomen translakiin liittyvää tapausta käsiteltiin kesällä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen laajassa kokoonpanossa. Tapauksessa Hämäläinen vs. Suomi oli kyse siitä, että henkilö ei saanut sukupuoltaan juridisesti vahvistetuksi muuttamatta avioliittoaan rekisteröidyksi parisuhteeksi. Heinäkuussa annetun ratkaisun mukaan Suomen vaatimus avioliiton muuttamisesta rekisteröidyksi parisuhteeksi sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona kuuluu ”kansallisen harkintavallan piiriin”.
Kolme ihmisoikeustuomioistuimen tuomaria jätti päätökseen eriävän mielipiteen. Heidän mielestään tuomioistuin ei arvioinut asiaa riittävästi sukupuoltaan korjaavan henkilön ihmisoikeuksien loukkaamisen näkökulmasta, vaan keskittyi liikaa kysymykseen siitä, onko valtiolla velvoite mahdollistaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliitto. Myös Setan eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa ilmaisi pettymyksensä päätöksestä. Se totesi, että ihmisoikeustuomioistuin hukkasi mahdollisuuden tuomita nöyryyttävä ja syrjivä pakkoavioerokäytäntö, joka on käytössä muuallakin Euroopassa.
>> Lausuntopyyntö ja lakiluonnos (löytyy myös myöhemmin ministeriön sivulta!)
>> Lisätietoa lausunnon antajille: Tiina Oikarinen, Amnesty, tiina.oikarinen@amnesty.fi, p. 040 8331140
>> Järjestöjen kirje ministerille