Seta järjestää ainutlaatuisen koulutuspäivän ammattilaisille sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta 2.11.2016 klo 9-16 Helsingissä Messukeskuksessa (Messuaukio 1).
Sateenkaarityökalupakki on ensimmäistä kertaa järjestettävä kokonaisuus, joka tarjoaa perustietoa ja hyviä käytänteitä kasvatusalan, nuorisotyön, vanhustyön ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Kouluttajina toimivat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntijat. Yhteisen aamupäiväohjelman jälkeen koulutettavat jakaantuvat viiteen eri sessioon syventymään omaa alaa koskeviin sisältöihin.
Ohjelma
9.00 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
10.00 Tervetuloa: LHBTI-ihmisoikeudet nyt / Yhdenvertaisuussuunnittelu – mitä jokaisen tulisi tietää? / Kansainvälisiä malleja sukupuolen moninaisuuden kohtaamiseen
12.00 Lounas
13.00 Sessiot:
1. Tyttö, poika, muu -sukupuolen moninaisuus
varhaiskasvatuksessa
2. Sukupuolen moninaisuus koulussa ja
opetussuunnitelmissa
3. Sateenkaariseniorien tukeminen
4. Vähemmistöstressi
5. Sateenkaarevaa nuorisotyötä
14.30 Yhteenveto: Hyvät käytännöt
15.30 Seminaari päättyy
Sukupuolen moninaisuutta käsitellään erityisesti näissä kolmessa rinnakkaisessa sessiossa:
Tyttö, poika, muu -sukupuolen moninaisuus varhaiskasvatuksessa
Kuura Autere (YTM, LTO), Transtukipisteen sosiaalipsykologi
Miten toimin intersukupuolisen lapsen ja hänen vanhempiensa kanssa? Entä jos lapsen isä on transvestiitti tai äiti korjaa sukupuoltaan? Kuinka tukea tyttöpoikaa tai poikatyttöä? Keskusteleva työpaja varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja opiskelijoille. Sukupuolen moninaisuutta koskevan perustiedon lisäksi sosiaalipsykologi, lastentarhanopettaja Kuura Autere esittelee konkreettisia välineitä työn tueksi.
Sukupuolen moninaisuus koulussa ja opetussuunnitelmissa
Marita Karvinen (VT), Setan koulutussuunnittelija
Sukupuolen moninaisuus koulussa ja opetussuunnitelmassa -osiossa perehdytään uuden perusopetuksen opetussuunnitelman antamaan tehtävään lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Aiheeseen annetaan sekä oppiainekohtaisia että ilmiöpohjaiseen opetukseen perustuvia vinkkejä. Sukupuolen moninaisuutta ja sen käsittelyä eri-ikäisten kanssa lähestytään myös toiminnallisten menetelmien avulla.
Vähemmistöstressi
Maarit Huuska, Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä ja erityistason psykoterapeutti ja Jussi Nissinen, Sinuiksi-palvelun työntekijä ja psykoterapeutti (VET)
Suhtautuminen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin on muuttumassa avoimemmaksi ja hyväksyvämmäksi. Silti edelleen lapset, nuoret ja aikuiset kokevat fysiologisesti ja psykososiaalisesti vaikuttavaa vähemmistöstressiä sukupuolensa tai suuntautumisensa takia tai siksi, että perheenjäsen kuuluu sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön.
Miten eri terapiamenetelmiä voidaan hyödyntää, esimerkiksi taideterapeuttista ja narratiivista lähestymistapaa, gestalt-terapiaa ja kehollista työskentelyä tai perheterapeuttista dialogia, jotta asiakasta voidaan resursoida ja vahvistaa löytämään omia selviytymiskeinojaan? Pohditaan myös lapsille ja nuorille soveltuvia apukeinoja.
Työpaja sisältää tapausesimerkkejä, harjoituksia ja keskustelua, jossa hyödynnetään paikalla olijoiden näkökulmia ja ammattitaitoa. Saat mukaasi katsauksen vähemmistöstressitutkimukseen. Työpaja on suunnattu psykoterapeuteille, seksuaalineuvojille ja -terapeuteille sekä muuta vaativaa ammatillista keskusteluapua antaville sosiaali- ja terveysalan, nuorisotyön ja kirkon työntekijöille.
Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen
Osallistumismaksu on 90 €/hlö ja 80 €/hlö Setan jäsenjärjestöjen jäsenille, työttömille, freelancereille ja opiskelijoille. Osallistumismaksuun kuuluu ohjelmaan merkityt ruokailut Messukeskuksessa. Ilmoittautuminen päättyy 1.10.
Koko ohjelma ja ilmoittautumisohjeet: http://seta.fi/tapahtuma/sateenkaarityokalupakki/