Seta on teettänyt raportin translasten ja intersukupuolisten lasten hyvinvoinnista, hoidosta ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Moninaiset lapsemme -raportin mukaan translasten ja intersukupuolisten lasten oikeuksia ja hyvinvointia laiminlyödään vakavasti.
“Sukupuoleltaan moninaiset lapset ja nuoret ovat erityisen haavoittuva ja syrjinnälle altis ryhmä, jonka hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen on saatava parannuksia välittömästi. Itsemääräämisoikeus kuuluu myös alaikäisille suhteessa heidän sukupuoleensa ja sukupuoliristiriidan hoitoon”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.
Uusimmassa kouluterveyskyselyssä 9.-luokkalaisista ainakin 5,6 %:lla on sukupuolen moninaisuuden kokemuksia. Suomessa ei kuitenkaan tutkita eikä diagnosoida alle 13-vuotiaiden sukupuoliristiriitaa, vaikka tiedetään lasten ja nuorten hyötyvän hoidosta.
Raportin mukaan hoitamaton sukupuoliristiriita on vakava asia eikä hoitamatta jättäminen ole neutraali ratkaisu. Seta on syvästi huolissaan alaikäisten transsukupuolisten pääsystä tarvitsemiensa laadukkaiden hoitojen ja tuen piiriin.
“Meillä on kaikki ratkaisun avaimet käsissämme. Translain kokonaisuudistus, kansainvälisesti hyviksi vahvistettujen hoitosuositusten noudattaminen, intersukupuolisten kosmeettisen kirurgian kieltäminen ja tiedon ja osaamisen lisääminen sukupuolen moninaisuudesta takaavat kaiken ikäisten transihmisten ja intersukupuolisten hyvinvoinnin”, Lampinen toteaa.
Trasek ry painottaa, että lapselle on suotava oikeus olla oma itsensä ja ilmaista sukupuoltaan sen mukaan, miten hän sen itse kokee. Lapselle on taattava turvallinen ympäristö, jossa hänet hyväksytään ja jossa hän voi puhua vapaasti sukupuolestaan. Tämä edellyttää kannustavaa ja avoimesti suhtautuvaa perhettä ja ympäristöä. Trasek julkaisi tiistaina myös omat linjaukset lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien parantamiseksi.
“Yhteiskunnallisessa keskustelussa on valitettavasti keskitytty pitkälti siihen, että lapsen kehoon ei saa kajota. Tämä on ironista, sillä ajamme nimen omaan intersukupuolisten lasten oikeutta koskemattomuuteen. Lapsi, jolla on transkokemus, hyötyy taas yleensä nimenomaan oikeudesta olla oma itsensä sosiaalisella tasolla eli siitä, että hänet kohdataan oikeassa sukupuolessa”, toteaa Trasekin puheenjohtaja Panda Eriksson.
Transihmisten oikeuksia ja hyvinvointia käsitellään seminaarissa keskiviikkoaamuna. Eduskunnan HLBTI-verkosto, Ihmisoikeuskeskus, Seta ja Trasek ovat kutsuneet viranomaisia ja lasten oikeuksia edistäviä järjestöjä keskustelemaan aamupäivän seminaariin Helsingissä. Seminaarissa julkaistaan myös Ihmisoikeuskeskuksen sukupuolen oikeudellista vahvistamista tarkasteleva selvitys. Seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä Setan Youtube kanavalla keskiviikkona 25.4. 10-12.
Moninaiset lapsemme -raportti on teetetty Seta ja Trasekin yhteisen Kuuluu kaikille -translakikampanjan tueksi saaduilla lahjoitusvaroilla. Transtukipiste osallistui raportin laatimiseen ja tarkastamiseen.