Kolmivuotinen Tietoa intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille eli TIKA-hanke käynnistyi STEAn tuella vuoden 2018 alusta. TIKA-hankkeen tavoitteena on, että intersukupuolisten lasten oikeuksia kunnioitetaan Suomessa nykyistä paremmin ja ihmisoikeusloukkaukset vähenevät. TIKA-hankkeen toiminnot toteutetaan Setan Transtukipisteen yhteydessä.
Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Intersukupuolisuus.fi-verkosto, Trasek, Aktuaali, Sexpo-säätiö ja Oulun yliopistollisen sairaalan lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola. Myös Väestöliitto, sateenkaari-ihmisten Perhesuhdekeskus ja Helsingin Yliopiston Sukupuolentutkimuksen oppiaine ovat ilmaisseet halukkuutensa osallistua hankkeeseen eri muodoissa.
”Lisää yhteistyökumppaneita mahtuu mukaan! Hanke ja tietoisuus intersukupuolisuudesta laajenevat verkostoitumisen myötä eri puolille suomalaista yhteiskuntaa”, koordinaattori Jaana Pirskanen kertoo.
“TIKA-hankkeen tavoitteena on tietoisuuden lisääntyminen intersukupuolisuudesta siten, että ymmärrys luonnollisesta kehollisesta monimuotoisuudesta lisääntyy ja että intersukupuolisuudesta voidaan puhua avoimesti ja myönteisesti perheille ja eri palveluissa.”
Työn alla on verkostoitumisen lisäksi muun muassa oppaita, koulutusmateriaalia ja julkinen intersukupuolisuuden osaamispankki. Hankkeen ensimmäinen avoin ja maksuton seminaari Intersukupuolisuus ja Ihmisoikeudet järjestetään 14.6. Helsingissä.
Vasemmalta: Kuura Autere, Tommi Paalanen, Jaana Pirskanen, Veera Uusoksa, Maarit Huuska, Terhi Viikki, Juha Kilpiä ja Mika Venhola ensimmäisessä yhteistyötapaamisessa.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus perustetaan
TIKA-hankkeen myötä Seta muodostaa hankkeen toiminnoista ja Transtukipisteestä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen, joka tarjoaa tukea kaikille sukupuolivähemmistöille ja heidän läheisilleen sekä tuottaa ammattilaisille tietoa sukupuolen moninaisuudesta ja trans-, muun- ja intersukupuolisten sekä sukupuoltaan pohtivien tukemisesta.
Setan Transtukipiste on toiminut sukupuolen moninaisuuden asiantuntijana jo yli 20 vuoden ajan. Uuden Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen myötä myös muut kuin transihmisiksi itsensä määrittävät voivat löytää paremmin sukupuoli-identiteettiään koskevaa tietoa, palveluita ja vertaistukea.
Ota rohkeasti yhteyttä!
Onko työpaikallasi tarvetta päivittää tietämystä kehollisesta moninaisuudesta, intersukupuolisuudesta tai sukupuolen moninaisuudesta? Jos olet kiinnostunut TIKA-hankkeesta, tulevista julkaisuista, koulutusmateriaaleista, koulutuksista, lapsille suunnatusta animaatiosta tai haluaisit olla mukana yhteistyössä jollain tavalla, ole hyvä ja ota yhteyttä TIKA-hankkeen koordinaattoriin Jaana Pirskaseen: jaana.pirskanen@seta.fi.
Voit seurata hanketta myös tilaamalla 4 kertaa vuodessa ilmestyvän Sukupuolen moninaisuus tänään -uutiskirjeen.