Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hankkeen kolmivuotinen taival on alkanut reippaasti. Vuosien aikana on tarkoituksena kerätä yhteen monialaista asiantuntijaverkostoa kansallisesti ja kansainvälisesti.
Hanke pyrkii edistämään intersukupuolisten ihmisten näkyvyyttä ja oikeuksia ja varsinkin intersukupuolisten lasten oikeutta keholliseen koskemattomuuteen. TIKA-hankkeen tavotteisiin kuuluu myös antaa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille tietoa intersukupuolisuudesta ja intersukupuolisten sensitiivisestä kohtaamisesta työssä. Asiantuntijaverkosto ja elävä yhteistyö ovat olemassa myös hankkeen päätyttyä; jos olet kiinnostunut olemaan mukana tai kuulemaan lisää, voit olla yhteydessä minuun. Sähköpostiosoitteeni on jaana.pirskanen@seta.fi.
Vielä ehdit ilmoittautua seminaariin!
Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille – TIKA-hanke järjestää kesäkuussa 12.6. hankkeen avausseminaarin intersukupuolisten ihmisoikeuksista Helsingissä, Eurooppasalissa. Samalla tehdään historiaa: Suomessa järjestetään ensimmäistä kertaa intersukupuolisuutta ja ihmisoikeuksia käsittelevä seminaari. Intersukupuolisuus ja ihmisoikeudet -seminaari on suunnattu TIKA-verkostolle, yhteistyökumppaneille sekä sote-alan, varhaiskasvatuksen ja opetusalan työntekijöille.
Seminaarissa kuullaan monipuolisesti puheenvuoroja niin Suomesta kuin muualta. Ryhmänohjaaja, työnohjaaja, Juha Kilpiä, joka on ohjannut Suomen ainoaa intersukupuolisten vertaisryhmää kohta neljä vuotta, kertoo, kuinka ammattilaiset voivat kohdata työssään intersukupuolisia ihmisiä ja heidän läheisiään sensitiivisesti. Lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola esittää, miten lääketieteen tulisi tukea intersukupuolisia ihmisiä. Anssi Pirttijärvi Lapsiasiavaltuutetun toimistosta puhuu lapsen oikeuksien sopimuksesta ja lasten osallisuuden tukemisesta. Sauli Hyvärinen Lastensuojelun keskusliitosta nostaa esiin lastensuojelun keinoja tukea intersukupuolisia lapsia.
Hollantilainen Miriam van der Have kertoo intersukupuolisten ihmisoikeuksista ja aktivismista. Miriam van der Have on kansainvälisen intersukupuolisten kattojärjestön Organisation Intersex International Europen (OII Europe) puheenjohtaja ja hollantilaisen intersukupuolisten järjestön Dutch Intersex NNID Foundationin toiminnanjohtaja. Lisäksi van der Have on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuskattojärjestö ILGA Europen (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) hallituksen jäsen. Hänellä on 15 vuoden kokemus intersukupuolisuusaktivismista. Miriam van der Have työskentelee myös journalistina, dokumenttielokuvien tekijänä ja kustantajana.
Miriam van der Have oli yksi 34:stä Maltan vuoden 2013 lausunnon kirjoittajista. Tämä lausunto julkaistiin kolmannessa International Intersex Forumissa. Lausunnossa vaaditaan intersukupuolisten ihmisten syrjinnän lopettamista sekä oikeutta keholliseen koskemattomuuteen, ja itsemäärittelyyn.
Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen päättyy 5.6. Ilmoittaudu lomakkeella. Seminaari ja aamupala ovat maksuttomat osallistujille. Lounas on omakustanteinen.
Seminaarin livelähetys tulee Setan Youtube-tilille: https://www.youtube.com/user/SetaFinland/
Animaatioita ja oppaita!
Syksyn aikana TIKA-hanke tuottaa tiedonanto- ja koulutusmateriaalia sote- ja kasvatusalan käyttöön. Lapsille ja perheille valmistuu loppuvuodesta kaksi lyhyttä animaatiota: yksi moninaisuutta laajemmin käsittelevä animaatio ja toinen intersukupuolisuutta käsittelevä animaatio. Animaatioissa kuvataan sitä, miten ihmiset ovat erilaisia ja silti yhtä arvokkaita sekä mallinnetaan tapoja keskustella sukupuolen moninaisuudesta ja intersukupuolisuudesta. Näitä animaatioita voi niiden valmistumisen jälkeen näyttää muun muassa varhaiskasvatuksessa sekä sosiaali- ja opetusalalla.
TIKA-hanke tuottaa oppaan intersukupuolisten lasten perheille sekä oppaan intersukupuolisille nuorille. Lisäksi tuotamme artikkeleita, joissa käsitellään intersukupuolisuutta. Esimerkiksi seminaarin tärkeimmät teemat tiivistävä artikkeli on tulossa syksyn alussa. Syksyllä julkaistaan myös tekstimuotoon kirjoitettu paneelikeskustelu, jossa on keskustelemassa useampia intersukupuolisia ihmisiä. Näin pyrimme nostamaan esille, ettei ole olemassa vain yhtä universaalia kokemusta siitä, mitä intersukupuolisuus on ja millaista on elää intersukupuolisena. TIKA-hankkeessa on tärkeää, että intersukupuoliset ihmiset pääsevät itse käyttämään ääntään ja tulemaan tarinoineen näkyviksi.
Kuulemisiin!
Jaana Pirskanen
TIKA-hankkeen koordinaattori