Elokuusta alkaen sukupuolen korjaushoitoa antavat transpoliklinikat ovat rajoittaneet hoitojen antamista F64,8 -diagnoosin (muu sukupuoli-identiteetin häiriö) saaneille ihmisille. Seta on aiemmassa kannanotossaan muistuttanut vaaroista, joita tämä linjaus muodostaa muunsukupuolisten hyvinvoinnille ja terveydelle.
Lääkärilehden jutussa kerrotaan, että poliklinikoiden mukaan muunsukupuolisten hoitojen rajaamisen linjaus ei ole pysyvä, ja vaikuttavuusseurantatutkimus aloitetaan. Transtukipisteen saamien tietojen mukaan transihmisiä hoitavilla yksiköillä on tavoitteena jatkaa ei-binäärien hoitamista vuodenvaihteen jälkeen. Hoitojen saatavuudesta päättävä STM:n alainen Palveluvalikoimaneuvosto tulee myös ottamaan kantaa ei-binäärien hoitoihin.
Sukupuolen korjaushoidot perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön vanhentuneeseen hoitoasetukseen, joka puolestaan perustuu nykyiseen translakiin, joka on ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa. Seta, laaja joukko ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöjä, enemmistö poliittisista puolueista sekä hoidoista vastaavat viranomaiset kannattavat translain uudistamista. Seta on vaatinut translain kokonaisuudistuksen aloittamista sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä jo tällä hallituskaudella.
Hoitavien tahojen mukaan muunsukupuolisten feminisoivista ja maskulinisoivista sukupuolen korjaushoidoista ei ole riittävää näyttöä. Setan mukaan ei-binäärien hoitojen vaikuttavuutta on vaikea arvioida, koska monen muunsukupuolisen on täytynyt vuosien saatossa vääristellä tarinaansa saadakseen transsukupuolisuus-diagnoosin, jolla hoidot ovat paremmin taattu. Muunsukupuolisten sukupuoliristiriitaa on kuitenkin hoidettu Suomessa ensimmäisen kerran muunsukupuolisuus-diagnoosin (F64,8) jälkeen vuonna 2004 ja viime vuosina muunsukupuoliset ovat saaneet tarvitsemiaan hoitoja sukupuoliristiriitaansa ilman, että ovat joutuneet valehtelemaan identiteetistään.
Hoitojen rajaaminen on aiheuttanut hätää ja huolta erityisesti transnuorissa ja kaikenikäisten yhteydenotot Setan Transtukipisteelle ovat kasvaneet. Elokuun lopulla järjestettiin useita mielenosoituksia ja vaadittiin ei-binäärien hoitojen jatkamista transpoleilla. Kuluvan viikon sunnuntaina 30.9. järjestetään myös mielenosoitus Helsingin keskustassa muunsukupuolisten oikeuksien puolesta.