Maailman terveysjärjestön WHO:n ICD11-luokitus on hyväksytty käyttöön. Transsukupuolisuus, muunsukupuolisille annettu diagnoosi ja sukupuoliristiriitaa kokeville lapsille annettu diagnoosi, poistettiin kaikki mielenterveyden häiriöiden luokituksesta. Tilalle luotiin sukupuoliristiriita (gender incongruence) seksuaaliterveyteen liittyvien luokitusten alle. Uudistus tarkoittaa, ettei transsukupuolisuutta pidetä mielenterveyshäiriöinä eikä sairauksina.
Järjestöt ovat huomauttaneet, ettei luokituksen siirtäminen seksuaaliterveyden alle ole perusteltua. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtavan sosiaalityöntekijä Maarit Huuskan mukaan todennäköisesti ei haluttu luoda omaa yläkategoriaa.
“Sukupuolen moninaisuus on eri asia kuin seksuaalisuus, siksi se tuntuu monista varmaan harhaan johtavalta. Seksuaaliterveyden kategoria voi olla hyödyllinen siten, että ammattilaisten työhön kuuluu keskittyä sukupuoltaan korjaavien ihmisten lisääntymiskyvyn mahdollistamiseen ja se antaa seksuaaliterveyden ammattilaisille legitimiteetin työskennellä aiheen parissa.”
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe huomauttaa, että ICD11-luokitus sukupuoliristiriita lapsuudessa on ongelmallinen.
“Trans- ja sukupuoleltaan moninaiset lapset, joiden puberteetti ei ole vielä alkanut, eivät tarvitse lääketieteellistä väliintuloa, mutta he tarvitsevat rakkautta, tukea, tietoa ja neuvontaa. Kategoria patologisoi lasten omaan sukupuoleen osoittamaa kiinnostusta, luovuutta ja tutkimista”, järjestö sanoo.
Vaikka luokitus ei ole sama kuin hoito-ohje, muuttaa se kuitenkin käsitystä transsukupuolisuudesta kokonaisvaltaisesti ja lisää painetta purkaa kansallisista lainsäädännöistä sukupuolen juridisen korjaamisen ja lääketieteellisen sukupuolen korjaamisen prosessit toisistaan.
Muutoksen myötä sukupuoli-identiteettien patologisoinnista tulee luopua ja kaikenlaiset pitkään jatkuneet eheyttämistoimet, pakkolääkitys ja pakkosterilisoinnit lopettaa. Jatkossa ihmisten kokemaa sukupuoliristiriitaa tulee hoitaa riippumatta henkilön sukupuoli-identiteetistä, minkä toivotaan tarkoittavan parannuksia muunsukupuolisten ja translasten tuessa ja hoidoissa. Setan mukaan hoitojärjestelmää tulee kehittää suuntaan, jossa tarjotaan sukupuolta vahvistavaa hoitoa ja tukea sukupuoliristiriitaan yksilöllisistä tarpeista lähtien.
Intersukupuolisten tilanne ei parantunut
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kattojärjestö ILGA Eurooppa ja Intersukupuolisten järjestöt ottivat kantaa luokituksen sisältöön.
Suomesta Intersukupuolisuus.fi-verkosto allekirjoitti yhdessä yli 60 muun is-ihmisten järjestön ja ryhmän kanssa lausunnon, jossa huomautetaan luokituksen sisältämästä ristiriitaisesta termistöstä. Intersukupuoliset piirteet luokitellaan edelleen sukupuolen kehityksen häiriöksi ja luokitus pohjautuu heteronormatiiviseen ja sukupuolistereotyyppiseen sukupuolikäsitykseen.
Järjestöt pelkäävät, että nykyinen kirjaus johtaa suosituksiin varhaiselle kirurgialle ja myös geneettiselle seulonnalle. Nämä ovat ihmisoikeuksien näkökulmasta erittäin ongelmallisia. Tietoa intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille TIKA-hankkeen koordinaattori Jaana Pirskanen sanoo, että nyt on aika edistää intersukupuolisten ihmisten itsemääräämisoikeutta ja kehollista koskemattomuutta.
“Intersukupuolisten ihmisten johtamat järjestöt ovat vaatineet WHO:ta julkaisemaan selkeän toimintamallin koskien intersukupuolisten terveyttä ja oikeuksia varmistaen, että toimenpiteet ovat täysin yhteneviä ihmisoikeusnormien kanssa.”