Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on julkaissut uudistetun oppaansa sukupuolen moninaisuuteen ja kehon kirjoon. Odotettu opas on perusteos, joka tarkastelee sukupuolen moninaisuutta ja intersukupuolisia kehovariaatioita esimerkiksi psykologian, kulttuurintutkimuksen, lääketieteen ja ihmisoikeustyön näkökulmasta. Opas on suunnattu erityisesti sote-, opetus- ja kasvatusalojen parissa työskenteleville. Opas on suunnattu erityisesti sote-, opetus- ja kasvatusalojen parissa työskenteleville. Se soveltuu myös sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän läheisilleen, jotka kaipaavat lisää yleistietoa aiheesta.
Opas on kaikkien luettavissa verkossa ja lisäksi tilattavissa pieninä määrinä ammattilais- ja opetuskäyttöön.
Uusi Sukupuolen moninaisuus ja kehon kirjo -opas korvaa aiemman Sukupuolen moninaisuus -oppaan. Sukupuolivähemmistöjen näkyvyys on viimeisen 10 vuoden aikana monipuolistunut hurjasti. Tämä on lisännyt sekä oppaan kysyntää että tarvetta nykyaikaistaa ensimmäisen kerran vuonna 2012 ilmestynyttä julkaisua.
“Suurimmat muutokset tuoreessa oppaassa koskevat muunsukupuolisten ja muiden ei-binäärien, intersukupuolisten kehovariaatioiden sekä sukupuoleltaan moninaisten lasten ja nuorten kattavampaa huomioimista”, kertoo oppaan tekstin kirjoittanut Maarit Huuska, osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä. “Lisäksi tiedämme entistä enemmän esimerkiksi vähemmistöstressin riskeistä ja sukupuolenkorjausprosessien vaikutuksista yksilöiden hyvinvoinnille. Näitä käsitellään myös uudessa oppaassa.”
Muita aiheita Sukupuolen moninaisuus ja kehon kirjo -oppaassa ovat esimerkiksi sukupuolen moninaisuus perheessä ja parisuhteessa, ennakkoluulojen ja normatiivisuuden vaikutus sekä sukupuoli voimavarana. Oppaan kuvituksessa esiintyy pääosin Suomessa kuvattuja henkilöitä ja pariskuntia, joiden elämään sukupuolen moninaisuus kuuluu.
Lue uutta opasta
Sukupuolen moninaisuus ja kehon kirjo verkkoversiona
Tilaa Sukupuolen moninaisuus ja kehon kirjo -opas painettuna Setalta