Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselta on mahdollista tilata koulutettu vertaiskeskustelija tapaamaan sukupuoltaan pohtivaa, intersukupuolista, detransition läpikäyvää tai transihmisen läheistä, joka kaipaa vertaisen tapaamista. Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Se on tukea, jonka keskiössä ovat kertominen ja kuunteleminen sekä kuulluksi tuleminen. Vertaistuen arvo on siinä, että kertojalla ja kuulijalla on samankaltainen kokemus, joka mahdollistaa toisen tarinan syvemmän ymmärtämisen.
Keskustelun tarkoituksena on tarjota mahdollisuus peilata omaa sukupuolta sekä saada lisää myönteisiä tulevaisuudennäkymiä. Vertaiskeskustelija kertoo oman tarinansa liittyen sukupuoleen/sukupuolettomuuteen tai esimerkiksi transihmisen tai intersukupuolisen läheisenä elämiseen ja antaa mahdollisuuden kysyä sukupuoleen ja elämäntilanteeseen liittyviä kysymyksiä.
Jos pohdit esimerkiksi sukupuolen ilmaisua tai sinulla on kysymyksiä sukupuolen moninaisuudesta, joihin haluaisit kuulla vertaisen näkökulmia, niin vertaiskeskustelijapalvelun käyttäminen on siihen hyvä mahdollisuus. Vertaiskeskustelu sopii hyvin myös tilanteeseen, jossa vertaisryhmän osallistuminen jännittää kovasti ja haluaisi mieluummin keskustella pienemmällä kokoonpanolla.
Vertaiskeskustelijapalvelu on käytettävissä myös sukupuoleltaan moninaisten henkilöiden läheisille. Läheisillä on mahdollisuus tavata esimerkiksi henkilöitä, joiden lasta, kumppania, tai muuta läheistä ihmistä sukupuolen moninaisuus koskettaa. Monille vanhemmille on tärkeää kuulla toisten vanhempien kokemuksia ja keventää tällä tavalla omaa mieltä ja huolia koskien omaa lasta.
Palvelua voivat käyttää sekä nuoret että aikuiset ja se on täysin maksutonta. Tapaamisen kesto on sovitusti 45 tai 60 minuuttia ja tapaamisia yhdelle henkilölle on enintään kaksi.
Mikäli haluat tavata vertaisen, toimi seuraavasti:
- jos sinulla on hoito- tai tukisuhde johonkin sosiaali- tai terveysalan ammattilaiseen, jota tapaat säännöllisesti (esim. psykologi, terapeutti, sairaanhoitaja) ja sinulle sopii, että tämä työntekijä on mukana tapaamisessa: ota vertaiskeskustelijapalvelu hänen kanssaan puheeksi ja tilatkaa yhdessä vertaiskeskustelu sähköpostitse osoitteesta enni.happonen@seta.fi.
- jos sinulla ei ole hoito- tai tukisuhdetta sosiaali- tai terveysalan ammattilaiseen tai haluat ehdottomasti tavata vertaiskeskustelijan kanssa kahden kesken: ole suoraan yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen enni.happonen@seta.fi. Kerro toiveestasi tavata vertaiskeskustelija ja alla luetellut tiedot
- Oma ikäsi
- Paikkakuntasi
- Toive vertaiskeskustelijan sukupuolesta (transtaustainen nainen, transtaustainen mies, muunsukupuolinen), intersukupuolisesta kehollisuudesta, detransitiosta tai maininta, mikäli olet transihmisen läheinen ja haluat tavata toisen läheisen
- Kaksi ajankohtaehdotusta noin kuukauden päähän
- Jos mielessäsi on erityinen teema, josta haluat keskustella (vapaaehtoinen tieto)
Lisätietoa ja vertaiskeskustelun tilaaminen
Enni Happonen
Pyrimme Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa noudattamaan Suomen hallituksen ja THL:n ohjeita liittyen koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisyyn. Haluamme suojella erityisesti sinua ja työyhteisöämme sekä myös muita ihmisiä koronavirukselta niin paljon kuin mahdollista. Vertaiskeskustelijapalvelu on tästä syystä käytettävissä tällä hetkellä ainoastaan etäyhteydellä (puhelu, videopuhelu tai chat).