Verkkomedia Kehrääjä uutisoi viime viikolla translasten vanhempien kokemuksista transpoleilta. Transnuorille ja heidän läheisilleen psykososiaalista tukea tarjoava Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus muistuttaa, että hoitoja tulee kehittää kansainvälisten suositusten mukaisiksi.
Kehrääjän mukaan “vanhemmat katsovat, että transpoliklinikan toiminta on vahingoittanut heitä sekä heidän lastaan siten, että jäljet ovat pitkäkestoisia.” Osaamikeskuksen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska pitää huolestuttavana, että sukupuoliristiriitaa kokevat nuoret ja heidän vanhempansa tuovat Suomesta esiin samantapaisia ikäviä hoitokokemuksia kuin mitä psykiatri ja psykoterapeutti Erik Schneider raportoi Euroopan neuvostolle vuonna 2013. Raportti käsitteli trans- ja intersukupuolisten lasten oikeuksien toteutumista Euroopan eri maissa.
Kun arvioidaan nuoren soveltuvuutta hormoniterapiaan, tehdään heille paljon kysymyksiä liittyen seksuaalisuuteen. Raportin mukaan erilaisten seksikontaktien uteleminen tai seksuaalisiin kokeiluihin yllyttäminen on epäeettistä ja alentavaa kohtelua, joka loukkaa lapsen ja nuoren arvokkuutta ja voi vahingoittaa mielenterveyttä.
“Diagnostista arviointia tulisi tehdä sensitiivisellä tavalla, huomioiden sukupuolidysforiaan liittyvää psyykkistä kipua ja aiheen herkkyyttä lapsille ja nuorille. Lasten ja nuorten rajoja tulisi aina kunnioittaa, vaikka näin saataisi vähemmän tai hitaammin tietoa heidän tilanteestaan”, Huuska kommentoi.
Hänen mukaansa nuorille voisi antaa enemmän mahdollisuuksia kommunikoida herkistä asioista itselleen sopivalla tavalla, kuten kirjoittaen ja piirtäen.
“Hoitoihin liittyvistä riskeistä ja rajoituksista on mahdollista keskustella tavalla, joka tukee nuoren vastuullista päätöksentekoa, mutta ei ole pelottelevaa. Uusien työntekijöiden, joille sukupuolen moninaisuus on uusi työn alue, perehdyttämiseen ja täydennyskoulutukseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.”
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus toivoo, että transnuorten hoitoja ja tukea kehitetään muun muassa Wpathin Hyvän hoidon suosituksen mukaisesti ja edistetään tietoon perustuvaa suostumusta hoidoissa, mikä suojelee myös intersukupuolisia lapsia. Transnuoret arvioivat tutkimusten mukaan terveydentilansa puolet huonommaksi kuin cissukupuoliset nuoret ja ajatukset itsensä vahingoittamisesta ovat yleisiä.
Nykyiseen hallitusohjelmaan on myös kirjattu, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvia heidän perheitään aiotaan tukea yksilöllisin ja oikea-aikaisin palveluin.
“Hallituksella on painavia syitä edistää tätä kirjausta. Sukupuoliristiriidasta kärsiville lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen tarvitaan perheneuvontaa, toisinaan myös transsensitiivistä psykoterapiaa, jotta lapsia ja nuoria voidaan auttaa lievittämään sukupuolidysforian tuottamaa ahdistusta”, Huuska sanoo.
Translain kokonaisuudistuksessa tulisi myös mahdollistaa sukupuolen juridinen vahvistaminen alaikäisille, jotta turhaa väärinsukupuolittamista ja syrjintää ei tapahtuisi, kun lapsi on mahdollisesti jo sosiaalisesti transitioitunut.
Osaamiskeskus tukee nuoria ja perheitä
Kehrääjän jutussa perheiden kokemuksista heijastuu kokonaisvaltaisen tuen puute. Osaamiskeskus tarjoaa ammatillista tukea transnuorille ja heidän läheisilleen.
“Keskusteluajoilla voidaan käsitellä mitä tahansa sukupuolen moninaisuuteen liittyvää teemaa. Voimme pohtia esimerkiksi omaa sukupuolta tai jutella hoitoprosessiin liittyvistä tunteista”, kertoo nuorten kanssa työskentelevä osaamiskeskuksen sosiaaliohjaaja Enni Happonen.
Keskusteluaikoja voi varata ajanvarauskalenterista. Tukea on tarjolla myös sähköpostitse ja puhelimitse. Happosen puhelinaika on perjantaisin klo 12-13.
“Minulle voi laittaa matalalla kynnyksellä esimerkiksi Whatsapp-viestiä milloin vain. Nuoret voivat tulla myös maanantaisin neljästä kuuteen välillä anonyymiin chattiin Tukinet-alustalle. Chatissa voi jutella sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä teemoista minun ja toisten nuorten kanssa”, Happonen kertoo.
Vertaisryhmiä lapsille ja nuorille on tarjolla korona-aikana etänä. Myös Sinuiksi-palvelulla on Tukinetissä chatti sateenkaarinuorille ja muunsukupuolisille.
Lisätietoa
Enni Happonen
Nuorten tuki- ja neuvonta
enni.happonen@seta.fi
p: 050 326 4504