Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ja Trasek ry järjestävät ensimmäisen Intersukupuolisuus -teemaetäryhmän lauantaina 5.6. klo 09.45-13.00 Zoomilla. Ryhmää ohjaavat Kati Jelekäinen, Antti Karanki ja Kuura Autere. Ensimmäisen teemaetäryhmän virittävän alustusosuuden pitää Juha Kilpiä alustaa aiheesta “Miten saan asiani turvallisesti hoidettua terveydenhuollossa ja miten pidän omista rajoistani kiinni?”
Uuden Intersukupuolisuus-teemaetäryhmän tapaamisissa käsitellään intersukupuolisuutta ja siihen liittyviä asioita eri näkökulmista. Teemaetäryhmä on avoinna vain ihmisille, joita intersukupuolisuus koskettaa omakohtaisesti, ei esimerkiksi läheisille tai ammattilaisille.
Intersukupuolisuus tarkoittaa joukkoa erilaisia luonnollisia variaatioita, joissa kehon synnynnäiset sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuuden sijasta voidaan puhua myös synnynnäisistä variaatioista sukupuolitetuissa kehonpiirteissä. Intersukupuolisuus voi olla joillekin synnynnäisen kehollisen variaation lisäksi myös sukupuoli-identiteetti, mutta kaikille se ei ole sitä. Toiset käyttävät sanaa ensisijaisesti kuvaamaan omia kehonpiirteitään tai kehollisuuttaan.
Intersukupuolisuus -teemaetäryhmä kokoontuu kuusi kertaa vuonna 2021. Ryhmä ei korvaa Trasek ry:n koordinoimaa is-ryhmää, vaan Trasek jatkaa is-ryhmän toimintaa. Tämä uusi uudenmuotoinen yhteinen teemaetäryhmä tulee täydentämään vertaistoimintapalveluita ihmisille, joita intersukupuolisuus koskettaa omakohtaisesti.
Voit ilmoittautua ryhmään, jos:
Emme rajaa mitään intersukupuolisuuteen liitettyä diagnoosiryhmää pois. Emme edellytä, että sinulla on oltava jokin intersukupuolisuuteen liitetty diagnoosi voidaksesi osallistua tähän etäryhmään. Jos tiedät tai epäilet, että sinulla on jokin intersukupuolisuuteen liitetty diagnoosi tai synnynnäistä variaatiota sukupuolitetuissa kehonpiirteissä, voit ilmoittautua tähän ryhmään.
Teemaetäryhmien rakenne
Kukin kerta on jaettu kahteen eri osaan.
Ensimmäisen tunnin aikana pidetään 30-45 minuutin virittävä alustus. Sen aikana on mahdollista kysyä ja keskustella alustettavasta aiheesta. (Kullakin kerralla on oma alustajansa ja teemansa).
Tämän jälkeen pidetään pieni palauttava tauko.
Toinen osa, noin 1,5 tunnin mittainen etäryhmätapaaminen, alkaa tauon jälkeen. Etäryhmätapaamisessa on mahdollista käsitellä alustuksen herättämiä ajatuksia tai tunteita turvallisessa ohjatussa ryhmätilanteessa. Etäryhmätapaaminen aloitetaan käymällä läpi turvallisemman tilan periaatteet ja muut ryhmän käytännöt. Sen aikana pidetään myös ennalta sovitut pienet tauot. Etäryhmätapaamista ohjaa vakituinen ohjaustiimi.
Ilmoittaudu joko pelkästään alustukseen tai molempiin osuuksiin
Sinun on mahdollista ilmoittautua joko vain virittävään alustukseen tai molempiin osuuksiin. Pelkästään etäryhmään ei voi osallistua, ellei ole osallistunut virittävään alustukseen. Etäryhmätapaamiskertojen jälkimmäinen osuus pohjautuu aina sitä edeltäneeseen virittävään alustukseen.
Voit myös ilmoittautua etukäteen vain ensimmäiseen osuuteen ja kuulostella tarpeitasi ja kiinnostustasi sen aikana. Mikäli niin tahdot, voit ilmoittautua jälkimmäiseen osuuteen vielä alustuksen päättyessä. Me ohjaustiimissä olemme varautuneet ottamaan etäryhmätapaamiseen vastaan kaikki ensimmäiseen osuuteen osallistuneet.
Kuhunkin teemaetäryhmäkertaan ilmoittaudutaan omalla lomakkeellaan. Sinun on mahdollista ilmoittautua esim. vain yhteen tai muutamaan teemaetäryhmäkertaan, tai vaikka kaikkiin vuoden kertoihin. On myös mahdollista osallistua jollakin kerralla vain alustukseen ja jollakin toisella kerralla sekä alustukseen että jälkimmäiseen osuuteen.
Ohjelma
Ensimmäisen teemaetäryhmän virittävän alustuksen pitää ryhmänohjaaja, seksuaalipedagogi Juha Kilpiä. Kilpiä on toiminut muun muassa Trasekin is-vertaisryhmän ohjaajana vuosina 2014-2019 ja osaamiskeskuksen Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hankkeen kouluttajana. Juha alustaa aiheesta “Miten saan asiani turvallisesti hoidettua terveydenhuollossa ja miten pidän omista rajoistani kiinni?”
Jälkimmäisen osuuden eli etäryhmätapaamisen ohjaustiimissä ohjaajina toimivat is-vertaisryhmän ohjaaja Kati Jelekäinen, Antti Karanki ja Kuura Autere. Kati on ohjannut Trasekin is-vertaisryhmää 2019 alkaen. Antti on ohjannut vertaisryhmiä muun muassa Trasekin ja osaamiskeskuksen yhteisillä voimavaraleireillä ja Kuura koordinoi ja ohjaa ryhmiä osaamiskeskuksessa.
ILMOITTAUDU MUKAAN TÄSTÄ 2.6. mennessä.
Mikäli mahdut mukaan:
- Saat ohjeita, teemaetäryhmän periaatteet ja linkin sähköpostitse pari päivää ennen teemaetäryhmää.
- Suosittelemme, että käyt testaamassa linkkiä jo etukäteen, jotta pääsemme aloittamaan tilaisuuden sujuvasti ajallaan. Pääset testatessasi odotustilaan asti ja voit tarkistaa, että saat tekniikan toimimaan.
Kevään toisen, lauantaina 19.6. klo 09.45-13.00 pidettävän Intersukupuolisuus -teemaetäryhmän teemana on kehollisuus. Sen virittävän alustuksen tulee pitämään psykologi Jaana Pirskanen, joka toimi Sukupuolen moninaisuuden koordinoiman kolmivuotisen Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille TIKA-hankkeen hankekoordinaattorina. Hakulinkki lisätään lähiaikoina Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ryhmäkalenteriin.
Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä Kuuraan, jos haluat pohtia, onko ryhmä sinulle sopiva: p. 050 303 1522. Voit jättää soittopyynnön esim. WhatsApp -viestillä, jos et saa Kuuraa kiinni. Tai voit meilata: kuura.autere@seta.fi.