Onko kotonasi sukupuolivähemmistöön kuuluva nuori, jolla on kuukautiset? Perhetyön suunnittelija Sari Hälinen antaa vinkkejä vanhemmille.
Tutkimusten mukaan, noin 90 % kohdullisista transihmisistä kokee kuukautisten aikaan jonkinlaisia epämukavuuden tunteita. Jokainen on toki yksilö eivätkä kaikki transnuoret koe kehodysforiaa. Mutta osalle se on joka kuukausi totta, ja aiheuttaa tuskaa sekä kärsimystä.
Vanhempien onkin tärkeää keskustella aiheesta oman nuoren kanssa ja saada häneltä vinkkejä siihen, miten tukea häntä parhaiten. Kuukautiset saattaa olla asia, joiden alkamista nuori on pelännyt kauan ja jo niistä puhuminen voi aiheuttaa paljon ahdistusta. Toisinaan nuori ilmaisee hyvin vahvasti, ettei halua puhua asiasta, jolloin tätä toivetta on kunnioitettava. Mutta ehkä silloinkin, nuorella voi olla jokin, vaikka pienikin ajatus siitä, miten voit helpottaa hänen oloaan kuukautisten aikaan.
Millaiset kuukautistuotteet sopivat transnuorelle?
Nykyisin kuukautistuotemarkkinoilla on monenlaisia vaihtoehtoja. On kuukuppeja, menkkapikkuhousuja, tamponeja, kuukautissieniä ja siteitä.
Keskustelun aloittaminen sopivan kuukautistuotteen löytämisestä voi tuntua aluksi epämukavalta teille molemmille. Rohkeasti vain! Tarkoituksesi on auttaa lastasi voimaan paremmin ja se kannattaa sanoa hänelle lempeästi.
Aina nuori ei tiedä, millainen tuote hänelle sopii. Toisaalta nuori voi haluta vaihdella kuukautistuotteita menkkojen aikana, siksi tuotteita voi olla järkevää hankkia erilaisia. Nuorelle jo se, että kysyt ja haluat panostaa asiaan, voi tuntua tuen osoittamiselta.
Kiinnitä huomiota myös kuukautistuotteidenpakkauksien ulkoasuun. Joillakin kukkamaiset ja pinkit kuukautissuojat voivat ärsyttää. Menkkatuotteet voi laittaa erityiseen laatikkoon, josta nuori voi käyttää tarvitsemansa ja vanhempi täydentää sitä itsenäisesti.
Erityinen huolenpito kuukautisten aikaan
Jotkin nuoret arvostavat vanhemman erityistä huolenpitoa kuukautisten aikaan. Vanhempi, joka on kartalla nuoren menkkojen ajankohdasta voi keksiä jotain rentoa, yhteistä ajanvietettä lökövaatteissa katsoen leffoja ja sarjoja, pehmeiden peittojen keskellä. Myös lempeä liikunta esimerkiksi joogan tai kävelyn muodossa voi auttaa nuorta.
Selkähieronta voi auttaa kipuihin ja kosketus hellii myös mieltä, jos nuori saa vanhemman kosketuksesta mielihyvää. Nuorelle voi myös kuukautisten aikaan ostaa lahjaksi jotain mikä vahvistaa hänen sukupuoltaan entisestään sekä tietoisesti käyttää kieltä, joka voimistaa erityisesti sukupuolta.
Arjen pieniä huomioita
Kuukautiset saattavat tuottaa erityistä päänvaivaa julkisissa tiloissa. Harvoissa miesten vessakopeissa on roskakoreja, joihin laittaa käytetty side, tai pieniä käsienpesualtaita, joissa huuhdella kuukuppia. Onkin hyvä jutella nuoren kanssa siitä, että millaisia käytännön ongelmia hän voi kohdata julkisissa tiloissa kuukautisten aikaan. Vanhempi voi ottaa asian puheeksi myös koulussa, vaikka terveydenhoitajan kanssa, jolloin voidaan tehdä yhdessä transnuorille turvallisia vessatiloja.
Joillakin rinnat muuttuvat menkkojen aikaan aroiksi ja turpoavat. Silloin binderin käyttö voi lisätä kipua. Jos sen taas jättää pois, se puolestaan lisää väärin sukupuolittamista ja dysforiaa. Väljempi binderi voi toimia paremmin kuukautisten aikana ja tämän ostoon vanhempi voi tarjota apuaan sekä taloudellista tukea.
Kuukautiset eivät ole pakolliset
Kehodysforia ja kuukautiset lisäävät nuoren kokemaa kipua. Tämä on syytä ottaa huomioon ja suhtautua asiaan vakavasti. Riittävä kipulääke on ensisijaisen tärkeää kuukautisvaivojen hoidossa ja se voi myös vähentää kehodysforiaa.
Säännöllisistä kuukautisista ei nykytiedon mukaan ole erityistä terveydellistä hyötyä. Kuukautiset on mahdollista keskeyttää ja kuukautisten väliä harventaa huomattavasti lääkärin määräämillä lääkkeillä. Näillä lääkityksillä ei tutkitusti ole todettu olevan vaikutusta kasvuun ja kehitykseen. Kannattaa siis jutella lääkärin kanssa itselle sopivasta ja parhaasta ratkaisusta!
LinkedIn: Sari Hälinen (she/her)
Kirjoittaja on perhetyön suunnittelija Sense of belonging -hankeessa (2023-2026). Hanketta toteuttaa Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus yhdessä Helsinki Pride -yhteisö ry:n ja Diakonissalaitoksen kanssa.