Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus juhliaa 30. toimintavuottaan. Sitä ylläpivätä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta) perustamispäivästä tulee keskiviikkona 29.5. kuluneeksi 50 vuotta.
Seta perusti erillisyksikkönsä Transtukipisteen 30 vuotta sitten tukemaan transihmisiä ja heidän lähipiiriään sekä levittämään tietoa sukupuolen moninaisuudesta Suomessa. Transtukipisteestä tehtiin Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (SMOK) vuonna 2019. Tänään SMOK tarjoaa psykososiaalista tukea ja neuvontaa, materiaaleja ja tietoa sukupuolen ja kehojen moninaisuudesta.
1990-luvun Transtukipisteellä korostui palvelunohjaus ja yhteisöllisyys sekä mediayhteistyö, jotta ennakkoluulot lievenisivät. 2000-luvun alussa kehitettiin tukea ja tietoperustaa sukupuoliristiriitaa kokevien lasten tueksi, ja yhteisöllisillä voimavaraleireillä tarjottiin vertaistukea ja taideterapeuttisia työpajoja.
2010-luvulla kehittämisen keskiössä olivat perhetyö ja intersukupuolisuuden näkyvyyden vahvistaminen. 2011 SMOK sai Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineen myöntämän Kristiina-palkinnon siitä, että yksillö oli sukupuolentutkimuksen avulla vahvistanut sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia. Viime vuosina SMOK on kehittänyt etätukea, omahoitomateriaalia ja suojia vähemmistöstressille sekä vahvistanut palvelujen inklusiivisuutta.
”Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa on alusta asti tarjottu palveluja jokaisen sukupuoli-identiteettiä kunnioittaen. Olemme innovatiivisesti kehittäneet palveluita, työmenetelmiä, tietoperustaa sekä sensitiivisiä ammattilais- ja vertaistuen verkostoja 90-luvulta tähän hetkeen”, kertoo 25 vuotta osaamiskeskuksessa työskennellyt johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.
SMOK on tukenut trans- ja ei-binäärisiä sekä intersukupuolisia lapsia nuoria, aikuisia ja ikääntyviä sekä läheisiä ja ammattilaisia työssään.
“Meille on aina ollut tärkeintä saada arvostus juuri heiltä, joita varten työmme on olemassa.”
Setan ja SMOKin lisäksi juhlavuottaan viettävät myös Setan jäsenjärjestöt Mummolaakso (30 vuotta), hengellinen Sateenkaariyhdistys Malkus (10 vuotta) ja Regnbågallians Svenskfinland (20 vuotta) sekä yhteistyökumppanimme, sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Trasek (40 vuotta).
Setan verkkosivut: sateenkaariyhteisön historiaa Suomessa
Yleisradion Suomi on Queer-dokumenttisarjassa sukupuolen moninaisuuden ja SMOKin historiaa useassa jaksossa (2023)
Pieni sateenkaarihistoriikki osa 1 (2019) ja osa 2 (2019-2020)