Britanniassa toteutettiin 2020 alkaen maan terveydenhuoltoviranomaisten NHS:n tilaamana laaja tutkimus koskien sukupuoliristiriidan hoitoa lapsuudessa. Hankkeen raportti (Cass Review) on herättänyt huolta sukupuoliristiriitaa kokevien lasten oikeudesta hoitoon, koska se on johtanut kaikkien hoitojen lopettamiseen.
Transnuorten hoidon erityisosaamisen Tavistockin ja Portmanin yksikkö Lontoossa lakkautettiin heinäkuussa 2022. NHS lupasi korvaavia ja alueellisesti yhdenvertaisia palveluita, muttei niitä ole kehitetty. Transnuoret eivät saa tällä hetkellä mitään palveluja Britanniassa julkisella sektorilla.
Lue lisää uutisestamme: Lasten ja nuorten sukupuoliristiriidan hoidot alueellistuvat Britanniassa
Raportti ohittaa asiantuntijoiden näkemykset
Hillary Cassin raportti on Maailman transterveyden asiantuntijajärjestö WPATH:in sekä Yhdysvaltojen transterveyden asiantuntijajärjestö USPATH:in mukaan metodologisesti heikko, valikoiva ja epäjohdonmukainen sekä sivuuttaa potilaiden, perheiden ja erityisasiantuntijoiden näkemykset. Johtopäätökset eivät seuraa tutkimustuloksia. Järjestöjen mukaan Cassin raportti vaikeuttaa nuorten hoidon saantia ja aiheuttaa nuorille perheineen kovaa stressiä ja vahinkoa.
Järjestöjen mukaan Hillary Cass valittiin tehtäväänsä ilman mitään kilpailutusprosessia ja läpinäkyvyyttä. Cass on lastenlääkäri, jolla ei juurikaan ole kliinistä kokemusta eikä erityisasiantuntemusta liittyen transsukupuolisten nuorten terveyspalveluihin eikä hän ole tehnyt transihmisten terveyteen liittyvää tutkimusta.
Cassin raportin suositusten pohjana on kuusi systemaattista tutkimuskatsausta Yorkin yliopistosta. Järjestöt huomauttavat, ettei näissä tutkimuksissa ole mitään uutta, eivätkä niiden tulokset ole millään lailla ristiriidassa WPATHin, AAPin (yhdysvaltalaisen lasten lääkäreiden yhdistyksen) tai Endocrine Societyn hoitosuositusten kanssa.
Raportissa on sivuutettu sekä kokemusasiantuntijoiden näkemykset että niiden asiantuntijoiden, joilla olisi ollut kokemusta sukupuolta vahvistavasta hoidosta ja transnuorten terveyspalveluiden toteuttamisesta. WPATH ja USPATH huomauttavat, että tietämättömyys sukupuolidysforiaan liittyvästä lääketieteestä on raportissa nostettu hyveeksi. Järjestöt pitävät tätä lääketieteen kentällä merkillisenä.
Lapsuuden sukupuoliristiriidan hoitoon on hoitosuositukset
WPATH sekä USPATH seisovat vahvasti kansainvälisten hoitosuositusten (SOC-8) takana. Hoitosuositukset julkaistiin 2022, ja ne perustuvat paljon laajempaan ja systemaattisempaan koottuun tutkimustietoon kuin Cassin raportti. Suositukset on tehty yhteistyössä Johns Hopkins yliopiston yhteydessä toimivan The School of Evidence-based Practice Centerin kanssa.
Hoitojen tarjoaminen transnuorille, mukaan lukien puberteetin jarrutushoito ja hormonikorvaushoito, on tutkitusti usein elämää pelastavaa, kun taas hoidon epääminen voi johtaa dysforian vahvistumiseen ja psykologisen toimintakyvyn heikkenemiseen.
Monet maat ovat reagoineet Cassin raporttiin kielteisesti, koska raportti pyrkii rajoittamaan puberteetin jarrutushoitoa ja hormonikorvaushoitoa transnuorilla. Kanada, Hollanti, Belgia, Saksa, Itävalta, Sveitsi ja monet USA:n osavaltiot ovat reagoineet raporttiin kielteisesti. Saksassa laaditaan parhaillaan transnuorten hoidon suosituksia ja ne on annettu lausuntokierrokselle 27 eri taholle. Luonnos ei rajaa puberteetin jarrutushoitoa, ja ne ovat WPATHin SOC-8 mukaisia.
Järjestöt pitävät Cassin raporttia poikkeavana myös siksi, ettei se huomioi 30 edeltävän vuoden kehitystä alalla ja uutta näyttöä nuorten hormonihoitojen hyödyistä mielenterveydelle.
WPATH ja USPATH ovat huolissaan ehdotetusta protokollasta Britanniassa, että jatkossa vain tutkimukseen (ei tarkoita sukupuoli-identiteetin tutkimuksia vaan tutkimusta aiheesta) osallistuvat nuoret saisivat puberteetin jarrutushoitoa. Tällaista ehtoa pidetään epäeettisenä. Tutkimukseen pakottaminen ei ole oikein, koska hoito on jo näyttöön perustuvaa ja lääketieteellisesti välttämätöntä monille.
Lisätietoa: WPATHin ja USPATHin lausunto Cassin raportista englanniksi