Intersukupuolisuus tarkoittaa joukkoa erilaisia luonnollisia variaatioita, joissa kehon synnynnäiset sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuus voi olla joillekin myös sukupuoli-identiteetti, kun taas toiset käyttävät sanaa ensisijaisesti kuvaamaan omia kehonpiirteitään. Intersukupuolisuuden sijasta voidaan puhua myös synnynnäisistä variaatioista sukupuolitetuissa kehonpiirteissä.
Intersukupuolisuuden yleisyys on määrittelystä riippuen 1:4500–1,7%. Jotkut ihmiset elävät koko elämänsä tietämättä, että he ovat intersukupuolisia. Osa intersukupuolisista saa tietää intersukupuolisuudestaan murrosiässä, jos kuukautiset eivät ala tai aikuisena esimerkiksi, jos lapsen saamiseen liittyy vaikeuksia. Vain pieni osa intersukupuolisista saa diagnoosin heti syntymän jälkeen. Tämä on yksi syy, miksi arviot intersukupuolisuuden yleisyydestä vaihtelevat.
Riippuen siitä mikä määritelmistä valitaan, arvio suomalaisten intersukupuolisten ihmisten määrästä vaihtelee 1200–93 000 ihmisen välissä. Eri arvioiden mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 10–850 intersukupuolista lasta. Arvio siitä, että Suomessa syntyisi vuosittain vain noin 10 intersukupuolista lasta vaikuttaa kuitenkin selvästi liian pieneltä, sillä tuohon lukuun sisältyvät korkeintaan vain ne lapset, joiden sukupuolta ei ulkoisten sukuelinten perusteella pystytä syntymän hetkellä suoraan määrittämään tytöksi tai pojaksi. Intersukupuolisuus koskettaa myös intersukupuolisen ihmisen vanhempia, sisaruksia, ystäviä, kumppaneita ja muita läheisiä.
Intersukupuolisen lapsen syntyessä lääkäri määrittää lapsen kuuluvaksi toiseen juridisista sukupuolista. Sukupuoli ei kuitenkaan ole koskaan yksiselitteisesti pääteltävissä kehollisten piirteiden perusteella. Enemmistö lapsista ilmaisee sukupuoltaan ja määrittää sen syntymässä määritellyn sukupuolen mukaisesti. Osa lapsista taas samaistuu muuhun sukupuoleen kuin mitä syntymässä on määritelty. Lapsen sukupuolen voi tietää vasta, kun lapsi itse kertoo sen. Intersukupuolisesta tilasta ei voi tehdä päätelmiä siitä, minkälainen sukupuoli-identiteetti henkilölle kehittyy.
Lapsi ei tarvitse kosmeettisia leikkauksia tai muita hoitoja, että hänet voisi rekisteröidä mieheksi tai naiseksi. Monet intersukupuoliset ihmiset ovat ilmaisseet, että kosmeettiset sukuelinten leikkaukset ja hormonihoidot saattavat olla lapselle traumatisoivia ja tuottaa haittaa.
Intersukupuolisuus ja diagnoosit
Kaikki ihmiset, joilla on intersukupuolisuuteen liittyviä lääketieteellisiä diagnooseja eivät kutsu itseään intersukupuolisiksi. Toisaalta kaikki eivät myöskään tiedä, että heidän diagnoosinsa liittyy intersukupuolisuuteen.
Lääketieteessä käytetään käsitettä DSD (disorders of sex development tai diversity of sex development). Intersukupuolisten ihmisten oikeuksia ja kehollista itsemäärittelyoikeutta ajavat järjestöt kuten Organisation Intersex International (OII) suosittelevat kuitenkin käyttämään käsitettä intersukupuolisuus. Intersukupuolisuus -käsitteellä pyritään irtautumaan medikalisoivasta ja häiriökeskeisestä ajattelutavasta ja korostamaan elettyä kokemusta ja intersukupuolisen kehon luonnollisuutta. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa lähdemme siitä ajatuksesta, että kehojen monimuotoisuus on luonnollista, ja ihminen on itse vapaa määrittelemään sen, mitä pitää ongelmana ja mitä ei. Joihinkin intersukupuolisuuden variaatioihin liittyy lääketieteellistä hoitoa vaativia tilanteita, mutta itsessään intersukupuolisuus tai kehon yksilölliset piirteet eivät ole sairaus tai häiriötila. Voit lukea intersukupuolisuuteen liittyvistä diagnooseista täältä.
Intersukupuolisuus ja identiteetti
Jokaisella on oikeus määritellä ja sanallistaa tai olla määrittelemättä sukupuolensa. Jokaisen itsemäärittelyä tulee myös kunnioittaa. Intersukupuolinen ihminen voi olla sukupuoli-identiteetiltään mies, nainen, intersukupuolinen, transsukupuolinen, muunsukupuolinen tai jotain muuta. Intersukupuolisuus ei ole kaikille intersukupuolisille osa sukupuoli-identiteettiä eikä keho määritä ihmisen sukupuoli-identiteettiä.
Intersukupuolisuus ja Ihmisoikeudet
Intersukupuoliset ihmiset ovat nostaneet esille, että intersukupuolisille lapsille tehdyt kosmeettiset sukupuolipiirteitä muokkaavat hoidot eivät välttämättä tue lapsen kehitystä vaan itse asiasssa ovat aiheuttaneet monille fyysistä ja psyykkistä haittaa. Intersukupuolisten ihmisen perustamat ihmisoikeusjärjestöt kuten OII vaativat, että lapsen kehollista koskemattomuutta on kunnioitettava ja että kosmeettisesta sukuelinkirurgiasta ja hormonihoidoista on pidättäydyttävä, kunnes lapsi on sen ikäinen, että voi ottaa itse kantaa itseään koskeviin hoitoihin.
Tällä hetkellä Suomen hoitokäytännöt vaihtelevat riippuen sairaalasta. Oulussa ja Helsingissä on erilaiset hoitolinjaukset: Helsingissä suoritetaan kosmeettiseksi sukuelinkirurgiaksi ja kosmeettiseksi hormonaaliseksi hoidoksi luokitteltavia toimenpiteitä intersukupuolisille lapsille, kun taas Oulussa niistä on luovuttu.
Monissa maissa vastaava tilanne kuin osassa Suomea, intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta omaan kehoonsa ei kunnioiteta riittävästi. Malta ja Portugali edistyksellisiä, koska niissä intersukupuolisten lasten koskemattomuus toteutuu monia muita maita paremmin. Saksassa ja Islannissa keskustellaan tällä hetkellä intersukupuolisten ihmisten oikeuksista ja niiden turvaamisesta.
Lue lisää ihmisoikeuksien toteutumisesta Setan verkkosivuilta.
Näkymättömyys ja puhumattomuus
Häpeä, salailu ja stigma tekevät intersukupuoliset ihmiset näkymättömiksi yhteiskunnassa ja tämä johtaa muun muassa psykososiaalisiin ongelmiin 3,5 kertaa enemmän muuhun väestöön verrattuna ja itsemurhayrityksiin 2,5 kertaa useammin muuhun väestöön verrattuna. Miriam Van der Have.
Mun elämä ja tarina intersukupuolisuudesta on salailu. Sieltä alusta asti ja minä jollain tavalla toteutan sitä jatkuvasti. Se ei näy päällä päin, mutta se on siellä koko ajan sellaisena, että siitä voisi olla järkevää puhua joissain tilanteissa, mutta minä en kuitenkaan puhu. Nimimerkki K.
Ennen kaikkea se, että ei ole ollut tietoa, se on minusta se pahin. Jos olisi ollut edes tietoa siitä, että miksi jotkut jutut tapahtuvat, niin sitä olisi saanut itselle muodostettua jonkunlaisen yhtenäisen kokemuksen, olisi tiennyt mistä oikeasti on kysymys. Se, että kaikki tapahtuu salamyhkäisesti on huono asia. Nimimerkki T.
Toiveita tulevaisuudelle
Ihminen saisi itse valita miten voimakkaasti kokee esimerkiksi yhteyttä sanaan intersukupuolinen ylipäätään. Onko se vaan se vaan sellainen asia, joka ei hänen elämäänsä niin paljon liikuta. Jokainen saisi itse ottaa jonkun suhteen siihen sanaan keitä se koskee. Ja ne, jotka haluavat, voisivat ottaa sen omakseen ja vaikka istua täällä tai olla muita yhteisiä paikkoja. Olisi tietoa ja olisi vertaisuutta enemmän. Koska intersukupuolisia on kuitenkin aika monta tuhatta Suomessa. Nimimerkki T. (Intersukupuolisuus.fi -verkosto)
Olisi oma valinta puhuuko intersukupuolisuudesta. Että puhumattomuus ei johtuisi häpeästä. Sehän olisi ihan loistavaa, jos olisi tilaa olla välinpitämätön asian suhteen. Se on luksusta. Nimimerkki K. (Intersukupuolisuus.fi -verkosto)
Tukea, aktivismia ja vertaiskeskusteluja
Palvelut intersukupuolisille ja heidän läheisilleen