Innehåll
- Information om genitaliedysfori och egenvård
- Reglering av eget humör
- Grundninsövningar
- Bekantare med den egna dysforin
- Hjälpmedel för vardagen
- Genitaliedysfori och sexualitet
- Normer gällande sex
- Kirurgi eller inte?
- Goda livets pussel
- Varm blick i relation till kroppen
- Sexleksaker och hjälpmedel för dem som upplever dysfori
- Genitaliedysfori efter genitaliekirurgi
- Mer stöd för situationen
- Respons
Information om genitaliedysfori och egenvård
På den här sidan finns information och uppgifter för transpersoner och icke-binära gällande genitaliedysfori. Med genitaliedysfori menas känslor om att de egna genitalierna är främmande, obekväma eller äckliga. De egna genitalierna kan kännas felaktiga i relation till den egna könsidentiteten.
Alla transpersoner eller icke-binära har inte genitaliedysfori, vissa har det tidsvis eller i specifika situationer, medan hos andra är dysforin mot de egna genitalierna strakt närvarande i flera situationer.
Genitaliedysfori kan väcka funderingar över om en borde genomgå genitaliekirurgi som en del av könskorrigeringsprocessen eller inte. Många funderar på om det är möjligt att leva ett tillräckligt gott liv med dysforin eller skulle det vara bra för en själv att genomgå genitaliekirurgi. För många är detta en lång process, svaret hittas inte nödvändigtvis alls snabbt, utan kan kräva flera års tänkande. En del igen har kunnat redan gått igenom genitaliekirurgi men upplever fortfarande dysfori till någon grad eller gällande vissa egenskaper. Med hjälp av den här sidans uppgifter, kan du undersöka din upplevda dysfori och hitta sätt att lätta den. Läs ändå igenom regleringen av egna humöret snart och bekanta dig med egenvårdsövningen för att ta väl hand om dig själv.
Ifall du upptäcker att att dysfori är så svårt att det försämrar din livskvalité avsevärt, kan det vara vettigt att söka stöd till behandlingen av ämnet. Du kan boka tid till exempel till skolans hälsovårdare, skolpsykologen, hälsocentralens läkare eller arbetshälsoläkaren och berätta om behovet av stöd. Även Kompetenscentrum för könsmångfald erbjuder kostnadsfri samtalsstöd. Här hittar du en lista av olika hjälpande parter.
Om du lider av dysfori på ett bredare plan än bara genitalierna, kolla även egenvårdsprogrammet för könsdysfori. Välj därifrån och från det här materialet övningarna som passar dig bäst.
Öppna uppgifterna i en ny flik. Ladda ned och spara filerna på din apparat. Efter det kan du skriva egna svar direkt i filen. Om du hellre skriver om dina tankar för hand, kan du printa ut övningarna och skriva svaren för hand eller sedan kan du skriva dina tankar ner till exempel i ett häfte.
Reglering av eget humör
Ifall du lider av svår dysfori eller har upplevt traumatiska händelser i ditt liv (till exempel dina kroppsliga gränser har brutits), är det speciellt viktigt för dig att känna efter hur det känns att gå igenom den här sidan och uppgifterna. Avbryt det du gör, om du märker att det är för smärtsamt eller om det är svårt att vara närvarande i din kropp.
Det lönar sig att göra grundninsövningen om du märker att du blir speciellt ångestfull eller frånvarande. Gör grundningsövningen och fortsätt sedan med att göra något annat, vid behov ska du ta paus från att gå igenom den här sidan.
Enkel grundningsövning
Den här övningen hjälper dig att grunda dig eller avslappna, om du går på övervarv, är speciellt ångestfull eller frånvarande. Den här korta övningen brukar oftast inte ändra humöret radikalt men kan hjälpa dig släppa loss från det svåra humöret och du kan kanske bättre gå över till att göra något annat.
Se dig omkring i rummet du befinner dig i. Vad ser du? Vad hör du? Hur luktar rummet? Hur är temperaturen? Känn hur stolen känns mot din rygg eller hur dina fötter känns mot golvet? Nämn alla dessa sinnesförnimmelser för dig själv.
Du kan också leta efter tre olika färger i rummet och namnge dem för dig själv eller högt.
Använd dina sinnen för att grunda dig själv
Egenvårdsövning
Bekanta dig med egenvårdsövningen, så att du kan göra något avkopplande eller avslappnande efter att du har läst den här sidan och gjort uppgifterna.
Bekantare med dysforin
Det låter nödvändigtvis inte alls lockande att bli bekantare med sin egen dysfori. Det kan kännas som att du hellre skulle låta bli att alls tänka på hela saken. Genitaliedyfori kan kännas skamfullt och förlamande. Om dysforikänslorna tränger in i vardagen och hindrar ett gott liv, är det bra att börja med att bekanta sig med när dysfori besvärar dig och vad som möjligtvis gör det värre. Oftast leder det till lugn och klarhet med tiden när man utforskar någon ångestframkallande sak.
Gå igenom följande frågor och skriv ner svaren för dig själv. Om du märker att du får för stark ångest eller annars börjar må för dåligt, bör du ibland ta en paus. Under pausen kan du till exempel dricka en kopp té, klappa ett husdjur, se på djurbilder, eller vad som helst som får dig att avslappna eller lugna ner dig. Avslappningsmetoder är mycket individuella, lyssna på dig själv och pröva på olika metoder.
- I vilka olika situationer upplever du genitaliedysfori?
- Hur känner du dig då? Hur upplever du dig själv, när du känner dysfori?
- Om du är med någon annan person då, hur tänker du att hen upplever dig? Undersök din tankegång, är den realistisk, eller har den kanske skiftat till att vara orimligt kritisk?
- Vad brukar du oftast göra då, när du känner dysfori? Här du märkt att något underlättar ditt mående? Eller förvärrar något ditt mående?
- När känner du inte dysfori, eller känner det bara lite? Om du inte kan svara på det här, observera det här i din vardag under några veckor.
Ta nu en liten paus, och läs vad du skrivit efter pausen. Fundera sedan:
- Överraskade något dig?
- Förstärktes någon tanke eller upplevelse?
- Kom det fram något sådant, som kanske skulle löna sig att undersöka mera?
- Kan du redan från det här hittat något, som kunde ens lite hjälpa mot dysforiska stunder? Det gör inget, om du inte ännu har hittat sådant.
Efter uppgiften är det bra att göra något som får dig att avkoppla och får tankarna bort från uppgiften. Kolla någon intressant aktivitet från egenvårdslistan.
Hjälpmedel i vardagen
Här är sammanställt olika metoder, som hjälper vissa människor när en dysforisk stund kommer. Meningen med det här är främst att sätta igång din egen tankegång om vad som kunde hjälpa dig. Du hittar inte nödvändigtvis färdiga metoder för dig men du kan få olika idéer.
Uppgift: Metoder för att lindra genitaliedysfori i vardagen
Bli inte avskräckt om du inte ännu hittade på idéer. Fortsätt att undersöka saken med hjälp av andra övningar, och kom tillbaka till den här övningen senare.
Ibland kan den här uppgiften också väcka en upp till den egna genitaliedysforins allvarlighet och få att tänka på kirurgi. Senare uppgifter hjälper med att undersöka operationsönskemål.
Genitaliedysfori och sexualitet
Genitalierna påverkar människans sexualitet betydligt. Det är mycket individuellt hur viktigt sexualitet är för en. För vissa är det ett av livets mest viktigaste källor för njutning, för någon annan en intressant grej utan att man vill dela det men någon annan, och för andra igen något helt ointressant. Om sexualitet och sex inte är något helt ointressant för dig, är det nödvändigtvis nyttigt för dig att du stannar upp och reflekterar över din relation till det. I den här delen kan du reflektera över din förhållning till sexualitet.
Du kan fundera på följande frågor och gärna också skriva ner dina svar. Skrivande hjälper med att strukturera saker och främjar processerande.
- Vad betyder sexualitet för dig?
- Hur viktigt är sexualitet för dig?
- Vill du dela din sexualitet med en annan människa eller andra människor?
- Hur upplever du att dysfori påverkar din sexualitet?
- Vad skulle vara din drömsituation i ditt sexliv?
- Hurdana saker ger dig sexuell njutning?
- Hurdana saker tycker du om eller skulle vilja gör till någon annan, för att ge sexuell njutning?
- Om du vill fördjupa dig i de två senaste frågorna ännu noggrannare, kan du göra Mina sexuella njutning -övning
Normer relaterade till sex
Det finns en hel del olika normer relaterade till sex, det vill säga oskrivna regler. Normer är könade, så vi har lärt oss att tänka på roller och sätt att göra i sex så, att män är på vissa sätt och kvinnor är på vissa sätt. Icke-binär sexualitet igen har varit rätt osynligt i vår kultur.
Normer har den tråkiga sidan, att de är ofta så djupt inne i oss, att vi inte ens nödvändigtvis märker att ifrågasätta dem. Det kan vara viktigt att fundera på dem och ifrågasätta dem, så att det är möjligt att skapa en sådan relation till sex för en själv, som känns tillräckligt bra och tillräckligt fritt. I den här övningen kan du prova identifiera normer relaterade till sex som du internaliserat, och fundera om du vill utmana dem eller helt bli av med dem.
Könade normer relaterade till sex
Opereras eller inte?
Frågan om kirurgi är ofta stor och det kan ta tid att hitta svaret. Ge dig själv tid att tänka på olika alternativ. I nästa övning kan du undersöka vilka saker som är viktiga för dig i dina genitalier.
Viktigt för mig i mina genitalier
I nästa uppgift kan du konkret väga olika alternativ och deras för- och nackdelar.
Genitaliekirurgi eller inte – uppgift
Goda livets pussel
För alla betyder ett bra liv olika saker till viss del. För en består ett bra liv av vardagliga stunder och till exempel en viktig hobby, och för en annan är det viktigt att det finns mycket spänning och omväxling i livet. Meningen med någons liv kommer från arbete och/eller aktivism, och för någon är kroppsliga erfarenheter, som sexualitet och sex, kärnan i ett bra liv. Ingredienserna för ett gott liv kan vara olika i olika tidsskeden.
En varm blick i förhållande till kroppen
Denna övning passar dig som vill stärka din acceptans av din kropp. Det kan till exempel passa en situation där du upplever ganska lite dysfori, eller om du har bestämt dig för att inte operera genitalierna men vill sträva efter att leva i ditt nuvarande kroppslighet. Övningen lämpar sig även för dig som genomgått genitalieoperation, men som fortfarande anpassar dig till de förändringar som operationen medför.
Fokusera ett ögonblick på att titta på din egen kropp med en vänlig blick. Du kan antingen blunda och fokusera på att känna din kropp, eller ställa dig framför spegeln om det känns bra för dig. Gå igenom hela kroppen från topp till tå.
Berätta för dig själv vad allt din kropp kan göra, hur stark eller beständig den är, på vilka sätt den är vacker, vilka andra saker du gillar med den, eller var den bara är okej eller tillräcklig.
Upprepa övningen regelbundet.
Du kan träna på en varm och uppskattande blick och relation till dig själv och din kropp. Det är bra att observera vilken typ av tankar eller meningar som du tänker på när du tittar på din egen kropp. Om meningarna är värderande eller kritiska är det bra att lägga märke till det, men du behöver inte slå dig själv för det. Det är bra att fundera på om du skulle prata med din goda vän som du pratar med dig själv. Varmt och uppskattande tal hjälper dig att skapa en accepterande och uppskattande relation till dig själv och din kropp. Det kan också göra det lättare att tolerera dysfori.
Du kan också skriva ner uppskattande fraser som du vill säga till dig själv om din kropp. Med dessa kan du träna vänligt inre tal och att uppskatta din egen kropp i vardagen.
Sexleksaker och hjälpmedel för dem som lider av dysfori
Olika hjälpmedel kan avsevärt lindra dysfori under sex och till och med ge en bra känsla relaterad till sex, sexuell eufori. Många behöver olika sexleksaker och hjälpmedel för att få glädje av sex eller för att kunna ha sex i allmänhet. Å andra sidan saknar många dem på grund av variation.
Att använda hjälpmedel och leksaker kan dock vara stressande. Att använda hjälpmedel och leksaker kanske inte omedelbart känns naturligt, men kan kräva experimenterande och övning. Vissa vill i första hand pröva på att öva på att använda sexleksaker och hjälpmedel ensamma, andra med en eller flera andra personer.
Olika sexhjälpmedel har designats för både transfemininer och transmaskuliner, som gör att du kan ha ensamsex eller sex med en annan person till exempel utan direktkontakt med dina egna genitalier. Sådana är till exempel olika onanister och strokerar. Olika vibratorer som är designade för att vara könsneutrala kan också kännas bra för den som inte vill ha direktkontakt med sina egna genitalier. Dildos med sele kan kännas bekväma, bekräftande av egna könet för vissa transpersoner. Dildos är också designade med transpersoner i åtanke. För vissa transfemininer kan sex underlättas av tanken på deras egna genitalier som en dildo.
Till exempel säljer den finska nätbutiken Sateenkaarikauppa sexhjälpmedel och leksaker riktade till transpersoner. Dessutom finns det många nätbutiker utanför Finland som säljer till exempel proteser och andra hjälpmedel riktade till transpersoner.
Att använda sexleksaker och hjälpmedel kan också vara pinsamt. Känslan av pinsamhet kan bland annat baseras på sexrelaterade normer, som till exempel att sex bara ska ske mellan kroppar utan hjälpmedel, utan samråd om vad man ska göra och hur, utan att famla och experimentera. Sådana normer förstärks till exempel i sexscener i filmer och böcker, såväl som i porr. Den levda verkligheten är dock betydligt mer varierad. Det kan krävas aktivt tänkande och känslomässigt arbete för att internalisera att hjälpmedel och leksaker inte gör sexet mindre bra eller tillfredsställande.
Genitaliedysfori efter genitaliekirurgi
Anpassning till ny sorts kroppslighet
Att vänja sig vid en ny kroppslighet efter en genitaloperation är ofta en tidskrävande process. Kirurgiska upplevelser är alltid individuella. Ibland går operationen eller operationerna och återhämtningen smidigt, men ibland kan återhämtningen vara komplicerad. Alla dessa upplevelser påverkar också vänjande vid den nya typen av kroppslighet. Om operationsprocessen har varit tung och betungande för både kropp och själ, kanske det inte finns tillräckligt med mental energi för att bearbeta en ny typ av kroppslighet. Du kan till exempel känna dig utmattad och besviken. Ge dig själv tid att bearbeta det som hände och be yrkespersoner om stöd vid en låg tröskel.
Att vänja sig vid en ny typ av kroppslighet påverkas i hög grad av de personliga önskemål och förväntningar som ställdes på operationen. Personliga önskemål och förväntningar är väldigt olika för olika människor. Vissa människors största önskan kan vara att få koppla av och gå med andra på bastukvällar och bada i simhallen utan några bekymmer. En annan har haft genitaliedysfori så plågande att huvudmålet har varit att lindra den. För det tredje kan det mest betydande vara önskan att kunna ha samlag med en annan person under sex. Här är bara några exempel. Önskar och förväntningar kan också bli medvetna först efter operationen eller operationerna. Före operationerna kan du till exempel ha upplevt att sex inte är viktigt för dig, men i och med att operationerna och dysforin lättar kan sex verka viktigare än tidigare. I det här fallet kan du uppleva många, till och med motstridiga, känslor i relation till kroppsligheten och tillfredsställelse med operationen.
Många människor upplever trötthet eller till och med utmattning efter korrigeringsprocessen, eftersom korrigeringsprocesserna vanligtvis är långvariga och innehåller många steg som tar upp psykisk energi. Dessutom kan operationer vara fysiskt krävande. Du kan också uppleva en känsla av tomhet när korrigeringsprocessen alltid har innefattat nästa steg, och nu har stadierna nåtts och det skulle vara möjligt att fokusera på andra saker i livet. Nu kan det vara ögonblicket då du tänker på vart du skulle vilja fokusera på. Du kan uppleva å ena sidan glädjen av kroppsligheten och att du blir sedd som dig själv, å andra sidan sorg över det du har fått gå igenom, eventuell besvikelse över vissa saker i korrigeringsprocessen och slutresultatet av behandlingarna. Ibland, efter korrigeringsprocessen, uppstår en stor sorg över vad du kan ha fått ge upp i ditt liv eller vad du har missat när könsdysfori har påverkat dig själv och ditt liv. Om man upplever svåra känslor är det naturligt att de också påverkar att lära känna och anpassa sig till en ny sorts kroppslighet.
Om du tänker tillbaka på när du började med hormonbehandlingar, kanske du kommer ihåg hur hormonbehandlingarna hade en holistisk effekt på din kropp och själ. Hormoner ger förändringar långsamt, på ett helt annat sätt än operationer. Ändå är de förändringar som hormonerna medför, till exempel när det gäller genitalierna och sexualitet, mycket betydelsefulla för många och kräver att man vänjer sig vid. Kirurgi förändrar genitalierna och därmed också förhållandet till sexualiteten på en gång och väldigt markant.
Operationer förändrar vanligtvis känseln, men förändringarna är individuella. Genitaliernas känslighet för beröring kan till exempel förändras avsevärt. Känselsinnet kan förändras långt efter återhämtningsperioden. Efter operationen måste man öva redan från början, vilken typ av beröring känns bra. Att få orgasm förändras, det är möjligt för de flesta, men det kan kräva mycket lärande.
Om du inte redan hade tänkt på vilken typ av sex du vill ha så är det sannolikt dags att tänka på det nu. Om du inte redan gjort Mina sexuella njutning -övning, så kan det nu vara ett bra tillfälle att fokusera på ämnet.
Lättade inte dysforin sen heller?
Det är inte ovanligt att känna dysfori även efter en genitaloperation. Detta kan orsakas av många olika faktorer. Det kan vara den så kallade fantomdysforin: vissa blir först efter operationen fullt medvetna om hur mycket dysfori de hade innan operationen, och efter operationen upplever denna smärta på ett känslomässigt plan. Till exempel kan smärta i operationsområdet under återhämtning orsaka dysfori.
För andra ger inte genitalkirurgi eller operationer den typ av slutresultat som skulle eliminera all dysfori. Du kan se drag eller egenskaper i dina egna genitalier som ger dysfori. Att hantera dessa känslor kan kännas väldigt tungt efter operationen, särskilt om återhämtningen har tagit mycket energi. När det gäller operationer tar det betydligt längre tid att uppdatera kroppsbilden än de förändringar som operationen medför i kroppen. Kroppsuppfattning avser bland annat känslor, attityder och uppfattningar relaterade till kroppen. Har det varit många och starka jobbiga känslor kopplade till genitalierna så avtar de inte alltid direkt efter operationen. Med tiden internaliseras också att kroppen har förändrats och kan skapa en bättre harmoni med kroppen.
Att jämföra sig själv med cispersoner
Många transpersoner jämför sin egen kropp med cispersoners kroppar, och det kan leda till känslor av otillräcklighet, till och med dålighet. Det skulle vara viktigt att även dessa känslor kunde mötas och hanteras i doser som passar en själv, även om det kan kännas väldigt smärtsamt. Ibland kan dessa känslor också framkalla skam, som om du inte borde känna dessa känslor. Om du skäms över dina känslor är det viktigt att påminna dig själv om att alla känslor är tillåtna i livet. Detta kanske inte på något sätt eliminerar skammen, men det kan hjälpa att tolerera den.
Känslor av illamående kan orsakas av många faktorer. De har ofta sina rötter i cisnormen, det vill säga det faktum att människor antas vara cis och ha en viss kroppstyp. Till exempel, i filmer, serier och till och med i sexualundervisningen skildras cispersoners sexualitet nästan uteslutande. Denna osynlighet kan ge upplevelsen av att det finns något konstigt och främmande med en själv. I vårt samhälle finns det också fortfarande fientlighet och bristande förståelse för transpersoner, och det kan bli internaliserat i ens egen inre upplevelse av sig själv. Dessutom kan det finnas olika livserfarenheter som har gett en sådan känsla att det skulle vara dåligt på något sätt. Denna upplevelse kan också spegla sig i sexualiteten och framstå som en stark jämförelse av sig själv med andra. Det kan ta tid att bearbeta och packa upp allt detta och se dig själv i ett mer neutralt ljus. Kamratstöd kan vara till hjälp och om mindervärdighetskänslorna är mycket starka kan det också vara bra att söka professionellt stöd för att hantera frågan.
När önskemålen och förväntingarna av operationen inte uppfylls
Att stanna upp vid missnöjet efter operationen eller operationerna kan vara obehagligt eller till exempel skrämmande. Det kan dock vara oerhört viktigt för dig att förstå din situation bättre och för att du ska kunna påverka ditt eget humör och liv. Före operationen är vissa personer mycket medvetna om sina önskemål och förväntningar på resultatet av operationen, och vissa märker kanske först efter operationen att de hade en önskan eller förväntning på operationen. Förhoppningar och förväntningar uppfylls inte nödvändigtvis med operationen eller operationerna, och det kan väcka många slags känslor, till exempel besvikelse, sorg, frustration, ilska. Att lägga märke till och namnge känslor kan vara användbart, även om det inte nödvändigtvis känns bekvämt att stanna vid dem. Det skulle dock vara viktigt att ge tillåtelse till dessa känslor också.
Önskemål eller förväntningar relaterade till operationer kan till exempel vara något av följande:
- jag kan lugnt gå till duschen, bastun och simma inför andra
- min dysfori är lättad, min kropp känns och ser mer korrekt ut i förhållande till mitt kön
- min dysfori lättar, jag kan njuta av ensamsex
- min dysfori är lindrad, jag kan njuta av sex med en annan/andra
Här är bara några exempel. Du kan nu ta dig tid att fundera över vad dina egna förväntningar och önskemål var på genitalkirurgi. Du kan använda den här uppgiften för att reflektera över ämnet.
Dina gränser för sex
Genitalierna är en mycket intim, till och med känslomässigt känslig sak. Genitalierna är ett privat område och du kan hålla dem helt privata om du vill. Om du vill ha sex med en eller flera personer kanske du vill kunna visa din kropp och till exempel få röra genitalierna också. Det är dock bra att komma ihåg att sex handlar om mycket mer än genitalierna.
Var och en bestämmer själv vilken sorts sex de är redo för eller vilken sorts sex de är beredda att ha med en eller flera personer. Gränserna kan också förändras flera gånger under livet. Gränserna kan också vara olika beroende på till exempel sexpartnern eller det egna känslotillståndet. Du har rätt att sätta gränser på ett nytt sätt när som helst, även under sex. Sex kräver alltid samtycke från alla parter. Att pressa eller tvinga andra till sexuella handlingar och situationer är sexuella övergrepp och sexuellt våld.
Om du vill ha sex med en eller flera personer är det viktigt att lära känna din egen sexuella njutning. Genom att lära känna din egen njutning kan du bli medveten om vad du gillar och vad du inte gillar. När du blir medveten om vad du inte gillar bör du eventuellt berätta för den andra personen/erna.
Någon kan hålla sig till att kyssa och röra över sina kläder. En annan vill ha binder på under sex. För vissa är det bra att vara naken när man har sex. Någon vill inte att deras genitalier ska beröras med händer, utan med andra kroppsdelar eller sexleksaker. Någon vill i första hand fokusera på att ge njutning för en annan, och får själv glädje av det. Någon vill inte vara mottagande part vid samlag. För vissa är samlag den roligaste delen av sex. Här är bara några exempel på sexuella gränser. Vilken typ av sex du tycker om behöver inte säga något om ditt kön. Människor av olika kön tycker om många olika saker. Ingenting om sex är begränsat till ett visst kön eller kön.
Om du vill fundera på vad du får sexuell njutning av kan du göra uppgiften här.
Ibland märker man inte gränsen förrän den redan har passerats. Till exempel kan du märka när du har sex med en annan person att din sexpartners direkta kontakt med dina egna genitalier inte känns bra, utan orsakar dysfori.
Händelsen kan resultera i en eländig känsla, men å andra sidan kan du med den bli medveten om att du inte vill ha direktkontakt med genitalierna och kan berätta om gränsen.
Det är viktigt att tänka på dina egna gränser och hur du kommunicerar dem, speciellt om du märker att det är väldigt oklart för dig var dina egna gränser går och/eller du har svårt att uttrycka dina egna gränser för andra. Du kan öva på att säga dina egna gränser, till exempel genom att slutföra följande meningar. Du kan först tänka på hur du skulle slutföra meningen, och sedan försöka säga meningen högt när du är ensam. Att öva på att sätta gränser på egen hand kan hjälpa till att sätta gränser för din sexpartner också. Det kan också vara nyttigt att träna på att berätta vad du gillar eller vad du vill.
Jag gillar när…
Jag skulle vilja… är det okej med dig?
Jag vill inte att jag ska…
Jag gillar inte det här.
Jag vill inte fortsätta.
Ytterligare stöd för situationen
Uppgifterna på den här sidan har kanske inte tillräckligt klargjort eller lett till din dysfori. Du kan överväga om du skulle vilja ta itu med din dysfori med en utomstående professionell. Här är några tips på var du kan få stöd för att hantera ärendet.
Det är möjligt att få konstnadsfri professionell diskussionshjälp från Kompetenscentrum för könsmångfald. Du kan få 1–5 samtalstillfällen/år. Det är möjligt att diskutera dysfori, fysisk hälsa, behandlingsval, sexualitet och sex med våra anställda. Läs medarbetarbeskrivningar här. Du kan boka tid från tidsbokningskalendern.
Det är möjligt att få gratis sexrådgivning från Sexpo. Sexpo har även expertis inom könsmångfald.
Ge respons
Ge feedback på den här sidan så att vi kan förbättra vårt material! Vi vill gärna höra vad som fungerade, vad som inte fungerade och vad du tyckte saknades.
Originalartikeln är skriven av psykoterapeuten Miska Salakka
Översatt av Emilia Stenman