Kompetenscentrum för könsmångfald sköts av människorättsorganisationen Seta och finansieras av STEA Veikkaus inkomster. Vi fungerar som en resurs för gemenskaper och individer som påverkas av könsmångfald. Tjänsterna inkluderar professionella stödtjänster för individer och deras närstående, expert- och utbildningstjänster för yrkesverksamma och samfund, samt produktion och delning av information om könsmångfald.
Vi erbjuder personlig rådgivning och kamratstöd för transpersoner, intersexpersoner, människor som funderar över sitt kön och deras närstående. Utgångspunkten för verksamheten är att respektera varje persons egen erfarenhet. Våra principer är konfidentialitet, likabehandling, respekt och rätten att själv definiera eller låta bli. Tjänsterna är i huvudsak kostnadsfria.
Tjänsten kan innefatta råd, stöd, mellanliggande uppgifter eller terapeutisk samtalshjälp under mottagningar, via telefon eller mejl.
Vi har flera kamratstödsgrupper för människor i olika åldrar och i olika livssituationer. Gruppernas principer inkluderar konfidentialitet, rätten till självbestämmande och respekt. Grupperna träffas i Helsingfors.
Kontoret i Västra Böle i Helsingfors har ett omklädningsrum som är tillgängligt under kontorstid och inför gruppsammankomster.
Professionell grund
Våra anställda är förbundna till yrkesetik inom social- och hälsoområdet, och främjar implementeringen av rekommendationerna från The World Professional Association for Transgender Health WPATH, och värderingarna från Seta, människorättsorganisationen som upprätthåller verksamheten.
Målet för den sociala sektorn är att öka människors välbefinnande. Sociala sektorns arbetare har åtagit sig att respektera:
1. Mänskliga rättigheter och människovärde
Sociala sektorns yrkesperson måste förstå och acceptera mänskliga rättigheter och försvara dem i alla situationer.
2. Självbestämmande
Klienten ansvarar för sina egna val och deras konsekvenser. Den professionella ska främja klientens rätt att göra sina egna val, så länge de inte kränker andras rättigheter.
3. Rätt att delta
Yrkesutövaren ska främja klientens engagemang på ett sådant sätt att klientens möjlighet att påverka saker i sitt eget liv stärks. Den professionella måste fokusera särskilt på att hitta och stärka styrkorna hos klienten och samhället omkring henom.
4. Rätt att bli bemött holistiskt
Klienten möts inte bara som individ, utan också som en del av hans familj, gemenskap och samhälle.
5. Rätt till privatliv
Konfidentialitet främjas av tystnadsplikten på arbetet.
Sociala sektorns arbetare har åtagit sig att i sitt arbete främja:
6. Social rättvisa
…genom att förebygga diskriminering, erkänna och respektera människors individualitet, motarbeta orättvis policy och praxis samt fysiskt och psykiskt våld och sträva efter att fördela resurser lika i sitt klientarbete.
Den sociala sektorn har ett särskilt förhållande till etik och mänskliga rättigheter. Hela den sociala sektorn har fått sin början från att fundera kring relaterade frågor. Etiska riktlinjer skyddar inte mot etiska konflikter och dilemman i det dagliga arbetet. Professionalism är att vara öppen och ärlig, känna sina egna gränser, okunskap och behov av stöd samt att kunna fortlöpande etisk reflektion och självreflektion i vardagen, vilket också innefattar förmågan att ifrågasätta sin egen professionella verksamhet och beslutsfattande.
De etiska riktlinjerna publicerade av Talentia har använts som källa. Socialsektorns och hälso- och sjukvårdens etiska principer är delvis desamma.
De etiska principerna för hälso- och sjukvård är:
1. Rätten till bra vård
2. Respekt för människovärde
3. Sjävbestämmande
4. Rättvisa
5. God professionalism och en atmosfär som främjar välmående
6. Samarbete och ömsesidig uppskattning
Källa: Sjukvårdens gemensamma värdegrund, gemensamma mål och principer. Etene-publikationer 1.
WPATHs rekommendationer
World Professional Association for Transgender Health WPATH är en internationell organisation grundad av Harry Benjamin, som inkluderar professionella hjälpare och forskare från hela världen. Specialiseringsområdet för föreningens medlemmar är könsvariation.
Föreningens medlemmar arbetar till exempel på kliniker som stödjer utvecklingen av könsidentitet hos barn och unga, på kliniker som ger könskorrigeringsvård, som privata par- och familje- och psykoterapeuter, som socialarbetare eller forskar i ämnet osv. I föreningen ingår även yrkesverksamma som har egen livshistorisk erfarenhet av att vara transperson.
Föreningen ger ut den vetenskapliga tidskriften The International Journal of Transgender, anordnar en årlig världskongress, vanligtvis i USA eller Europa, och uppdaterar sina behandlingsrekommendationer baserade på forskning och läkares konsensus på sin webbplats www.wpath.org.
Kompetenscentrum för könsmångfald strävar i sin verksamhet efter att, klienterna i Finland får hjälp i enlighet med internationella behandlingsrekommendationer så långt det är möjligt i det finska systemet.
Värderingar som styr Setas verksamhet
Setas centrala värden är mänskliga rättigheter, likabehandling, jämlikhet och välbefinnande samt uppskattning av mänsklig mångfald. Seta ry är engagerad i sin verksamhet att främja utvecklingen av samhället i riktning mot dess värderingar.
Setas mål är att mänskliga rättigheter, likabehandling och välbefinnande förverkligas i människors vardag, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. I sin verksamhet förbinder sig Seta till mänskliga rättigheter så som de definieras i t.ex. I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och konventionen om barnets rättigheter, samt Yogyakarta-principerna (dvs. människorättsexperters detaljerade tolkning av de sexuella och könsminoritetsfrågorna i fördragen om mänskliga rättigheter).
Setas mål och verksamhetsprincip är ett aktivt motstånd mot diskriminering. Seta är en politiskt och religiöst obunden organisation som respekterar pluralism och för dialog med olika parter. Setas mål är ett mångsidigt och icke-diskriminerande samhälle baserat på ömsesidig respekt för alla individer.