Funderar du över ditt kön eller könsuttryck? Har du frågor om könsmångfald, som du skulle vilja höra en jämlikes perspektiv på? Eller är du en transpersons närstående, och önskar konfidentiell diskussion med en annan närstående? Peer-samtal passar också bra i en situation, där det är hemskt nervöst att delta i en kamratstödsgrupp, och skulle hellre diskutera med mindre sällskap.
Vid Kompetenscentrum för könsmångfald är det möjligt att boka en utbildad peer-samtalare för att träffa någon som funderar på sitt kön, intersex person, någon som genomgår detransition eller en transpersons närstående, som längtar efter att träffa en jämlike. Tjänsten kan användas såväl av unga som av vuxna. Träffens längd är enligt överenskommelse 45 eller 60 minuter och träffar för en person finns högst två. Träffen ordnas i en yrkespersons mottagningsutrymmen och utgångspunkten är, att en yrkesperson finns med i samtalssituationen, om du inte önskar annat. Samtalet kan också ordnas med distansförbindelse antingen per videosamtal, röstsamtal eller genom att skriva.
Syftet med samtalet är att erbjuda en möjlighet att spegla ens eget kön och få mer positiva framtidsutsikter. Peer-samtalaren berättar sin egen berättelse gällande kön/könslöshet eller till exempel av att vara en transpersons eller intersex persons närstående och ger möjligheten att fråga frågor om kön och livssituation. Även till exempel kamratstöd gällande fysisk könskorrigerande vård (t.ex. operationer och hormonbehandlingar) är möjligt. Tjänsten är kostnadsfri.
För tillfälletä går våra utbildade trans och ickebinära peer-samtalare att träffas i Kokkola, Uleåborg, Björneborg, huvudstadsregionen, Rovaniemi, Åbo och Vasa. Trans och ickebinäras utbildade närstående peer-samtalare går att träffas vid huvudstadsregionen, Kajana regionen, Tammerfors och Åbo. Till våra frivilliga hör också intersex peer-samtalare och också diskussion om frågor kring graviditet är möjlig. Vårt mål är att utvidga verksamheten till hela Finland. Tjänsten är användbar med distansförbindelse i hela Finland, om det finns dator, smarttelefon och hörlurar är vid förfogande.
Om du vill träffa en jämlike, gör såhär:
- Om du har vård- eller stödkontakt till någon social- och hälsovårds arbetare, som du träffar regelbundet (t.ex. psykolog, terapeut, sjukskötare) och om det passar dig, att denna person är med under träffen: ta peer-samtalstjänsten till tals med hen
- Om du inte har vård- eller stödkontakt till en social- och hälsovårds arbetare eller om du absolut vill träffa peer-samtalaren på tumis: var direkt i kontakt per mejl till adressen enni.happonen@seta.fi. Berätta om din vilja att träffa en peer-samtalare och informationen nedan.
När du bokar peer-samtalare, berätta följande information i ditt meddelande:
- Din ålder
- Din ort, ifall du vill träffa den jämlike ansikte mot ansikte
- Önskemål om peer-samtalarens kön (kvinna med transbakgrund, man med transbakgrund, ickebinär), intersex kroppslighet eller nämn, ifall du är närstående och vill träffa en annan närstående
- Två tidsförslag tidigast om en månad
- Om det finns ett skärskilt tema du vill diskutera om (frivilligt)
Ytterligare information och bokande av peer-samtal
Enni Happonen
enni.happonen@seta.fi