Sukupuolen pohtiminen kuuluu lapsuuteen ja nuoruuteen. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa nuorille tukea ja tietoa sekä ohjausta lapsille ja nuorille heidän kasvussaan omaan sukupuoleen.
Näillä sivuilla on tietoa nuorille ja nuorille aikuisille sukupuolen moninaisuudesta. Löydät lopusta myös SMOKin sosiaaliohjaajan Elinan yhteystiedot, mikäli sinulla on kysyttävää tai toivot yhteydenottoa. Myös nuorten vanhemmat ja muut läheiset voivat olla yhteydessä. Osaamiskeskuksen lasten ja nuorten tuen löydät tältä sivulta.
Nuorten chatit Discordissa
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (SMOK) päivystää ja pitää viikoittaisia chatteja Setan verkkonuorisotalo Loisteella Discordissa. Chattien ajankohdat löydät verkkosivuiltamme ja voit seurata SMOKin ja verkkonuorisotalo Loisteen tiedotusta Instagramissa.
Osaamiskeskuksen tarjoamia chatteja on kahdenlaisia:
- SMOK-nuorten chat on avoin 13–17-vuotiaille
- SMOK18+ nuorten aikuisten chat on avoin 18–28-vuotiaille
SMOKin chatit on tarkoitettu kaikille sukupuoleltaan moninaisille ja/tai pohtiville 13–28 -vuotiaille nuorille. Ala- ja yläikärajoja säätelevät Discordin käyttöehdot ja nuorisolaki. Chatteihin voi tulla tapaamaan muita nuoria, vaihtamaan kuulumisia, kysymään mietityttäviä asioita tai seuraamaan muiden keskustelua.
Verkkonuorisotalossa järjestetään myös aukioloaikojen puitteissa kaikille nuorille nuorisotyöntekijän ohjaamia viikoittaisia chatteja, teemailtoja, tapahtumia sekä pienryhmiä, nuorten itse suunnittelemaa ja toteuttamaa vertaistoimintaa sekä yksilöohjausta hankkeen nuorisotyöntekijän sekä Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelun työntekijän toimesta.
Liittymisohjeet
Lue liittymisohjeet Loisteelle Setan verkkosivuilta.
SMOK-chatteihin Loisteella pääsee rooleilla SMOK-nuoret (13–17 v.) tai SMOK18+ (18–28 v.). Roolin voi saada sosiaaliohjaaja Elinalta tai Loisteen nuorisoohjaajalta Eeviltä yksityisviestillä. Näissä chateissa noudatetaan samoja sääntöjä kuin Loisteella, SMOKissa ja Discordissa. Yläikärajaa määrittelee Suomen nuorisolaki.
Lisäksi SMOKin sosiaaliohjaaja Elinalla on päivystysaikoja Discordissa. Päivystyksen aikana Elinan kanssa voi tulla juttelemaan yksityisviesteillä kaikista sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä asioista. Tarvittaessa päivystyksessä voidaan myös varata yksilöaikoja Elinalle. Yksilöajat pidetään etänä Discordissa chat-, video- tai ääniyhteydellä.
Tuttuun tapaan SMOKin verkkosivujen ajanvarauskalenterista voi myös varata Elinalle ajan lähitapaamiseen. Lähitapaamiset pidetään SMOKin toimistolla Pasilassa, Helsingissä.
SMOKin chatteja ja päivystystä Loisteella pitää Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sosiaaliohjaaja Elina Sorsa (she/her, hon). Koulutukseltaan Elina on sosionomi (AMK) ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja.
elina.sorsa@seta.fi
puh. 050 326 4504
puhelinaika perjantaisin klo 10-11
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus Instagramissa
Verkkonuorisotalo Loiste Instagramissa
Muu nuorten tuki ja toiminta
Sateenkaarinuorten ryhmät eri puolilla maata
Sateenkaarinuorille suunnattuja vertaisryhmiä on lukuisia eri puolilla maata. Toimintaa järjestävät ihmisoikeusjärjestön Setan paikallista toimintaa toteuttavat jäsenjärjestöt sekä kuntien nuorisotoimet.
Nuorten Pride (Helsinki, Espoo, Vantaa)
Täältä löydät eri organisaatioiden toteuttamaa toimintaa +13-vuotiaille sateenkaarinuorille ja sateenkaarevaa identiteettiään pohtiville nuorille. Tällä tarkoitetaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvia sekä identiteettiään pohtivia. Toimintaa on tarjolla kohdennetusti eri ikäryhmille Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella.
Sinuiksi
Sinuiksi-palvelun ammattilaiset antavat tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.
Toimintamahdollisuuksia nuorille tarjoavat myös:
- Setan nuorisotoimikunta, johon voi hakea jäseneksi kerran vuodesta vuoden alussa sekä Setan jäsenjärjestöt.
- Trasek ry on pitkään Suomessa toiminut valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.
- Trans ry on vuonna 2020 perustettu sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava yhdistys.
- Translasten ja nuorten perheet ry tarjoaa tietoa ja mahdollisuuden vaikuttaa translasten ja -nuorten asemaan ja oikeuksiin yhdessä läheisten kanssa.
- Transfeminiinit ry
- Intersukupuolisten ihmisoikeudet Isio ry on intersukupuolisten oikeuksiin keskittyvä yhdistys.