Neljä nuorta kertoo sarjakuvin ja yksi runon voimalla sukupuolen moninaisuudesta. Teokset voi myös vapaasti ladata tästä ja tulostaa A4-kokoon. Materiaali on koottu ja julkaistu 2021.
Kuutamo: Kohtaaminen
Taiteilijanimeltä Kuutamo ja kavereiden kesken Kuutti on 23-vuotias aktivisti nuori, joka värkkäilee vapaa-ajallaan piirtämistä ja maalaamista. Kuutti on valmistunut kuva-artesaaniksi ja opiskelee 3D-alaa. Sarjakuva on Kuutin mielikuvituksellinen kohtaaminen kymmenen vuotta nuoremman itsensä kanssa, jossa käsitellään muunsukupuolisuutta ja sukupuolirooleja ja ennakkoluuloja.
Anni/Aj Hakkarainen: Sotku
Anni/Aj Hakkarainen: Itsetunto
Anni/Aj Hakkarainen: Pilvellä
Olen 21-vuotias muunsukupuolinen Anni/Aj Hakkarainen. Opiskelen tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta. Tykkään piirtää, kokata ja valokuvata silloin tällöin. Mulla oli koko lapsuuden ja teini ajan tosi ”ei minä” olo. Olin noin 16 tai 17, kun kuulin muunsukupuolisuudesta, ja kaikki vaan loksahti paikoilleen. Itseni löytämiseni kautta olen oppinut rakastamaan itseäni ja olemaan ylpeä itsestäni sekä aidosti minä. Matkani on vielä alussa, ja kuvitukseni, jotka teille olen pistänyt kuvaavat hyvin paljon nykyistä tilannetta, miten koen itseni ja miten omalta tuntuva käsite muunsukupuolinen minulle on.
Viljami Hyvärinen: Odottamaton tekijä
Opiskelija Viljami Hyvärinen tutkii teoksessaan sukupuolen kokemuksen merkitystä itselle ja ympäristölle ja miten se antaa yllättävää valtaa ulkopuolisille tahoille suhteessa yksilön vapauteen. Kahdessatoista hienosti sommitellussa digipiirroksessa kerrotaan sarjakuvamainen tarina, jossa näkökulma on henkilökohtainen.
Mielo: Oma tarina
Nimimerkki Mielo on 28-vuotias opiskelija, ja pitkän sukupuolikriisin jälkeen hän on identifioitunut muunsukupuoliseksi useamman vuoden ajan.
Julia Keijupuron runoja
Sano tyttö
vielä kerran,
ja vielä kerran ja vielä kerran.
Tyttö, tyttö, tyttö,
työttö, työöt, tyttö, tytttö, tyttö, tytty,
tyttö.
Sano se niin monta kertaa,
toista kuten mainoksissa,
että ostan sen itselleni.
Sano, että olen sen kanssa onnellisempi,
että se tekee elämäni helpommaksi,
että se on halpaa (sinä olet halpa).
Myy se minulle.
Ihana tyttö, kaunis tyttö, sievä tyttö, fiksu tyttö.
Sano niin kauniita adjektiiveja, että olen myyty.
Sievä tyttö, kun sinä, myy itsensäkin kalliilla.
Spämmi kohderyhmällesi.
Helvetin alkorytmi ei toimi taaskaan.
–
Älä esitä näkeväsi kärpästä.
Kaikki muut huoneissa voivat esittää kanssasi,
mutta kärpänen tietää,
se sitä illalla sängyssään
itkee
surraa
että on se kaikille vain näkymätön.
Ja jos se olemassa ololleen tekee pienenkin
äänen:
on se lupa tappaa.
Minä olen Julia Keijupuro, 15-vuotias muunsukupuolinen ihmisoikeusaktivisti ja taiteilija. Minulla on osani monessa ihmisoikeusjärjestössä kuin politiikassakin ja rakastan kaikenlaista taidetta. Itse teen runojen lisäksi mm. muunkinlaista luovaa kirjoittamista, teatteria, maalauksia, piirustuksia sekä haaveena olisi tehdä jonain päivänä työkseni elokuvia. Runoni kertovat muunsukupuolisuudesta, sen näkyvyydestä ja näkymättömyydestä, sukupuolen olettamisen (erityisesti tytöttelyn) ongelmallisuudesta, pelosta, sosiaalisesti dysforiasta sekä misogyniasta. Runot ovat minulle todella henkilökohtaisia pieniä tarinoita ja tuntemuksia elämäs-täni feministisenä muunsukupuolisena ihmisenä.
Haluatko sinäkin tarjota tarinoitasi Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselle vertaistueksi muille nuorille? Ota yhteyttä Enni Happoseen: enni.happonen@seta.fi.