Sisältö
- Tietoa sukuelindysforiasta ja omahoidosta
- Oman olon sääteleminen
- Maadoittumisharjoituksia
- Tutummaksi oman dysforian kanssa
- Apukeinoja arkeen
- Sukuelindysforia ja seksuaalisuus
- Seksiin liittyvät normit
- Leikkaukseen vai ei?
- Hyvän elämän palapeli
- Lämmin katse suhteessa kehoon
- Seksilelut ja apuvälineet dysforiaa kokeville
- Sukuelindysforia sukuelinleikkauksen tai -leikkausten jälkeen
- Lisätukea tilanteeseen
- Palaute
Tietoa sukuelindysforiasta ja omahoidosta
Tällä sivulla on tietoa ja tehtäviä trans- ja muunsukupuolisille sukuelindysforiaan liittyen. Sukuelindysforialla tarkoitetaan vierauden, epämukavuuden ja inhon tunteita liittyen omiin sukuelimiin. Omat sukuelimet voivat tuntua vääränlaisilta suhteessa omaan sukupuoli-identiteettiin.
Kaikilla trans- ja muunsukupuolisilla ihmisillä ei ole sukuelindysforiaa, joillakin sitä on ajoittain tai tietyissä tilanteissa, ja toisilla taas dysforia koskien omia sukuelimiä voi olla voimakkaasti läsnä monissa tilanteissa.
Sukuelindysforia voi herättää pohdintoja siitä, tulisiko lähteä genitaalikirurgiaan osana sukupuolen korjausprosessia vai ei. Moni miettii, pystyykö dysforian kanssa elämään riittävän hyvää elämää, vai olisiko itselle hyväksi käydä läpi genitaalikirurgiaa. Tämä on monille pitkä prosessi, vastaus ei välttämättä löydy suinkaan helposti ja nopeasti, vaan voi vaatia vuosien pohdintaa. Osa taas on jo voinut käydä läpikin sukuelinkirurgiaa, mutta kokee yhä dysforiaa jossakin määrin tai joihinkin piirteisiin liittyen. Tämän sivun tehtävien avulla voit tutkia kokemaasi dysforiaa ja etsiä keinoja helpottaa sitä. Voit itse valita, mitä osioita sivulta luet ja mitä tehtäviä teet. Lue kuitenkin kohta oman olon sääteleminen ja tutustu omahoitoharjoitukseen, pitääksesi hyvää huolta itsestäsi.
Mikäli huomaat, että dysforia on niin vaikeaa, että se laskee elämänlaatuasi merkittävästi, voi olla järkevää hakea tukea asian käsittelyyn. Voit varata ajan esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta, koulupsykologilta, terveyskeskuslääkäriltä tai työterveyslääkäriltä ja kertoa tuen tarpeesta. Myös Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselta saa maksutonta keskusteluapua. Täältä löydät listan erilaisista auttavista tahoista.
Jos kärsit dysforiasta laajemmin, kuin vain sukuelinten osalta, niin katso myös sukupuolidysforian omahoitosivu. Valikoi sieltä ja tästä materiaalista sinulle parhaiten sopivia harjoituksia.
Tehtävät aukeavat uudelle välilehdelle. Lataa ja tallenna tiedostot omalle laitteellesi. Sen jälkeen voit kirjoittaa omia vastauksiasi suoraan tiedostoon. Jos mieluummin kirjoitat ajatuksiasi käsin, voit tulostaa tehtävät ja kirjoittaa vastauksia käsin tai sitten kirjoittaa ajatuksiasi esimerkiksi vihkoon.
Oman olon sääteleminen
Mikäli kärsit kovasta dysforiasta tai olet kokenut traumaattisia asioita elämässäsi (esimerkiksi kehosi rajoja on rikottu), sinun on erityisen tärkeää kuulostella, miltä tämän sivun ja tehtävien läpikäyminen tuntuu. Sinun kannattaa säädellä sitä, kuinka pitkään olet tämän aiheen äärellä. Keskeytä tekeminen, jos huomaat, että olosi on liian tuskallinen tai sinun on liian vaikeata olla läsnä kehossasi.
Maadoittumisharjoitus kannattaa tehdä, mikäli huomaat, että olosi muuttuu erittäin ahdistuneeksi tai poissaolevaksi. Tee maadoittumisharjoitus ja siirry sen jälkeen tekemään jotakin muuta, ota taukoa tämän sivun läpikäymisestä tarpeen tullen.
Yksinkertainen maadoittumisharjoitus
Tämä harjoitus voi auttaa maadoittumaan tai rauhoittumaan, jos olo on ylivirittynyt, kovin ahdistunut tai poissaoleva. Tämä lyhyt harjoitus ei yleensä muuta oloa kovin radikaalisti, mutta voi auttaa sinua irtaantumaan hankalasta olosta ja pystyt ehkä paremmin siirtymään johonkin toiseen tekemiseen.
Käy läpi katseella huonetta, jossa olet. Mitä näet? Mitä kuulet? Miltä huoneessa tuoksuu? Millainen lämpötila on? Tunne miltä tuoli tuntuu selkääsi vasten tai miltä jalat tuntuvat lattiaa vasten? Nimeä nämä kaikki aistihavainnot mielessäsi.
Voit myös etsiä huoneesta kolme eri väriä ja nimetä ne mielessäsi tai ääneen.

Maadoittumisharjoitus äänitteenä
Tässä kaksi erilaista maadoittumisharjoitusta, jos mieluummin teet harjoituksen kuunnellen ohjeet nauhalta.
Tässä harjoitteessa on hiukan hengityksen havainnoimista.
Tässä harjoituksessa hengitys mainitaan yhden kerran.
Omahoitoharjoitus
Tutustu omahoitoharjoitukseen, jotta voit tämän sivun lukemisen ja tehtävien tekemisen jälkeen tehdä jotakin palauttavaa tai rentouttavaa.
Tutummaksi oman dysforian kanssa
Omaan dysforiaan paremmin tutustuminen ei välttämättä kuulosta laisinkaan houkuttelevalta. Sinusta voi tuntua siltä, että mieluummin haluaisit olla ajattelematta koko asiaa. Sukuelindysforia voi tuntua häpeälliseltä ja lamaannuttavalta. Jos dysforiatuntemukset tunkeutuvat arkeesi ja vaikeuttavat hyvää elämää, voi olla hyvä aloittaa siitä, että tutustuu tarkemmin siihen, milloin dysforia erityisesti vaivaa ja mikä sitä mahdollisesti pahentaa. Yleensä ahdistavan asian tutkaileminen ajan kanssa rauhoittaa ja selkeyttää oloa.
Käy läpi seuraavia kysymyksiä kirjoittamalla vastaukset ylös itsellesi. Mikäli huomaat, että sinua alkaa ahdistamaan liikaa tai tulee muuten liian paha olo, ota välillä tauko. Tauolla voit esimerkiksi juoda kupin teetä, silittää lemmikkiä, katsella eläinkuvia, tai mikä ikinä rentouttaakaan tai rauhoittaa sinua. Rauhoittumisen keinot ovat hyvin yksilöllisiä, kuuntele itseäsi ja kokeile erilaisia keinoja.
- Missä eri tilanteissa tunnet sukuelindysforiaa?
- Miltä sinusta silloin tuntuu? Miten koet itsesi, kun tunnet dysforiaa?
- Jos olet jonkun toisen ihmisen seurassa silloin, miten ajattelet hänen kokevan sinut? Tarkastele ajatustasi: onko se realistinen, vai onko se ehkä sävyttynyt kohtuuttoman kriittiseksi?
- Mitä yleensä teet silloin, kun tunnet dysforiaa? Oletko huomannut jonkun asian helpottavan oloasi? Entä pahentaako jokin?
- Milloin et tunne dysforiaa tai tunnet sitä vain vähän? Jos et osaa vastata tähän, havainnoi asiaa arjessasi muutaman päivän tai viikon ajan.
Ota nyt pieni tauko, ja tauon jälkeen lue kirjoittamasi. Pohdi sitten:
- Yllättikö jokin asia sinut?
- Vahvistuiko jokin ajatus tai kokemus?
- Nousiko esiin jotakin sellaista, mitä olisi hyvä tutkia lisää?
- Voiko tästä jo huomata jotakin, mikä voisi tuoda ihan pientäkin helpotusta dysforian hetkillä? Ei haittaa, jos sellaisia asioita ei vielä löytynyt.
Tehtävän jälkeen on hyvä tehdä jotakin, joka rentouttaa sinua ja auttaa irtaannuttamaan ajatukset tehtävästä. Katso omahoitolistasta jokin sinulle mielekäs tekeminen.
Apukeinoja arkeen
Tähän osaan on koottu erilaisia keinoja, jotka auttavat joitakin ihmisiä dysforian hetkellä. Tämän tarkoitus on ennen kaikkea saada alulle oma pohdintasi, mikä voisi auttaa sinua. Et välttämättä löydä tästä valmiita keinoja sinulle, mutta saatat saada erilaisia ideoita.
Tehtävä: Keinoja sukuelindysforian helpottamiseksi arjessa
Jos ideoita ei vielä syntynyt, älä lannistu. Jatka asian tutkimista muiden tehtävien avulla, ja palaa tähän tehtävään myöhemmin.
Joskus tämä tehtävä voi myös saada havahtumaan oman dysforian vakavuuteen ja saada pohtimaan leikkaukseen lähtemistä. Myöhemmät tehtävät auttavat tutkimaan leikkaustoiveita.
Sukuelindysforia ja seksuaalisuus
Sukuelimet vaikuttavat ihmisen seksuaalisuuteen merkittävästi. On hyvin yksilöllistä, kuinka tärkeää seksuaalisuus on ihmiselle. Toisille se on yksi elämän merkittävimpiä nautinnon lähteitä, toiselle kiinnostava asia ilman, että haluaa jakaa sitä toisen ihmisen kanssa, ja jollekin taas täysin epäkiinnostava asia. Mikäli seksuaalisuus ja seksi eivät ole sinulle täysin epäkiinnostava asia, on todennäköisesti hyödyllistä, että pysähdyt pohtimaan suhdettasi siihen. Tässä osassa voit pohtia suhdettasi seksuaalisuuteen.
Voit pohtia seuraavia kysymyksiä ja mielellään myös kirjoittaa ajatuksiasi ylös. Kirjoittaminen auttaa asioiden jäsentymisessä ja edistää prosessoimista.
- Mitä seksuaalisuus sinulle merkitsee?
- Kuinka tärkeää seksuaalisuus on sinulle?
- Haluatko jakaa seksuaalisuutta toisen ihmisen tai toisten ihmisten kanssa?
- Miten koet, että dysforia vaikuttaa seksuaalisuuteesi?
- Minkälainen olisi ihannetilanne seksielämässäsi?
- Minkälaiset asiat tuottavat sinulle seksuaalista nautintoa?
- Minkälaisia asioita tykkäät tai haluaisit tehdä toiselle, tuottaaksesi seksuaalista nautintoa?
- Jos haluat paneutua kahteen viimeiseen kysymykseen vielä tarkemmin, voit tehdä Seksuaalinen nautintoni -tehtävän
Seksiin liittyvät normit
Seksiin liittyy valtavasti erilaisia normeja eli kirjoittamattomia sääntöjä. Normit ovat sukupuolittuneita, eli olemme oppineet ajattelemaan seksiin liittyvistä rooleista ja toimintatavoista niin, että miehet ovat tietynlaisia ja naiset tietynlaisia. Ei-binäärinen seksuaalisuus taas on ollut kulttuurissamme hyvin näkymätön asia.
Normeissa on se ikävä piirre, että ne ovat usein iskostuneet mieliimme niin voimakkaasti, ettemme välttämättä edes huomaa kyseenalaistaa niitä. Niiden pohtiminen ja kyseenalaistaminen voi olla tärkeää, jotta pystyy luomaan seksiin sellaista suhdetta, joka tuntuu itselle hyvältä ja riittävän vapaalta. Tässä tehtävässä voit kokeilla tunnistaa sisäistämiäsi seksuaalisuuteen liittyviä normeja ja pohtia, mitä niistä haluat haastaa ja ehkä hylätäkin.
Tehtävä seksiin liittyvistä sukupuolittuneista normeista
Leikkaukseen vai ei?
Kysymys leikkaukseen lähtemisestä on monelle suuri ja vastauksen löytäminen voi vaatia aikaa. Anna itsellesi aikaa pohtia eri vaihtoehtoja. Seuraavassa tehtävässä voit tarkastella, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä sukuelimissäsi.
Minulle tärkeää sukuelimissäni -tehtävä
Seuraavassa tehtävässä voit konkreettisesti puntaroida eri vaihtoehtoja ja niiden hyviä sekä huonoja puolia.
Sukuelinleikkaukseen vai ei? -tehtävä
Hyvän elämän palapeli
Jokaiselle hyvä elämä tarkoittaa jossain määrin eri asioita. Toiselle hyvä elämä koostuu arkisista hetkistä ja esimerkiksi yhdestä tärkeästä harrastuksesta ja toiselle taas on tärkeää, että elämässä on paljon jännitystä ja vaihtelevuutta. Jonkun elämän merkityksellisyys tulee työstä ja/tai aktivismista, ja jollekin taas keholliset elämykset, kuten seksuaalisuus ja seksi, ovat hyvän elämän ydinasioita. Hyvän elämän ainesosat voivat olla erilaisia eri aikakausina.
Tässä tehtävässä voit tarkastella, mistä palasista oma hyvä elämäsi koostuu.
Lämmin katse suhteessa kehoon
Tämä harjoitus sopii niille, jotka haluavat vahvistaa omaa hyväksyntää keholleen. Se voi sopia esimerkiksi tilanteeseen, jossa kokee melko vähän dysforiaa, tai jos on päättänyt, että ei lähde sukuelinkirurgiaan vaan haluaa pyrkiä elämään nykyisenlaisessa kehollisuudessa. Harjoitus sopii myös niille, jotka ovat käyneet läpi sukuelinkirurgiaa, mutta jotka vielä sopeutuvat leikkauksen tuomiin muutoksiin.
Keskity hetkeksi katsomaan omaa kehoasi ystävällisellä katseella. Voit joko laittaa silmät kiinni ja keskittyä tuntemaan kehoasi tai asettua peilin eteen seisomaan, jos se tuntuu sinusta hyvältä. Käy läpi koko kehosi päälaesta varpaisiin.
Kerro itsellesi mitä kaikkea kehosi osaa, miten se on vahva tai sinnikäs, millä tavoin se on kaunis tai komea, mistä muista asioista siinä pidät, tai missä se on ihan ok tai riittävä.
Toista harjoitusta säännöllisesti.
Lämmintä ja arvostavaa katsetta ja suhdetta omaan itseen ja kehoon voi harjoitella. On hyvä havainnoida, millaisia ajatuksia tai lauseita mielessäsi liikkuu, kun katsot omaa kehoasi. Jos lauseet ovat arvottavia tai kritisoivia, se on hyvä huomata, mutta siitä ei tarvitse soimata itseä. On hyvä pohtia, puhuisitko hyvälle ystävällesi kuten puhut itsellesi. Lämmin ja arvostava puhe auttaa sinua luomaan hyväksyvää ja arvostavaa suhdetta itseesi ja kehoosi. Se voi helpottaa myös dysforian sietämistä.
Voit myös kirjoittaa talteen arvostavia lauseita, joita tahdot sanoa itsellesi kehostasi. Näiden avulla voit harjoitella arjessa ystävällistä sisäistä puhetta ja oman kehon arvostamista.
Seksilelut ja apuvälineet dysforiaa kokeville
Erilaiset apuvälineet voi merkittävästi helpottaa dysforiaa seksin yhteydessä ja jopa tuoda sukupuoleen liittyvää hyvää oloa, sukupuolieuforiaa. Moni tarvitsee erilaisia seksileluja ja apuvälineitä saadakseen nautintoa seksistä tai ylipäätään voidakseen toteuttaa seksiä. Toisaalta moni kaipaa niitä vaihtelunkin vuoksi.
Apuvälineiden ja lelujen käyttäminen voi kuitenkin jännittää. Apuvälineiden ja lelujen käyttö ei välttämättä heti tunnu luontevalta, vaan voi edellyttää kokeilemista ja harjoittelua. Jotkut haluavat ensisijaisesti kokeilla ja harjoitella seksilelujen ja apuvälineiden käyttöä yksin, toiset taas toisen tai toisten ihmisten kanssa.
Niin transfeminiineille kuin transmaskuliineille on suunniteltu erilaisia seksin apuvälineitä, joiden avulla voi toteuttaa sooloseksiä tai seksiä toisen kanssa esimerkiksi ilman suoraa kosketusta omiin sukuelimiin. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset masturbaattorit ja strokerit. Erilaiset vibraattorit, jotka on suunniteltu sukupuolineutraaleiksi, voivat myös tuntua hyvältä ihmisestä, joka ei halua suoraa kosketusta käsin omiin sukuelimiin. Dildot valjaiden kanssa voivat tuntua mukavalta, omaa sukupuolta vahvistavalta osalle transihmisistä. Myös dildoja on suunniteltu transihmisiä ajatellen. Joillekin transfeminiineille seksin toteuttamista voi helpottaa ajatus omista sukuelimistä dildona.
Transihmisille suunnattuja seksin apuvälineitä ja leluja myy esimerkiksi suomalainen verkkokauppa Sateenkaarikauppa. Lisäksi Suomen ulkopuolelta löytyy monia verkkokauppoja, jotka myyvät esimerkiksi transihmisille suunnattuja proteeseja ja muita apuvälineitä.
Seksilelujen ja apuvälineiden käyttö voi myös nolottaa. Nolouden tunteen taustalla saattaa olla muun muassa seksiin liittyvät normit, kuten esimerkiksi, että seksi tapahtuisi vain kehojen välillä ilman välineitä, ilman neuvottelua siitä mitä tehdään ja miten, ilman hapuilua ja kokeilemista. Tällaiset normit vahvistuvat esimerkiksi elokuvien ja kirjojen seksikohtauksissa sekä pornossa. Kuitenkin eletty todellisuus on huomattavasti moninaisempaa. Voi vaatia aktiivista ajatus- ja tunnetyötä sisäistääkseen, että apuvälineet ja lelut eivät tee seksistä vähempää hienoa tai tyydyttävää.
Sukuelindysforia sukuelinleikkauksen tai -leikkausten jälkeen
Sopeutuminen uudenlaiseen kehollisuuteen
Uudenlaiseen kehollisuuteen tottuminen sukuelinleikkausten jälkeen on usein aikaa vievä prosessi. Leikkauskokemukset ovat aina yksilöllisiä. Joskus leikkaus tai leikkaukset ja toipuminen sujuvat mutkattomasti, mutta joskus taas paraneminen voi olla mutkikasta. Kaikki nämä kokemukset vaikuttavat myös uudenlaiseen kehollisuuteen tottumiseen. Mikäli leikkausprosessi on ollut raskas ja kuormittava niin keholle kuin mielelle, ei välttämättä uudenlaisen kehollisuuden prosessoimiselle ole henkistä energiaa riittävästi. Olo voi tuntua esimerkiksi uupuneelta ja pettyneeltä. Anna itsellesi aikaa prosessoida tapahtunutta ja pyydä ammattilaisilta tukea matalalla kynnyksellä.
Uudenlaiseen kehollisuuteen tottumiseen vaikuttavat paljon henkilökohtaiset toiveet ja odotukset, joita leikkaukseen kohdistui. Henkilökohtaiset toiveet ja odotukset ovat eri ihmisillä hyvin erilaisia. Jollakulla suurin toive voi olla, että voi rennosti liittyä muiden joukkoon saunailloissa ja huoletta käydä uimahallissa uimassa. Toisella taas sukuelindysforia on ollut niin piinaavaa, että päätavoite on ollut helpottaa sitä. Kolmannella taas merkittävintä voi olla toive siitä, että voi seksissä olla yhdynnässä toisen ihmisen kanssa. Tässä vain muutama esimerkki. Toiveita ja odotuksia voi myös tulla tietoisuuteen vasta leikkauksen tai leikkausten jälkeen. Esimerkiksi ennen leikkauksia saattoi olla kokemus, että seksi ei ole itselle tärkeää, mutta leikkausten myötä ja dysforian helpotuttua seksi saattaa tuntua tärkeämmältä kuin aikaisemmin. Tällöin saattaa kokea monia, keskenään ristiriitaisiakin tunteita suhteessa kehollisuuteen ja leikkaustyytyväisyyteen.
Monet kokevat korjausprosessin jälkeen väsymystä tai jopa uupumista, koska korjausprosessit yleensä ovat pitkäkestoisia ja sisältävät monia psyykkistä energiaa vieviä vaiheita. Lisäksi leikkaukset voivat olla fyysisestikin kuormittavia. Voi kokea myös tyhjyyden tunnetta, kun korjausprosessi on sisältänyt aina seuraavan etapin, ja nyt etapit on saavutettu ja olisikin mahdollista suunnata elämässä muihin asioihin. Nyt voi olla se hetki, kun pohdit, mihin haluaisit suunnata. Voi kokea toisaalta iloa kehollisuudesta ja näkyväksi tulemisesta omana itsenä, toisaalta surua siitä, mitä on joutunut käymään läpi, mahdollista pettymystä joihinkin asioihin korjausprosessissa ja hoitojen lopputuloksessa. Joskus korjausprosessin jälkeen tulee suuri suru siitä, mistä on mahdollisesti joutunut luopumaan elämässään tai mistä on jäänyt paitsi, kun sukupuolidysforia on vaikuttanut itseen ja omaan elämään. Jos koet hankalia tunteita, on luonnollista, että ne vaikuttavat myös uudenlaiseen kehollisuuteen tutustumiseen ja sopeutumiseen.
Jos muistelet aikaa taaksepäin, kun olit aloittanut hormonihoidon, saatat muistaa, kuinka hormonihoito vaikutti kokonaisvaltaisesti kehoosi ja mieleesi. Hormonit tuovat muutoksia hiljalleen, täysin eri tavalla kuin leikkaukset. Silti hormonien tuomat muutokset esimerkiksi sukuelinten ja seksuaalisuuden osalta ovat monille hyvin merkittäviä ja vaativat totuttelua. Leikkaus muuttaa sukuelimiä ja siten myös suhdetta seksuaalisuuteen kerralla ja erittäin merkittävästi.
Leikkaukset muuttavat yleensä tuntoaistia, mutta muutokset ovat yksilöllisiä. Sukuelinten herkkyys esimerkiksi kosketukselle voi muuttua merkittävästi. Tuntoaisti voi muuttua vielä pitkään toipilasajan jälkeen. Leikkauksen jälkeen joutuu harjoittelemaan aivan alusta saakka, minkälainen kosketus tuntuu hyvältä. Orgasmin saaminen muuttuu, se on useimmille mahdollista, mutta voi vaatia paljonkin opettelua.
Jos et jo ollut pohtinut, minkälaista seksiä haluat tehdä, niin todennäköisesti nyt on ajankohtaista pohtia sitä. Jos et jo tehnyt ”seksuaalinen nautintoni” -tehtävää, niin nyt voi olla hyvä hetki paneutua aiheeseen.
Eikö dysforia helpotukaan?
Ei ole poikkeuksellista, että myös sukuelinleikkausten jälkeen tuntee dysforiaa. Tämä voi johtua monesta eri tekijästä. Kyse voi olla ns. haamudysforiasta: jotkut tulevat vasta leikkauksen jälkeen täysin tietoisiksi siitä, kuinka suurta dysforia olikaan ennen leikkausta, ja leikkauksen jälkeen kokea tätä tuskaa tunnetasolla. Esimerkiksi kipu leikkausalueella toipilasaikana saattaa aiheuttaa dysforiaa.
Toisilla taas sukuelinleikkaus tai -leikkaukset eivät tuota sellaista lopputulosta, joka poistaisi kaiken dysforian. Omissa sukuelimissä saattaa nähdä sellaisia piirteitä tai ominaisuuksia, jotka tuottavat dysforiaa. Näiden tunteiden käsittely voi tuntua hyvin raskaalta leikkausprosessin jälkeen, etenkin, jos toipuminen on vienyt paljon voimavaroja. Leikkausten kohdalla kehonkuvan päivittyminen vie huomattavasti enemmän aikaa, kuin leikkauksen tuoma muutos kehoon. Kehonkuvalla tarkoitetaan muun muassa kehoon liittyviä tunteita, asenteita ja käsityksiä. Jos sukuelimiin on liittynyt paljon ja voimakkaita vaikeita tunteita, ne eivät aina hellitä heti leikkauksen jälkeen. Ajan kanssa myös mieli sisäistää, että keho on muuttunut ja voi luoda parempaa sopua kehon kanssa.
Itsen vertailu cissukupuolisiin ihmisiin
Monet transtaustaiset ihmiset vertailevat omaa kehoaan cissukupuolisten ihmisten kehoihin ja tästä voi seurata riittämättömyyden, jopa huonouden tunteita. Olisi tärkeää, että näitäkin tunteita voisi kohdata ja käsitellä itselle sopivina annoksina, vaikka se voi tuntua hyvin kivuliaalta. Joskus nämä tunteet voivat herättää myös häpeää, ikään kuin ei saisi tuntea näitä tunteita. Jos koet häpeää tunteistasi, on tärkeää, että muistutat itseäsi, että kaikki tunteet ovat elämässä sallittuja. Tämä ei välttämättä suinkaan poista häpeää, mutta voi auttaa kestämään sitä.
Huonouden tunteet voivat johtua monista tekijöistä. Usein ne juontavat juurensa cisnormiin eli siihen, että ihmisten oletetaan olevan cissukupuolisia ja keholtaan tietynlaisia. Esimerkiksi elokuvissa, sarjoissa, ja jopa edelleen seksuaalikasvatuksessa kuvataan lähes ainoastaan cissukupuolisten ihmisten seksuaalisuutta. Tämä näkymättömyys voi tuottaa kokemuksen, että itsessä on jotakin outoa ja vierasta. Yhteiskunnassamme on edelleen myös vihamielisyyttä ja ymmärtämättömyyttä transihmisyyttä kohtaan, ja se voi sisäistyä omaan sisäiseen kokemukseen itsestä. Lisäksi voi olla erilaisia elämänkokemuksia, jotka ovat tuoneet sellaisen olon, että olisi jollakin tavalla huono. Tämä kokemus voi heijastua myös seksuaalisuuteen ja näkyä voimakkaana itsen vertailuna muihin. Tämän kaiken käsitteleminen ja purkaminen sekä itsen näkeminen neutraalimmassa valossa voi viedä aikaa. Vertaistuki voi olla auttavaa, ja mikäli huonouden tunteet ovat hyvin voimakkaita, voi olla hyvä hakea myös ammattilaisen tukea asian käsittelemiseen.
Kun toiveet ja odotukset leikkaukselle eivät täytykään
Tyytymättömyyden äärelle pysähtyminen leikkauksen tai leikkausten jälkeen voi olla epämiellyttävää tai esimerkiksi pelottavaa. Se voi olla kuitenkin äärimmäisen tärkeää, jotta ymmärrät tilannettasi paremmin ja jotta voit vaikuttaa omaan oloosi ja elämääsi. Osa ihmisistä on ennen leikkausta hyvin tietoisia omista toiveista ja odotuksista leikkauksen lopputulokselle, ja osa taas saattaa huomata vasta leikkauksen jälkeen, että itsellä oli jokin toive tai odotus leikkaukselle. Toiveet ja odotukset eivät välttämättä täytykään leikkauksen tai leikkausten myötä, ja se voi herättää monenlaisia tunteita, esimerkiksi pettymystä, surua, turhautumista, vihaa. Tunteiden huomaaminen ja nimeäminen voi olla hyödyllistä, vaikka niiden äärelle pysähtyminen ei välttämättä tunnu mukavalta. Olisi tärkeää kuitenkin antaa näillekin tunteille lupa olla.
Leikkauksiin liittyviä toiveita tai odotuksia voivat olla esimerkiksi jotakin seuraavista:
- pystyn käymään rennosti muiden nähden suihkussa, saunassa ja uimassa
- dysforiani helpottaa, keho tuntuu ja näyttää oikeammalta suhteessa sukupuoleeni
- dysforiani helpottaa, pystyn nauttimaan sooloseksistä
- dysforiani helpottaa, pystyn nauttimaan seksistä toisen / toisten kanssa
Tässä vain muutama esimerkki. Voit nyt ottaa aikaa sen pohtimiselle, mitä omat odotuksesi ja toiveesi sukuelinleikkaukselle olivat. Voit pohtia aihetta tämän tehtävän avulla.
Omat rajat seksissä
Sukuelimet ovat hyvin intiimi, tunnetasollakin herkkä asia. Sukuelimet ovat yksityistä aluetta ja ne saa pitääkin täysin yksityisinä, jos haluaa. Jos haluaa toteuttaa seksiä toisen tai toisten ihmisten kanssa, saattaa haluta voida näyttää kehonsa ja esimerkiksi saada kosketusta myös sukuelinten alueelle. On hyvä kuitenkin muistaa, että seksissä on kyse paljon muustakin, kuin sukuelimistä.
Jokainen päättää itse, minkälaiseen seksiin on valmis tai minkälaista seksiä on halukas toteuttamaan toisen tai toisten kanssa. Rajat voivat myös muuttua elämän aikana lukuisia kertoja. Rajat voivat olla myös erilaiset riippuen esimerkiksi seksikumppanista tai omasta tunnetilasta. Sinulla on oikeus asettaa rajat uudella tavalla missä tahansa vaiheessa, myös seksin aikana. Seksiin tarvitaan aina kaikkien osapuolten suostumus. Toisten painostaminen tai pakottaminen seksuaalisiin tekoihin ja tilanteisiin on seksuaalista kaltoinkohtelua ja seksuaaliväkivaltaa.
Mikäli haluaa toteuttaa seksiä toisen tai toisten ihmisten kanssa, on tärkeää tutustua omaan seksuaaliseen nautintoon. Tutustumalla omaan nautintoon voi tulla tietoiseksi, mistä pitää ja mistä ei pidä. Kun tiedostaa, mistä ei pidä, tulee mahdollisesti kertoa se toiselle / toisille.
Joku voi pitäytyä suutelemisessa ja vaatteiden päältä koskettamisessa. Toinen taas haluaa pitää binderin päällä seksin aikana. Jollekin taas sopii vaatteitta oleminen seksiä toteuttaessa. Joku ei halua, että hänen sukuelimiinsä kosketaan käsin, vaan muilla kehon osilla tai seksileluilla. Joku haluaa ensisijaisesti keskittyä toiselle nautinnon tuottamiseen, ja saa siitä itse nautintoa. Joku ei halua olla vastaanottavana osapuolena yhdynnässä. Jollekin taas yhdyntä on nautinnollisin osa seksiä. Tässä vain muutamia esimerkkejä seksuaalisista rajoista. Sen, minkälaisesta seksistä nautit, ei tarvitse kertoa mitään sinun sukupuolestasi. Eri sukupuoliset ihmiset nauttivat monenlaisista, erilaisista asioista. Mikään asia seksissä ei ole rajattu vain tietylle tai tietyille sukupuolille.
Jos haluat pohtia, mistä itse saat seksuaalista nautintoa, voit tehdä aiheeseen liittyvän tehtävän täällä.
Joskus rajan huomaa vasta, kun se on jo ylittynyt. Esimerkiksi voi huomata seksiä toteuttaessa toisen kanssa, että seksikumppanin suora kosketus omille sukuelimille ei tunnukaan hyvältä vaan aiheuttaa dysforiaa. Tapahtuneesta voi seurata kurja olo, mutta toisaalta sen myötä voi tulla tietoiseksi, että ei halua suoraa kosketusta sukuelimille ja voi kertoa rajasta toiselle.
Omia rajoja ja niistä kommunikoimista on tärkeää pohtia, etenkin, jos huomaat, että sinulle on hyvin epäselvää, missä omat rajasi menevät ja / tai sinun on vaikea ilmaista toiselle omat rajasi. Omien rajojen sanoittamista voi harjoitella esimerkiksi täydentämällä seuraavia lauseita. Voit ensin miettiä, miten täydentäisit lausetta, ja sitten kokeilla vielä sanoa lauseen ääneen yksin ollessa. Rajojen sanoittamisen harjoitteleminen yksin voi auttaa sanoittamaan rajoja myös seksikumppanille. Voi olla hyödyllistä harjoitella myös kertomaan, mistä pitää tai mitä haluaa.
Pidän siitä, kun…
Haluaisin, että… sopiiko se sinulle?
En halua, että minua…
En pidä tästä.
En halua jatkaa.
Seksuaalisuuteen liittyvistä omista rajoista voit lukea lisää esimerkiksi täältä. Teksti sopii kaiken ikäisille, vaikka se on kirjoitettu nuoria ajatellen.
Lisätukea tilanteeseen
Tämän sivun tehtävät eivät välttämättä riittävästi selkiyttäneet tai tuoneet helpotusta dysforiaasi. Voit pohtia, haluaisitko käsitellä dysforiaasi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa. Tässä muutamia vinkkejä, mistä voit saada tukea asian käsittelyyn.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselta on mahdollista saada maksutonta ammatillista keskusteluapua. Voit saada 1–5 keskustelukertaa/vuosi. Työntekijöidemme kanssa on mahdollista keskustella niin dysforiasta, kehollisuudesta, hoitovalinnoista, seksuaalisuudesta kuin seksistäkin. Lue työntekijöiden kuvaukset täältä. Ajanvarauksen voi tehdä ajanvarauskalenterista.
Sexpolta on mahdollista saada maksutonta seksuaalineuvontaa. Sexpolla on asiantuntemusta myös sukupuolen moninaisuudesta.
Muuta materiaalia seksuaalisuudesta
Mielenterveystalon seksuaalisuuden omahoitosivu
Anna palautetta
Annathan palautetta tästä sivusta, jotta voimme kehittää materiaalejamme! Kuulemme mielellämme, mikä toimi, mikä ei auttanut, ja mitä mielesi puuttui. Löydät palautelomakkeen täältä.
Artikkelin on kirjoittanut psykoterapeutti Miska Salakka