Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten hyvinvointia lisätään 2023–2026 hankkeessa, jossa keskitytään vanhempien ja muiden läheisten tukimuotojen kehittämiseen. Hankkeen osarahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+).
Päivitetty 12.6.2025
Vanhemmille ja läheisille suunnatut palvelut
Hanke tarjoaa ilmaisia ja niemettömiä chat-palveluita translasten ja nuorten vanhemmille sekä heidän läheisilleen. Voit tulla chattaamaan, tai ottaa yhteyttä työntekijään ja sopia yksilöaikaa kasvotusten tai vaikka etäyhteydellä.Tapaamisten aiheina voi olla vanhempien tiedonsaanti transprosesseista, halu pohtia perheen tilannetta yleisesti tai tarve vain jutella ammattilaisen kanssa asioista, jotka sillä hetkellä vanhempaa tai läheistä mietityttää.
Jos haluat etä- tai lähitapaamisen, voit ottaa yhteyttä sari.halinen@seta.fi tai kontaktoida työntekijää Tukinetin palvelusta. Etä- tai sovitusti lähitapaamisiin voit tulla joko yksin tai yhdessä muiden kanssa.
Alle 29-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhempien sekä läheisten tuki
Tukisuhteen keskustelut voivat koskea vanhemmuuden kysymyksiä, transerityisiä teemoja tai mitä ikinä koetkaan juuri sinulle ajankohtaisiksi aiheiksi. Jos haluatte vanhempina jutella ammattilaisen kanssa tai lapsen läheisen kuten sisaruksen tai isovanhemman kanssa, sekin onnistuu. Olette lämpimästi tervetulleita! Varaa aikasi täältä.
Tukisuhdepalvelu on kesätauolla. Tukisuhdepalvelu avautuu ma 11.8.2025. Voit ottaa konsultointi ja asiakastapaamisasioissa perhetyön suunnittelijaan yhteyttä 20.6. saakka. Asiakastyö j
Helsinki Pride viikon ohjelma 2025
Tervetuloa vanhemmille suunnattuun hengailu- ja Pride-kulkueeseen valmistautumisen tapaamiseen torstaina 26.6. klo 15-18.00. Voit tulla koko ajaksi tai piipahtamaan hetkeksi.
Tilassa on muun muassa kylttien ja bannereiden tekemiseen sopivia tarvikkeita. Mukaan voi tulla myös hengaamaan vapaamuotoisesti. Voit ottaa mukaasi myös lapsesi.
Osoite on: Seta ry, Haapaniemenkatu 7–9 B, 00530 Helsinki. Toimistokerrostalo on valkoinen ja nimeltään Meritorni. Ja tule Meritornin auditorioon kerrokseen neljä. Ilmoittautuminen päättyy maanantaina 23.6. klo 12. FloMembers – 26.6. Pride-viikon tapaaminen vanhemmille
Uutta syksyllä 2025
Vertaistukiryhmät aloittavat elokuussa. Ryhmäkalenterista voit ilmoittautua uusiin etätukiryhmiin.
Teamsin päiväkahvi tapaamiset ovat noin kerran kuussa, joista ensimmäinen on ti 5.8. klo:11-12. Päiväkahvitapaamisiin ei ole ennakkoilmoitusta ja linkit niihin löydät ryhmäkalenterista.
Uudet etävertaistukiryhmätukiryhmät ovat 2-3 kerran kokonaisuuksia. Elokuussa alkavat uudet etälähiryhmät, joiden ajankohta on 16.30-18, ja tapaamiset ovat etäyhteydellä. Näihin on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu painamalla päivämäärää tai löydät ryhmäkuvailu ryhmäkalenterista
- 28.8. ja 25.9. alaikäisten muunsukupuolisten etätukiryhmä
- 16.10 ja 13.11. useamman kuin yhden queer-lapsen vanhempien etätukiryhmä
- 23.10., 20.11. 17.12., neuromoninaisuus ja translapsi etätukiryhmä
Zoom-alustukset, ilmoittaudutaan etukäteen
21.8. klo 16.30-18, Kokemuspuheenvuoro Sumu, joka on 25-vuotias, transfeminiiniksi itseään korjauttava muunsukupuolinen. Ilmoittautuminen täällä.
18.9. klo 16.30-18, Kokemuspuheenvuoro Alex, otsikolla: kasvuni nuoreksi mieheksi. Tapaamme zoomissa ,ilmoittaudu mukaan tässä.
23.10. klo 16.30-18, Autismisäätiön Sun huki -hankkeen työntekijä, aiheena neuromoninaisuus ja transihmisyys, ilmoittaudu mukaan tästä.
5.11. klo 16.30-18, Sukupuolidysforia ja perhesuunnittelu, lääkäri, tutkija Nico Vehmas, tule mukaan ja ilmoittaudu täällä.
Kevään 2025 Translasten ja nuorten vanhemmille ja läheisille suunnatut vertaischatit ovat tauolla
- Verso-chat on 13-17 –vuotiaiden nuorten vanhempien ja läheisten chat. Chatit löydät täältä.
- Nuppu-chat on alle 12 vuotiaiden translasten vanhemmille suunnattu. Chatit löydät täältä.
- Taimi-chat on vanhemmille, joiden sukupuoltaan pohtiva tai sukupuolivähemmistöön kuuluva lapsi on aikuinen, alle 29-vuotias. Chatit löydät täältä.
- Ilta-aikaan (klo 19.30-21) pidettävät chatit voi olla teemoiteltuja tai eri kohderyhmille suunnattuja. Katso teemat täältä.
- Sisaruksille ja läheisille suunnattuja chatteja on täällä.
Lähivertaistukiryhmät
Translasten ja nuorten isien lähiryhmä on päättynyt keväältä 2025
Vanhemmille suunnattu lähiryhmä “Kasvu” on täynnä ja aloittanut toimintansa maaliskuussa 2024 ja päättyi 1.3.2025.
Tietoa vanhemmille ja läheisille
Videoita vanhemmille: Oletko jo tutustunut vanhemmille suunnattuihin videoihin? Löydät ne Setan YouTube-kanavalta, täältä.
Artikkeleita transerityisistä teemoista vanhemmille täältä.
Hankkeen kirjoituksia
SMOK muistuttaa perheiden merkityksestä, lue uutinen tästä.
Vanhempia huolettaa yhteiskunnan koventuneet asenteet, lue blogi täältä.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeessa pilotoidaan, kehitetään ja mallinnetaan yksilö- ja ryhmämuotoisia valmennuksellisia tukimuotoja haavoittuvassa asemassa oleville sateenkaarivähemmistöihin kuuluville 16–29-vuotiaille nuorille, kehitetään vertaistuellista toimintaa nuorten ja varhaisnuorten läheisille sekä kehitetään ja mallinnetaan koulutuksellista materiaalia nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja nuoria työllistäville työnantajille.
Sense of belonging -hanketta toteuttavat Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos ja Helsinki Pride -yhteisö ry. Hankkeen osarahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+).
Hankkeen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien 16–29-vuotiaiden nuorten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta vahvistamalla heidän toimijuuttaan ja työ- ja toimintakykyään.
Hankkeessa Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus kehittää erityisesti sukupuoliristiriitaa kokevien tai sukupuoleltaan moninaisten lasten ja nuorten vanhempien ja sisarusten tukimuotoja. Hankkeessa vahvistetaan tietoperustaa läheisten tukeen liittyen, mallinnetaan toimivia työtapoja ja tuotetaan tukimateriaalia, joka jaetaan vapaasti käytettäväksi hankkeen päätyttyä.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen keskeiset hanketehtävät ovat muun muassa:
- suunnitellaan ja mallinnetaan ryhmämuotoisia vanhempien vertaistukiryhmiä
- yhteistyö läheisaktivistien kanssa ja läheisten osallistaminen tukityön muotojen suunnitteluun ja kokeiluun
- eri vertaistuen muotojen kehittäminen
- vertaistukiryhmän tukimateriaalien tuottamisen koordinointi ja tekemiseen osallistuminen
- työtapojen vaikuttavuuden seuranta.
Yhteystiedot
Hankkeen perhetyön suunnittelijana toimii Sari Hälinen (she/her)
sari.halinen@seta.fi
+358503699307
Linkedin
Lisätietoa
Helsingin Vamos tekee seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluville 16–29-vuotiaille nuorille suunnattua yksilö- ja ryhmävalmennusta pääkaupunkiseudulla. Lue lisää: HDL.fi/Sense.
Helsinki Pride -yhteisön rooli hankkeessa on mallintaa ja kehittää koulutuksellista materiaalia nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille, erityisesti pääkaupunkiseudulla toimiviin toisen asteen oppilaitoksiin ja nuoria työllistäville työnantajille. Lue lisää Priden sivuilta.
LinkedIn artikkeli: Onko kotonasi sukupuolivähemmistöön kuuluva nuori, jolla on kuukautiset? Vinkkejä puheeksiottoon vanhemmalle täällä
Uutinen: Transnäkyvyyden päivänä 31.3. SMOK muistuttaa perheiden merkityksestä, lue se tästä
Sari Hälisen blogi: Translapsen ja -nuoren läheinen, me tuemme sinua! (2023)