Jos olet elämässäsi sellaisessa tilanteessa, että mietit sukupuolen korjausprosessin ja/tai sosiaalisen transition läpikäymistä, voit hyötyä tästä sivusta. Tältä sivulta voit löytää erilaisia tehtäviä transitiotarpeiden pohtimisen tueksi. Käy tehtäviä rauhassa läpi ja valitse niistä sellaisia, jotka tuntuvat sinulle sopivilta.
Omien transitiotarpeiden pohtiminen voi olla innostavaa, jännittävää ja voimauttavaa, mutta se voi olla myös pelottavaa, raskasta, ahdistavaakin. Jos arvelet, että aiheen pohtiminen voi olla sinulle raskasta, aloita omahoitoharjoituksesta.
Transitiotarpeiden pohdinnassa ei ole oikeita tai vääriä lopputuloksia eikä yksikään ratkaisu ole toistaan huonompi tai parempi. On myös tavallista, että oma sukupuoli ei tunnu miltään, se ei tarkoita, että jokin olisi vialla. Jos esimerkiksi oma keho ja sosiaalisissa tilanteissa sukupuolitetuksi tuleminen ahdistaa kovasti ja on usein mielessä, on yleensä hyödyllistä tutkiskella asiaa. Tämä sivu on luotu juuri sitä varten.
Kuulostele itseäsi ja oloasi, ja mikäli aiheen pohdiskelu herättää voimakkaita hankalia tunteita, juttele niistä sellaiselle läheiselle, jolle haluat kertoa pohdinnoistasi. Jos sinulla ei ole läheistä, jonka kanssa puhua tästä aiheesta, on hyvä hakeutua ammattilaisen puheille. Voit esimerkiksi varata ajan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ajanvarauskalenterista. Voit myös mennä kouluterveydenhoitajan, -kuraattorin, tai -psykologin vastaanotolle, pyytää päästä esimerkiksi sairaanhoitajan tai psykologin vastaanotolle terveyskeskuksessa tai esimerkiksi varata ajan työterveyshuollosta. Jos sinulla on tarve päästä purkamaan oloasi pikaisesti, voit hakea itsellesi kriisiapua.
Osa tehtävistä avautuu uudelle välilehdelle, osa taas word-tiedostona, jonka voit tallentaa omalle laitteelle.
Kirje itselle transitiotarpeiden tutkimiseen
Tässä tehtävässä kirjoitetaan itselle kirje, jossa voit pohtia ajatuksiasi transitioon liittyen. Voit itse määritellä, mitä transitio sinulle tarkoittaa. Joillekin se tarkoittaa sosiaalisia muutoksia (kuten nimen vaihtamista ja tyylin muutosta), joillekin lisäksi lääketieteellisiä muutoksia (fyysisiä korjaushoitoja) ja mahdollisesti juridista sukupuolen korjaamista (henkilöllisyystodistusten sukupuolimerkinnän muuttamista).
Kirje voi olla rohkaiseva, jos jo tiedät, mihin suuntaan haluat jatkaa elämässäsi, tai kirje voi olla pohdiskeleva, jos vielä mietit sinulle sopivaa ratkaisua transition suhteen.
Transition plussat ja miinukset
Tämän tehtävän avulla voit jäsentää ajatuksiasi siitä, miten transitio tai transition tekemättä jättäminen vaikuttaisi elämääsi.
Eri hormonien plussat ja miinukset
Tämän tehtävän avulla voit pohtia, mitä eri hormonien vaikutukset kehoon merkitsevät sinulle.
Huolet liittyen sulautumiseen muiden joukkoon transition jälkeen
Tämä tehtävä sopii transnaisille ja -miehille, jotka pohtivat sukupuolen korjausprosessiin lähtemistä mutta jotka ovat huolissaan siitä, muuttuuko oma olemus korjaushoidoilla niin, että voi sulautua muiden naisten tai miesten joukkoon. Tehtävän avulla voi pohtia omaa suhdetta sulautumiseen ja toisaalta mahdolliseen transtaustan näkymiseen tai paljastumiseen.
Näkyvästi muunsukupuolisena kaksinapaisessa kulttuurissa?
Tämä tehtävä sopii niille muunsukupuolisille ja muille ei-binäärisille ihmisille, jotka pohtivat sukupuolen korjaushoitoihin hakeutumista, mutta joita huolestuttaa se, kuinka oma androgyyni tai sukupuoleton olemus voisi vaikuttaa sosiaalisiin tilanteisiin. Osalle androgyyni tai sukupuoleton olemus on sosiaalisestikin toivottu lopputulos, mutta osaa ulospäin näkyvä androgynia voi jännittää kovastikin.
Leikkausvalintojen pohtiminen
Osalle korjausprosessi tarkoittaa vain sosiaalisia muutoksia (kuten esimerkiksi nimen muutos) ja osalle lisäksi esimerkiksi hormonihoitoa. Korjausprosessiin voi kuulua myös erilaisia leikkauksia. Leikkausvalintojen tekeminen voi vaatia runsaasti aikaa. Tämä tehtävä sopii niille, jotka miettivät leikkaushoitojen läpikäymistä.
Annathan palautetta sivusta, jotta voimme kehittää sisältöä! Meille on tärkeää kuulla mm. mikä toimi, mikä ei toiminut ja minkälaista materiaalia puuttuu. Voit täyttää palautelomakkeen täällä.
Artikkelin on kirjoittanut psykoterapeutti Miska Salakka.