Mietityttääkö sinua sukupuolesi, sukupuolesi ilmaisu tai kehosi piirteet? Oletko jo edennyt korjausprosessissa ja haluat tukea sen miettimiseen? Oletko intersukupuolinen ja pohdit kehonpiirteitäsi tai identiteettiäsi? Tarjoamme maksutonta tukea ja neuvontaa sukupuoleen ja sukupuolen ilmaisuun liittyvissä asioissa lapsille ja nuorille. Tietoa lapsille ja nuorille suunnatusta vertaistuesta täällä.
Yhdessä työntekijämme kanssa voidaan:
• keskustella lähipiirille kertomisesta ja tehdä yhdessä esim. ulostuloviesti/ -kirje/-video vanhemmille
• pyytää vanhemmat mukaan keskusteluun ja antaa heille tarvittaessa tietoa transihmisyydestä / sukupuolen moninaisuudesta
• ratkoa yhdessä esimerkiksi koulunkäyntiin liittyviä tilanteita.
• keskustella seksuaaliseen suuntautumiseen, seksuaalisuuteen ja seurusteluun liittyvistä asioista
• työntekijä voi antaa sinulle piirustus-/maalaus- ja muita pohdintatehtäviä, joita voit halutessasi tehdä myös tapaamisten välillä.
• työntekijä voi tukea sinua, kun pohdit aloittaako sukupuolenkorjausta, keskeyttääkö se, tai muuttaako suuntaa joko hieman tai kokonaan. Työntekijä voi antaa sinulle näkökulmia ja tietoa tai rohkaista sinua toivomaasi suuntaan.
Sähköpostineuvonta
Mikäli sähköpostitse asioiminen on sinulle mieluisin vaihtoehto, ja olet 12–29-vuotias, voit kirjoittaa luottamuksellisesti jollekin seuraavista työntekijöistämme: elina.sorsa@seta.fi, alex.karjalainen@seta.fi tai maarit.huuska@seta.fi.
Jos olet alle 12-vuotias lapsi (tai kysymyksesi liittyy lapseen), voit kirjoittaa palveluohjaajalle osoitteeseen: alex.karjalainen@seta.fi. Tarvittaessa palveluohjaaja välittää viestisi juuri sinun kysymyksiisi erikoistuneelle työntekijällemme. Vastaamme sähköposteihin 2-3 viikon sisällä niiden saapumisesta. Mikäli arvelet, että viestisi ei ole saapunut ollenkaan perille, lähetä tarkistusviesti. Kirjoitathan vain yhdelle työntekijälle.
Puhelinneuvonta
Mikäli puhelimitse asioiminen on sinulle paras vaihtoehto, voit soittaa meille puhelinajoillamme. Kaikki puhelinkeskustelut ovat luottamuksellisia. Katso täältä puhelinajat ja –numerot.
Lähivastaanotolla
Voit varata ajan tapaamiseen vastaanotolla ajanvarauskalenterista.
Nuorten chatit ja neuvonta Discordissa
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (SMOK) päivystää ja pitää viikoittaisia chatteja Setan verkkonuorisotalo Loisteella Discordissa. Chattien ajankohdat löydät verkkosivuiltamme ja voit seurata SMOKin ja verkkonuorisotalo Loisteen tiedotusta Instagramissa.
Osaamiskeskuksen tarjoamia chatteja on kahdenlaisia:
- SMOK-nuorten chat on avoin 13–17-vuotiaille
- SMOK18+ nuorten aikuisten chat on avoin 18–28-vuotiaille
SMOKin chatit on tarkoitettu kaikille sukupuoleltaan moninaisille ja/tai pohtiville 13–28 -vuotiaille nuorille. Ala- ja yläikärajoja säätelevät Discordin käyttöehdot ja nuorisolaki. Chatteihin voi tulla tapaamaan muita nuoria, vaihtamaan kuulumisia, kysymään mietityttäviä asioita tai seuraamaan muiden keskustelua.
Verkkonuorisotalossa järjestetään myös aukioloaikojen puitteissa kaikille nuorille nuorisotyöntekijän ohjaamia viikoittaisia chatteja, teemailtoja, tapahtumia sekä pienryhmiä, nuorten itse suunnittelemaa ja toteuttamaa vertaistoimintaa sekä yksilöohjausta hankkeen nuorisotyöntekijän sekä Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelun työntekijän toimesta.
Liittymisohjeet
Lue liittymisohjeet Loisteelle Setan verkkosivuilta.
SMOK-chatteihin Loisteella pääsee rooleilla SMOK-nuoret (13–17 v.) tai SMOK18+ (18–28 v.). Roolin voi saada sosiaaliohjaaja Elinalta tai Loisteen nuorisoohjaajalta Eeviltä yksityisviestillä. Näissä chateissa noudatetaan samoja sääntöjä kuin Loisteella, SMOKissa ja Discordissa. Yläikärajaa määrittelee Suomen nuorisolaki.
Lisäksi SMOKin sosiaaliohjaaja Elinalla on päivystysaikoja Discordissa. Päivystyksen aikana Elinan kanssa voi tulla juttelemaan yksityisviesteillä kaikista sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä asioista. Tarvittaessa päivystyksessä voidaan myös varata yksilöaikoja Elinalle. Yksilöajat pidetään etänä Discordissa chat-, video- tai ääniyhteydellä.
Tuttuun tapaan SMOKin verkkosivujen ajanvarauskalenterista voi myös varata Elinalle ajan lähitapaamiseen. Lähitapaamiset pidetään SMOKin toimistolla Pasilassa, Helsingissä.
SMOKin chatteja ja päivystystä Loisteella pitää Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sosiaaliohjaaja Elina Sorsa (she/her, hon). Koulutukseltaan Elina on sosionomi (AMK) ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja.
elina.sorsa@seta.fi
puh. 050 326 4504
puhelinaika perjantaisin klo 10-11
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus Instagramissa
Verkkonuorisotalo Loiste Instagramissa
Etävastaanotto
Voit myös varata luottamuksellisen keskusteluajan, joka käydään videoyhteydellä Teams-ohjelmalla. Tällöin sinun ei tarvitse tulla vastaanotollemme, vaan voit käydä keskustelun kotoa käsin tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen avulla. Teamsin avulla on myös mahdollista käydä keskustelu chatin kautta ilman ääntä ja kuvaa. Teams-keskusteluajan voit varata ajanvarauskalenterista.
Vertaiskeskustelu
Vertaiskeskustelijapalvelun kautta voit sopia keskustelun koulutetun vertaisen kanssa. Keskustelun tarkoituksena on tarjota mahdollisuus peilata omaa sukupuoltaan vertaisen kokemuksiin ja mahdollistaa myönteisiä tulevaisuudennäkymiä. Vertaiskeskustelu voi tapahtua kasvokkain tai etäyhteydellä. Vertaiskeskustelussa on aina läsnä myös oma työntekijäsi muusta palvelusta (esim. terapeutti) tai Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen työntekijä.
Muiden tarjoama tuki
Sateenkaarinuorten ryhmät eri puolilla maata
Sukupuolivähemmistönuorille suunnattuja vertaisryhmiä on lukuisia eri puolilla maata. Toimintaa järjestävät ihmisoikeusjärjestön Setan paikallista toimintaa toteuttavat jäsenjärjestöt sekä kuntien nuorisotoimet.
Nuorten Pride (Helsinki, Espoo, Vantaa)
Täältä löydät eri organisaatioiden toteuttamaa toimintaa +13-vuotiaille sateenkaarinuorille ja sateenkaarevaa identiteettiään pohtiville nuorille. Tällä tarkoitetaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvia sekä identiteettiään pohtivia. Toimintaa on tarjolla kohdennetusti eri ikäryhmille Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella.
Sinuiksi
Sinuiksi-palvelun ammattilaiset antavat tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.
Toimintamahdollisuuksia nuorille tarjoavat myös:
- Setan nuorisotoimikunta, johon voi hakea jäseneksi kerran vuodesta vuoden alussa sekä Setan jäsenjärjestöt.
- Trasek ry on pitkään Suomessa toiminut valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.
- Trans ry on vuonna 2020 perustettu sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava yhdistys.
- Translasten ja nuorten perheet ry tarjoaa tietoa ja mahdollisuuden vaikuttaa translasten ja -nuorten asemaan ja oikeuksiin yhdessä läheisten kanssa.
- Transfeminiinit ry
- Intersukupuolisten ihmisoikeudet Isio ry on intersukupuolisten oikeuksiin keskittyvä yhdistys.