Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa toimii säännöllisiä ja maksuttomia ammatillisesti ohjattuja etä- ja lähivertaistukiryhmiä transihmisille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen. Vertaisryhmätoiminnan periaatteisiin kuuluvat mm. luottamuksellisuus sekä omien ja toisten rajojen kunnioittaminen. Ryhmien ohjaajina toimivat Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen työntekijät ja muut sukupuolen moninaisuuden ja vertaistoiminnan järjestämisen ammattilaiset, usein työpareinaan vapaaehtoisia. Vertaisryhmätoiminnan kalenterin löydät täältä.
Kevään 2022 ryhmät lisätään kalenteriin ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan tammi-helmikuun vaihteessa. Kaikki ryhmät toteutetaan etänä siihen saakka, kunnes ne voidaan toteuttaa lähiryhminä.
Puuttuuko toiminnastamme jokin ryhmä tai työpaja, jota kaipaat? Ehdota rohkeasti uutta ryhmää ja kerro ideoistasi tai toiveistasi. Vai haluaisitko itse ryhtyä ryhmän ohjaajaksi? Seta ja sen Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus järjestävät vuosittain ryhmänohjaajan peruskoulutusta ja sitä seuraavaa syventävää trans- ja läheisryhmien ohjaajakoulutusta. Meillä toimii myös omatoimiryhmiä, joita vetävät vertaisohjaajat. Vertaisohjaajille järjestetään koulutusta ja ohjausta. Lisää vapaaehtoistoiminnasta kohdasta vapaaehtoiseksi.
Vertaiskeskustelupalvelu
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta on mahdollista tilata koulutettu vertaiskeskustelija luottamukselliseen keskusteluun sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä teemoista. Tapaamisen kesto on 45 minuuttia ja tapaamisia yhdelle asiakkaalle on enintään kaksi. Tällä hetkellä vertaiskeskustelupalvelu on käytettävissä vain etäyhteydellä. Lue lisää täältä.
Ryhmien periaatteet
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ryhmissä on voimassa yhteiset periaatteet:
- Luottamuksellisuus. Ryhmässä käsitellyt asiat jäävät ryhmään. Sen ulkopuolella ei saa puhua siitä, mitä on kuullut muiden kertovan tai keitä on nähnyt täällä.
- Yhdenvertaisuus. Meillä ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää perustuen sukupuoleen, sen ilmaisuun, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin, kansallisuuteen, etniseen taustaan, uskontoon, ikään, vammaan, toimintakykyyn tai mihinkään muuhunkaan liittyen.
- Itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus. Jokaisella on oikeus määritellä tai olla määrittelemättä itsensä / sukupuolensa. Muut kunnioittavat kunkin omia määritelmiä. Itsestään saa käyttää haluamaansa nimeä/nimiä. Nimeä saa myös vaihtaa, jos tuntuu siltä.
- Kunnioitus. Kunnioitetaan omia ja toisten rajoja. Ei ole pakko puhua. Jos toisten kertomat asiat kiinnostavat itseä, heiltä saa kysyä niistä lisää ryhmässä. Kaikilla on kuitenkin lupa jättää vastaamatta. Tullaan paikalle ajoissa. Ryhmään ei pääse enää 15 minuuttia alkamisajan jälkeen. (Tämä 15 minuutin sääntö ei koske torstain kahvi-iltaa, joka on vapaamuotoisempaa keskustelua.)
- Hyväntahtoisuus. Ensimmäisiä kertoja ryhmään tulevat eivät välttämättä tiedä sopivia termejä ja sanoja kuvaamaan sukupuolen moninaisuutta. Siksi kerrotaan ystävällisesti parempi termi / ilmaisu, jos joku käyttää loukkaaviksi koettuja sanoja. Luotetaan, että kertomisen jälkeen henkilö ei enää käytä loukkaavia ilmaisuja.Päihteettömyys. Ryhmiin ei saa tulla päihtyneenä.
- Moikkaamattomuussopimus ja yhteydenpito ryhmän ulkopuolella. Kaikki eivät ole kertoneet muualla, että he käyvät Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa. Siksi emme tervehdi toisiamme toiminnan ulkopuolella, jos siitä ei ole etukäteen sovittu. Muille saa antaa luvan moikata itseään. Muista, että heti ovien ulkopuolella astuu voimaan se, ettei toisia saa ”outata” puhumalla edes omista sukupuoleen tms. liittyvistä asioista.
Lisätietoa
Kuura Autere
vertaistoiminnan suunnittelija
puh. 050 303 1522 (puhelinaika torstaisin klo 15.15-17)
kuura.autere@seta.fi