Pyrimme Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa noudattamaan Suomen hallituksen ja THL:n ohjeita liittyen koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisyyn. Haluamme suojella erityisesti sinua ja työyhteisöämme sekä myös muita ihmisiä koronavirukselta niin paljon kuin mahdollista. Vertaiskeskustelijapalvelu on tästä syystä käytettävissä tällä hetkellä ainoastaan etäyhteydellä.
Pohditko sukupuoltasi tai sukupuolen ilmaisuasi? Onko sinulla kysymyksiä sukupuolen moninaisuudesta, joihin haluaisit kuulla vertaisen näkökulmia? Tai oletko transihmisen läheinen ja kaipaisit luottamuksellista keskustelua toisen läheisen kanssa? Vertaiskeskustelu sopii hyvin myös tilanteeseen, jossa vertaistukiryhmään osallistuminen jännittää kovasti, ja haluaisi mieluummin keskustella pienemmällä kokoonpanolla.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskukselta on mahdollista tilata koulutettu vertaiskeskustelija tapaamaan sukupuoltaan pohtivaa henkilöä tai transihmisen läheistä, joka kaipaa vertaisen tapaamista. Palvelua voivat käyttää sekä nuoret että aikuiset. Tapaamisen kesto on sovitusti 45 tai 60 minuuttia ja tapaamisia yhdelle henkilölle on enintään kaksi. Tapaaminen järjestetään ammattilaisen vastaanottotiloissa ja lähtökohtana on, että ammattilainen on läsnä keskustelutilanteessa, ellet itse toivo toisin. Keskustelu voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä joko videopuheluna, puheluna tai kirjoittamalla.
Keskustelun tarkoituksena on tarjota mahdollisuus peilata omaa sukupuolta sekä saada lisää myönteisiä tulevaisuudennäkymiä. Vertaiskeskustelija kertoo oman tarinansa liittyen sukupuoleen/sukupuolettomuuteen tai esimerkiksi transihmisen tai intersukupuolisen läheisenä elämiseen ja antaa mahdollisuuden kysyä sukupuoleen ja elämäntilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Palvelu on maksuton.
Tällä hetkellä kouluttamiamme trans- ja muunsukupuolisia vertaiskeskustelijoita on tavattavissa Kokkolassa, Oulussa, Porissa, pääkaupunkiseudulla, Rovaniemellä, Turussa ja Vaasassa. Vertaiskeskustelijoiksi koulutettuja trans- ja muunsukupuolisten läheisiä on tavattavissa pääkaupunkiseudulla, Kainuun seudulla, Tampereella ja Turussa. Vapaaehtoisiimme kuuluu myös intersukupuolisia vertaiskeskustelijoita. Tavoitteenamme on laajentaa toiminta kattamaan koko Suomen. Etäyhteyksin palvelu on käytettävissä kaikkialla Suomessa, jos käytettävissä on tietokone tai älypuhelin sekä kuulokkeet.
Mikäli haluat tavata vertaisen, toimi seuraavasti:
- jos sinulla on hoito- tai tukisuhde johonkin sosiaali- tai terveysalan ammattilaiseen, jota tapaat säännöllisesti (esim. psykologi, terapeutti, sairaanhoitaja) ja sinulle sopii, että tämä työntekijä on mukana tapaamisessa: ota vertaiskeskustelijapalvelu hänen kanssaan puheeksi ja tilatkaa yhdessä vertaiskeskustelu sähköpostitse osoitteesta ave.valojaa@seta.fi.
- jos sinulla ei ole hoito- tai tukisuhdetta sosiaali- tai terveysalan ammattilaiseen tai haluat ehdottomasti tavata vertaiskeskustelijan kanssa kahden kesken: ole suoraan yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen ave.valojaa@seta.fi. Kerro toiveestasi tavata vertaiskeskustelija ja alla luetellut tiedot.
Tilatessasi vertaiskeskustelijaa, kerro viestissäsi seuraavat tiedot:
- Oma ikäsi
- Paikkakuntasi
- Toive vertaiskeskustelijan sukupuolesta (transtaustainen nainen, transtaustainen mies, muunsukupuolinen), intersukupuolisesta kehollisuudesta tai maininta, mikäli olet transihmisen läheinen ja haluat tavata toisen läheisen
- Kaksi ajankohtaehdotusta noin kuukauden päähän
- Jos mielessäsi on erityinen teema, josta haluat keskustella (vapaaehtoinen tieto)
Lisätietoa ja vertaiskeskustelun tilaaminen
Ave Valojää
ave.valojaa@seta.fi