Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ammatillisesti ohjattu vertaisryhmätoiminta on tarkoitettu eri ikäisille sukupuolivähemmistöihin kuuluville, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.
Kaikkien vertaisryhmien kokoontumisajat löydät kalenterista.
Suurimpaan osaan sekä etä- että lähiryhmäkerroista on ilmoittautumislomakkeet. Jokaiselle ryhmäkerralle mahtuu rajoitettu määrä osallistujia. Emme valitettavasti voi päästää sisään henkilöitä, jotka eivät ole saaneet vahvistusta ryhmään mahtumisesta. Jokaiselle ryhmäkerralle tulee ilmoittautua erikseen. Voit ilmoittautua yhteen ryhmäkertaan, muutamaan ryhmäkertaan tai kaikkiin kauden kertoihin. Ilmoittautumislomakkeet avautuvat noin kaksi viikkoa ennen ryhmäkertaa.
Laitathan ryhmäkerran tapaamisajankohdan heti kalenteriisi. Linkit ja ohjeet tulevat vasta ryhmäpäivänä. Saat silloin turvallisemman tilan periaatteemme ja ohjeistuksia mahdollisimman hyvän ryhmäkokemuksen toteutumiseksi.
Kaikissa ryhmissämme noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Ryhmiä ohjaavat ohjaustiimit, joissa on ammattilaisohjaaja ja koulutettuja vapaaehtoisia. Monet ohjaustiimiläiset ovat myös vertaisia.
Ammatillisesti ohjatut etäryhmäkerrat
Etäryhmäkerrat toteutetaan käyttäen Zoom-ohjelmaa.
Ammatillisesti ohjatut lähiryhmäkerrat Helsingissä
Lähiryhmäkerrat toteutetaan Helsingissä toimistollamme osoitteessa Haapaniemenkatu 7-9 B, 7.krs.
Isä-ryhmä
Suljettu lähiryhmä on trans- tai sukupuoltaan pohtivan lapsen tai nuoren isille. Voit olla lapsen vanhempi, huoltaja tai kasvatusvastuullinen. Isä-tapaamisia on yhteensä kolme:
La 5.04. Klo 10–11:15
La 10.05. Klo 10–11:15
La 7.06. Klo 10–11:15
Toivomme, että voit sitoutua kaikkiin tapaamisiin. Ryhmään ilmoittaudutaan etukäteen koko kevääksi ja osallistujakokoonpano pyritään pitämään samana koko kevään ajan. Tapaamisissa on mahdollisuus sekä saada ja jakaa vertaistukea isien kesken. Haluamme luoda tilan, jossa käsitellä turvallisesti esim. sukupuolinormeihin liittyviä kysymyksiä, tarkastella tunteita ja saada lisää tietoa sekä ymmärrystä oman lapsen sukupuoli-identiteettiin liittyen. Voimme tarvittaessa jakautua pienryhmiin. Isien ryhmän löydät kalenteristamme täältä.
Ilmoittautuminen on auki 23.3.2025 saakka. Ilmoittaudu täällä.
Ryhmä järjestetään osana Sense of belonging -hanketta. Lisätietoa antaa perhetyön suunnittelija Sari Hälinen, sari.halinen@seta.fi,
+358503699307.
Vanhemmille suunnatut chatit
Translasten ja nuorten vanhemmille suunnatut vertaischatit
- Verso-chat on 13-17 –vuotiaiden nuorten vanhempien ja läheisten chat. Chatin löydät täältä.
- Nuppu-chat on alle 12 vuotiaiden translasten vanhemmille suunnattu chat. Chatin löydät täältä.
- Taimi-chat on vanhemmille, joiden sukupuoltaan pohtiva tai sukupuolivähemmistöön kuuluva lapsi on aikuinen, alle 29-vuotias. Chatit löydät täältä.
- Vertaisryhmächatteja ilta-aikaan klo 19:30-21:00:
Chattien aikataulut löydät kalenterissamme.
Läheisten ryhmä
Ryhmä on ensisijaisesti tarkoitettu sukupuolivähemmistöihin kuuluvien (esimerkiksi transihmisten, intersukupuolisten ja sukupuoltaan pohtivien ihmisten) vanhemmille ja isovanhemmille, mutta myös muut sukulaiset (sisarukset, sedät, tädit, kummit jne.) ovat lämpimästi tervetulleita. Kumppaneille ja puolisoille on oma, erillinen ryhmänsä. Läheisten ryhmässä keskitytään aiheisiin, jotka ovat tärkeitä osallistujille, painopisteenä läheisen oma jaksaminen ja kysymykset. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus sekä omien ja toisten rajojen kunnioittaminen.
Perheiden lähitapaaminen
Syksyllä 2024 Perhetapaamisten yhteydessä järjestetään oma ryhmä lapsille ja oma ryhmä vanhemmille.
Vanhempain ryhmään ovat tervetulleita lapsen vanhemmat, isovanhemmat ja muut aikuiset läheiset.
Lasten ryhmään ovat tervetulleita 3–11-vuotiaat (max. 12-v.) sukupuoltaan pohtivat, intersukupuoliset, transsukupuolisen ja muunsukupuoliset lapset ja sisarukset. Jos pohdit, olisiko Lasten ryhmä lapsellesi/ lapsillesi sopiva, olethan yhteydessä Kareen.
Ryhmien periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeus sekä omien ja toisten rajojen kunnioittaminen. Aikuisten keskusteluryhmässä painopiste on osallistujien omissa ajatuksissa, kysymyksissä, tunteissa ja kokemuksissa. Vertaistukiryhmässä on turvallista jakaa niin iloja kuin suruja.
Ryhmiä ohjaavat SMOKin työntekijät, tuntityöntekijät ja tutut ja uudet vertaisvapaaehtoiset.
Mukaan mahtuu rajoitettu määrä osallistujaperheitä.
Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni perhe pääsisi osallistumaan ryhmätapaamisiin syyskauden aikana.
Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä
Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmään ovat tervetulleita kaikki sukupuoleltaan moninaisen henkilön, kuten transihmisen, muunsukupuolisen, intersukupuolisen, transvestiitiin tai sukupuoltaan pohtivan kanssa suhteessa olevat ja seurustelua harkitsevat sekä eronneet. Voit tulla ryhmään sellaisena kuin olet. Ryhmässä on turvallista jakaa niin iloja kuin surujakin. Käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus ja itsemäärittelyoikeus sekä omien ja toisten rajojen kunnioittaminen.
Ryhmässä keskustellaan läsnäolijoille ajankohtaisista aiheista. Painopiste on kumppanin / puolison omissa ajatuksissa, tunteissa ja kokemuksissa.
Käsiteltyjä aiheita ovat muun muassa:
- seksuaalisuus ja seksuaali-identiteetti
- oma sukupuoli-identiteetti
- suhteen hoitaminen ja oma jaksaminen
- ”kaapista tulo”: ratkaisut transprosessista ja -taustasta kertomisen suhteen
- prosessiin liittyvät käytännön asiat, esimerkiksi hormonien vaikutukset ja lääkäritapaamiset
- perhe- ja parisuhdekäsitykset sekä lapset
- suhteet vanhempiin tai työkavereihin
- eroaminen, eri ratkaisut.
Lisätietoa
Kare Kuronen
sosiaaliohjaaja
puh. 050 371 6899 (puhelinaika maanantaisin klo 10-11)
kare.kuronen@seta.fi