Suomessa tasa-arvolaki kieltää eksplisiittisesti syrjinnän sukupuolen, sukupuolen ilmaisun ja kehon sukupuolitettujen piirteiden perusteella. Vuoden 2015 alussa uudistunut tasa-arvolaki tunnistaa ja tunnustaa sukupuolen moninaisuuden. Lain tarkoituksena on paitsi estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.
Oppilaitosten velvollisuus tehdä tasa-arvosuunnitelma koskee nyt myös perusopetusta antavia oppilaitoksia. Laki sisältää sekä syrjinnän kiellon että tasa-arvon edistämisvelvollisuuden. Lain ulkopuolella on uskonnonharjoitus ja ihmisten yksityiselämä.
Jos olet kokenut syrjintää sukupuoli-identiteettisi, sukupuolen ilmaisusi tai kehosi piirteiden perusteella, ota yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun, joka on tasa-arvolakia valvova viranomainen. Voit myös raportoida syrjinnästä ihmisoikeusjärjestö Setalle.
Laki kokonaisuudessaan täällä.
Oppaita
Sateenkaariväki työelämässä ja asiakkaina -tietopaketti. Tästä ihmisoikeusjärjestö Setan, Accenturen, IBM:n ja FIBSin kokoamasta tietopaketista löydät tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sekä niitä koskevasta keskeisestä lainsäädännöstä työelämässä, hlbtiq-sensitiivisestä johtamis- ja työkulttuurista, mainonnasta sekä eduista liiketoiminnalle. Materiaali on julkaitu vuonna 2019.
Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen on tiivis tietopaketti viranomaisille ja eri alojen ammattilaisille, jotka osana omaa työtään kohtaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Opas on julkaistu vuonna 2019.
Sukupuolivähemmistöt liikuntapalveluissa on Ave Valojään ja Kajo Raunin opas, joka on jaettu Turussa kaikille liikuntapalveluiden työntekijöille ja on hyödynnettävissä muuallakin Suomessa. 2019.
Setan jäsenjärjestön tuottama Opas työelämässä koettuun syrjintään neuvoo miten toimia (julkaistu 2022).
Lisätietoa
Kerttu Tarjamo
valtakunnallisen Setan pääsihteeri
Vaikuttaminen ja konsultointi sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksista
p. +358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi