Yhdysvaltalaisesta psykiatristen sairauksien luokituksesta DSM:sta (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) on tekeillä viides versio, joka otettaneen käyttöön vuoden 2013 toukokuussa. Tässä yhteydessä on tarkoitus uudistaa myös sukupuolen korjaukseen liittyvä luokitus.
Ehdotuksessa otsikko on muuttumassa; tähän asti yleisnimike on ollut sukupuoli-identiteetin häiriö (gender identity disorder); ehdotuksessa otsikko on sukupuoliristiriita (gender incongruence). Perusteluissa todetaan, että sukupuoliristiriita kuvaa tilaa paremmin eikä kanna samanlaista stigmaa kuin häiriö.
Sukupuoliristiriita määritellään siten, että henkilöllä on ollut vähintään kuuden kuukauden ajan huomattava ristiriita kokemansa tai ilmaisemansa sukupuolen ja syntymässä määritetyn sukupuolen välillä.
Lasten sukupuoliristiriidan ehdotetut lisäkriteerit
Jotta lapsen voidaan diagnosoida kärsivän sukupuoliristiriidasta, tulee yllä olevan perusmääritelmän lisäksi vähintään kuuden kriteerin kahdeksasta toteutua. Nämä kriteerit ovat
1. Voimakas halu olla toista sukupuolta tai väite, että on toista sukupuolta.
2. Pojilla voimakas mieltymys ristiinpukeutumiseen tai naisvaatetuksen jäljittelyyn; tytöillä voimakas mieltymys käyttää vain tyypillisesti maskuliinista vaatetusta tai voimakas vastustus tyypillisesti naisellisen vaatetuksen käyttämiseen.
3. Voimakas halu olla toisen sukupuolen rooleissa leikeissä ja mielikuvituksessa
4. Voimakas mieltymys toiselle sukupuolelle tyypillisiin leluihin, leikkeihin ja toimintaan.
5. Voimakas halu leikkiä kavereiden kanssa, jotka ovat toista sukupuolta, kuin itse on.
6. Pojilla: voimakas vastenmielisyys tyypillisesti maskuliinisia leluja, leikkejä ja muuta toimintaa sekä rajuja leikkejä kohtaan; tytöillä: voimakas vastenmielisyys tyypillisesti naisellisia leluja, leikkejä ja muuta toimintaa kohtaan.
7. Voimakas vastenmielisyys omaa sukupuolianatomiaansa kohtaan.
8. Voimakas halu saada kokemansa sukupuolen ensisijaiset ja toissijaiset sukupuoliominaisuudet.
Nuorten ja aikuisten sukupuoliristiriidan ehdotetut lisäkriteerit
Nuorten ja aikuisten pitää perusmääritelmän lisäksi toteutua kaksi kuudesta lisäkriteeristä:
1. Merkittävä ristiriita koetun/ilmaistun sukupuolen ja primaarien ja/tai sekundaarien sukupuoliominaisuuksien (tai varhaisnuorilla odotettavissa olevien sekundaarien sukupuoliominaisuuksien) välillä
2. Voimakas halu päästä eroon primaarisista ja/tai sekundaarisista sukupuoliominaisuuksista, koska ne ovat merkittävässä ristiriidassa koetun/ilmaistun sukupuolen kanssa (tai varhaisnuorilla, halu estää oletettujen sekundaaristen sukupuoliominaisuuksien kehittyminen)
3. Voimakas halu saada toisen sukupuolen primaariset ja/tai sekundaariset sukupuoliominaisuudet.
4. Voimakas halu kuulua toiseen sukupuoleen (tai olla jotain vaihtoehtoista sukupuolta, joka eroaa syntymässä määrätystä sukupuolesta)
5. Voimakas halu tulla kohdelluksi toisen sukupuolen jäsenenä (tai jonkun vaihtoehtoisen sukupuolen jäsenenä, joka on eri kuin syntymässä määrätty sukupuoli).
6. Vahva vakaumus, että hänellä on tyypillisiä toisen sukupuolen tunteita ja että hän reagoi toiselle sukupuolelle tyypillisellä tavalla (tai jonkun vaihtoehtoisen sukupuolen, joka eroaa syntymässä määrätystä sukupuolesta, tunteet ja reaktiot).
Sukupuoliristiriitaa pohtinut työryhmä on keskustellut myös siitä, pitäisikö sukupuoliristiriidan paikka DSM:ssä siirtää pois otsikon seksuaaliset ja sukupuoli-identiteetin häiriöt alta.
DSM-ehdotusta voi kommentoida 20.4.2010 asti.