Seksuaalisuuteen liittyy monia eri osa-alueita ja se voidaan määritellä usealla eri tavalla. Seksuaalisuus ei ole sama asia kuin seksi tai seksin harrastaminen. Seksuaalisuuteen kuuluu esimerkiksi seksuaalinen suuntautuminen, seksifantasiat, halut, minäkuva ja suhde omaan kehoon.
Ihmisen seksuaalisuus on monen tekijän summa. Omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja mahdollisiin haluihin tutustuminen ottaa aikansa aivan kaikilla ihmisillä – riippumatta siitä liittyykö omaan sukupuoleen tai sukupuolen ilmaisuun pohdittavaa vai ei. Joillekin ihmisille seksuaalisuus on tärkeä osa elämää, joillekin vähemmän tärkeä.
Jotkut sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kuvaavat omaan sukupuoleen ja kehoon liittyvän pohdinnan auttaneen heitä ymmärtämään paremmin myös omaa seksuaalisuuttaan. Itsetuntemuksen myötä voi oppia lisää tarpeistaan ja toiveistaan – siitä mitä haluaa seksuaalisuudelta ja siitä mitä ei halua.
Seksuaalisuuteen liittyy paljon stereotypioita siitä, ketkä ylipäätään kokevat seksuaalisia tunteita tai millaisesta seksistä ihmisen tulisi pitää. Seksuaalisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja seksuaaliset mieltymykset eivät kuitenkaan riipu ihmisen sukupuolesta, iästä, vammaisuudesta tai vammattomuudesta, tai muusta taustasta.
Seksuaalioikeudet koskevat kaikkia nuoria. Seksuaalioikeuksista voit lukea lisää: https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mita-ovat-seksuaalioikeudet/
Seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä voit lukea lisää: https://www.nuortennetti.fi/seksuaalisuus/kypsyva-seksuaalisuus/
Seksuaalisesta monimuotoisuudesta selkokielellä: http://www.seteke.fi/seksuaalinen-monimuotoisuus.html
Tämän sivun artikkelin on kirjoittanut nuorten erityisohjaaja Sasu Mattila sekä psykologi ja seksuaalineuvoja Ave Valojää.