Seta on teettänyt raportin translasten ja intersukupuolisten lasten hyvinvoinnista, hoidosta ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Moninaiset lapsemme -raportti 2018 (pdf) sisältää suosituksia translasten ja intersukupuolisten lasten oikeuksien, terveyden ja hyvinvoinnin tukemisesta. Lasten ja nuorten hoitamaton sukupuoliristiriita on vakava asia eikä hoitamatta jättäminen ole neutraali ratkaisu.
Lapselle on suotava oikeus olla oma itsensä ja ilmaista sukupuoltaan sen mukaan, miten hän sen itse kokee. Lapselle on taattava myös turvallinen ympäristö, jossa hänet hyväksytään ja jossa hän voi puhua vapaasti sukupuolestaan. Tämä edellyttää kannustavaa ja avoimesti suhtautuvaa perhettä ja ympäristöä.
Raportin suosituksten mukaan kaiken ikäisten sukupuoliristiriitaa tulee tutkia ja hoidaa laadukkaasti kansainvälisen terveysjärjestö WPATHin Standards of Care -suosituksen pohjalta. Transnuorten oikeus saada asiantuntevaa apua ja vertaistukea sukupuoli-identiteettinsä ja kehoidentiteettinsä työstämiseen tulee varmistaa. Oikeus hyvään, asiantuntevaan ja oikea-aikaiseen hoitoon toteutuu muun muassa tarjoamalla sukupuoliristiriidasta kokevalle alaikäiselle puberteettia lykkäävää hoitoa. Hoidossa keskitytään sukupuoliristiriidan hoitamisen lisäksi lapsen ja perheen tukemiseen yksilöllisesti. Mielenterveysongelmat eivät myöskään saa estää hoitoon pääsyä. Sosiaalinen transitio tukee translasten ja -nuorten hyvinvointia.
Maarit Huuskan Seksologisen aikakauslehden artikkeli Täydentäviä näkökulmia transnuorten seksuaaliterveyteen ja hyvinvointiin 2017 (pdf) kokoaa yhteen tutkimustietoa nuoren identiteettikehityksestä ja hoitoarvioinnista, vähemmistöstressin vaikutuksista nuoriin, nuorten tuen tarpeista, nuorten seurustelusuhteista ja vanhemmuuden pohdinnasta sekä lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisen suhteesta terveys- ja hyvinvointipalveluiden järjestämiseen.
Lisätietoa
Wpath: Hyvän hoidon suositus / Standars of Care V7
Euroopan neuvosto: An insight into respect for the rights of trans and intersex children in Europe
Maarit Huuska
johtava sosiaalityöntekijä, perheterapeutti
puh. 050 913 3278
maarit.huuska@seta.fi
Materiaalia
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen vinkit sukupuolen moninaisuuden huomioimiseen (2024)
Sukupuolen moninaisuus ja lapset. Opas varhaiskasvatuksessa työskenteleville ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille moninaisten lasten ja heidän perheidensä kohtaamisesta. Opas auttaa myös ammattilaisia intersukupuolisen lapsen ja perheen sensitiivisessä huomioimisessa. Saatavilla painettuna. Julkaistu 2019.
Sukupuolen moninaisuus ja kehon kirjo -opas. Perusteos, joka käsittelee sukupuolen ja kehojen moninaisuutta eri näkökulmista. Julkaistu 2021.
Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaiselle. Setan ja THL:n tietopakettiin kuuluu konkreettisia työvälineitä tarjoava nettisivusto sekä haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksiin paneutuva verkkokoulutus. Materiaali sopii sote-, kasvatus-, varhaiskasvatus ja nuorisoalan ammattilaisille sukupuolivähemmistönuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukemiseen. Julkaistu 2022.