Tälle sivulle on koottu nuorille suunnattuja kotimaisia ja ulkomaisia kirjoja, sarjakuvia, tv-sarjoja ja elokuvia, joissa käsitellään sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta. Puuttuuko sivuiltamme jotain olennaista? Lähetä vinkki info@seta.fi!
Kotimaisia kirjoja sateenkaarinuorille
Miska Valos: Sisäsiisti (2023) kertoo oman turvaverkon löytämisestä ja ympäröivään maailmaan sopeutumisesta. Transpojan näkökulmasta kerrottu teos tutkii miehen malleja perheessä, kaveriporukassa ja kulttuuripiireissä, joita kaikkia leimaa hyväosaisuus – ja joissa yksilöt voivat pahoin.
Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän -sarja (2020-) kertoo siivettömästä keijusta ja hänen seikkailuistaan. Hahmoissa on runsaasti queer-piirteitä.
Eino Nurmisto: Homo, homopojan opas (2019)
Salla Simukka: Lumikki-trilogia (2013–2014). Sekkarisarjassa seurataan 17-vuotiaan Lumikin seikkailuja eri maissa. Lumikki on rohkea ja älykäs päähenkilö, joka on biseksuaali. Hän rakastuu sekä poikaan että tyttöön sarjan aikana.
Jenni Toivoniemi: Erakkosisko (2018). Päähenkilö on 15-vuotias Iiris, joka on erakko ja nörtti. Hän ei ole kiinnostunut pojista, vaan tytöistä. Erityisesti hän ihastuu luokkansa suosituimpaan tyttöön, joka on hänen vastakohtansa. Kirja kuvaa Iiriksen kasvua ja itsensä hyväksymistä.
Sini Helminen: Auringon pimeä puoli (2017). Päähenkilö on 16-vuotias Aava, joka on Aurinkomaan prinsessa. Hän on myös transsukupuolinen, mikä on hänen maassaan kiellettyä ja vaarallista. Hän joutuu pakenemaan vihollismaahan, jossa hän tapaa salaperäisen Ramin. Kirja on seikkailullinen ja romanttinen kertomus erilaisuudesta ja rohkeudesta.
Anu Juvonen: Lähiöoksennus (2014). Romaani kuvaa 15-vuotiaan Jessen elämää lähiössä. Jesse on homo, mutta hän ei voi olla oma itsensä koulussa tai kotona. Hän joutuu kiusatuksi, hakatuksi ja hylätyksi. Hän yrittää paeta todellisuutta huumeisiin, alkoholiin ja seksiin. Hän tapaa myös muita samanlaisia nuoria, jotka ovat yhtä hukassa kuin hän.
Jukka Behm: Pehmolelutyttö (2014). Romaan kertoo 16-vuotiaan Joonan tarinan. Joona on homo, mutta ei uskalla kertoa siitä kenellekään. Hän rakastuu luokkansa komeimpaan poikaan, joka on kuitenkin seurustellut saman tytön kanssa jo vuosia. Joona yrittää peittää tunteensa ja olla kuten muutkin, mutta se ei ole helppoa.
Marja Björk: Poika (2013). Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika, mutta matka fyysisesti mieheksi ei ole mutkaton. Sukupuolten moninaisuutta ja transsukupuolisuutta käsittelevässä teoksessa kuvataan Makken kasvua kohti aikuisuutta, rinnalla kulkevat myös äiti ja veli.
Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous (2013). Kirja kertoo kahden pojan kauniin ja ahdistavan rakkaustarina, joka on samalla fantasiasatu, realistinen tulevaisuudenkuva ja dystopiahelvetti.
Koti- ja ulkomaisia muita kirjasuosituksia
- Lukemon kirjavinkit sateenkaarinuoruudesta
- Lumme-kirjastojen sateenkaarihylly nuorille
- Suomalaisen kirjakaupan sateenkaarikirjallisuus-sivu
Sarjakuvat sateenkaarinuorille
Nuorten tarinoita sukupuolen moninaisuudesta (pdf)
Tarinat luettavissa myös verkkosivuilla saavutettavana versiona täällä. Neljä nuorta kertoo sarjakuvin ja yksi runon voimalla omista kokemuksistaan. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus keräsi työt kevät-kesällä 2021.
Tarinoita sukupuolen moninaisuudesta -sarjakuvat (pdf)
Sarjakuvia sukupuolen moninaisuudesta lapsille ja nuorille [pdf] on koottu nuorten lähettämistä sarjakuvista ja kuvituksista vuonna 2012.
Väärät sukat (pdf) on lasten tarinallinen tietokirja sukupuolen moninaisuudesta. Se sopii hyvin 7–12-vuotiaille. Tarinan on kirjoittanut Tiia Forsström ja kansikuvan piirtänyt Anni Juusela.
H-P Lehkonen: Life Outside the Circle. Tämä on romanttinen ja lämminhenkinen sarjakuva kertoo kahden transmiehen välille syttyvästä rakkaudesta.
Pii Anttonen: Piin seikkaulut cismaassa. Humoristinen ja omaelämäkerrallinen sarjakuva, joka kertoo Piin kokemuksista muunsukupuolisena transnaisena. Piin sarjakuva-minä kohtaa erilaisia tilanteita ja haasteita, joissa sukupuoli tulee vastaan, kuten palkkaneuvotteluissa, deittailussa ja lääkärissä.
Wolf Kankare: Miska Pähkinä. Tämä on koskettava ja ajankohtainen sarjakuva, joka kertoo Miskan tarinan sukupuoli-identiteettinsä etsinnästä. Miska on elänyt viisi vuotta miehenä, mutta epävarmana hän päättää kokeilla vaihto-opiskelujakson aikana, onnistuuko paluu syntymässä määritettyyn sukupuoleen. Sarjakuva on Wolf Kankareen esikoisteos, joka on saanut paljon kiitosta ja huomiota.
Apila Pepita Miettinen: Mossdash. Tämä on futuristinen ja kiehtova sarjakuva, joka kertoo Mossista, kodittomasta muunsukupuolisesta transihmisestä, joka kerää rahaa salaperäiseen avaruusrakettiin myymällä seksiä netissä tapaamiensa ihmisten kanssa.
Ulkomaista sarjakuvaa
Sophie Labelle: muun muassa Assigned Male -sarjakuvat sekä Sex ed for everyone – comics about relationships, identities and puberty. Taiteilijan verkkosivut täällä.
Alice Oseman: Hearstopper-kirjat kertovat sateenkaarinuorista briteissä.
Tv-sarjat sateenkaarinuorille
First Day on australialainen sarja, joka kertoo transtytön elämästä hänen aloittaessaan uudessa koulussa. K-7.
Limbo: Tämä on suomalainen draamasarja, joka kertoo neljän nuoren elämästä Helsingissä. He ovat kaikki jumissa omien ongelmiensa kanssa ja etsivät omaa paikkaansa maailmassa. Sarja käsittelee nuorten seksuaalisuutta, mielenterveyttä, päihteitä ja ystävyyttä. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa. K-12.
Heartstopper. Tämä on brittiläinen romanttinen komedia-draamasarja, joka perustuu Alice Osemanin samannimiseen sarjakuvaan. Sarja kertoo Charlie Springistä, joka on avoimesti homo poika, ja Nick Nelsonista, joka on iloinen ja pehmeäsydäminen rugby-pelaaja. He tapaavat brittiläisessä poikien koulussa ja huomaavat, että heidän epätodennäköinen ystävyytensä on kukkimassa odottamattomaksi romanssiksi. K-10.
Skam. Tämä on norjalainen draamasarja, joka kertoo Hartvig Nissenin lukion oppilaiden elämästä Oslossa. Kolmannen kauden teemana on homous ja ulostulo. Sarjasta on tehty useita eri maiden versioita, kuten Skam France, Skam Italia ja Skam España. Norjan Skam on katsottavissa Yle Areenasta. K-12.
Young Royals: Sarja kertoo kuvitteellisen tarinan lukioikäisestä Ruotsin prinssi Wilhelmistä, joka rakastuu sisäoppilaitoksessa luokkakaveriinsa – toiseen poikaan, duunaritaustaiseen Simoniin. K-13.
Yli 16-vuotiaille sopivia sarjoja
Sex Education on brittiläinen komedia-draamasarja, joka kertoo Otis Milburnista, joka on koulunsa seksiterapeutti. Otis on ujo ja epävarma poika, jonka äiti on ammatiltaan seksiterapeutti. Hän alkaa antaa seksineuvontaa koulutovereilleen yhdessä kapinallisen Maeve Wileyn kanssa. Sarja käsittelee nuorten seksuaalisuutta, ihmissuhteita ja identiteettiä hauskalla ja herkällä tavalla.
Euphoria on yhdysvaltalainen draamasarja, joka kertoo Rue Bennettista, joka on ongelmainen teini ja huumeriippuvainen. Hän yrittää selviytyä elämästään ja ihmissuhteistaan kuntoutuksen jälkeen. Yksi sarjan päähahmoista on transtyttö Jules Vaughn.
Gentleman Jack kertoo 1791–1840 eläneestä Anne Listeristä, joka eli kuin mies. Listeriä pidetään ensimmäisenä modernina lesbona.
Orange is the new black on yhdysvaltalainen draamasarja, joka kertoo naisvangeista. Sarjassa on runsaasti sateenkaarihahmoja.
Our Flag Means Death on komediasarja, joka kertoo 1700-luvun alun merirosvokapteenien rakkaustarinan ja sisältää muitakin sateenkaarevia hahmoja.
Sense8 on yhdysvaltalainen scifi- ja toimintasarja, jossa kahdeksan toisilleen tuntematon eri puolilla maapalloa asuvaa ihmistä huomaa pystyvänsä jakamaan ajatuksiaan ja tunteitaan toistensa kanssa. Transsukupuolisuus, homoseksuaalisuus ja Pride ovat teemoiva vahvasti läsnä.
Elokuvia
Call Me by Your Name: Tämä on italialais-amerikkalainen romanttinen draamaelokuva, joka perustuu André Acimanin samannimiseen romaaniin. Se kertoo 17-vuotiaan Elian ja 24-vuotiaan Oliverin välille syttyvästä rakkaudesta 1980-luvun Italiassa. K-12.
Moonlight: Tämä on amerikkalainen draamaelokuva, joka kertoo Chironin tarinan lapsuudesta aikuisuuteen. Chiron on musta, köyhä ja homo mies, joka kamppailee oman identiteettinsä ja paikkansa kanssa maailmassa. K-16.
Love, Simon: Tämä on amerikkalainen romanttinen komediaelokuva, joka perustuu Becky Albertallin romaaniin Simon vs. Homo Sapiens -agenda. Se kertoo 17-vuotiaan Simonin elämästä, joka on kaapissa oleva homo teini. Hän alkaa kirjoittaa anonyymisti toiselle homolle pojalle, joka käy samaa koulua. Hän yrittää selvittää, kuka hän on ja miten hän voi tulla ulos kaapista. (S)