Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on julkaissut uuden omahoitomateriaalin Suojat vähemmistöstressille.
Vähemmistöstressi on luonnollinen reaktio ennakkoluuloihin ja vihamielisyyteen, joita on kohdannut tai pelkää kohtaavansa sukupuolivähemmistöön kuulumisen takia. Vähemmistöstressi voi rasittaa niin kehoa, mieltä kuin ihmissuhteitakin, ja siksi sille kannattaa kehittää suojia. Suojautuminen vähemmistöstressiltä voi edistää terveyttä, itsearvostusta ja hyvinvointia.
Uusi omahoitomateriaali Suojat vähemmistöstressille sisältää tietoa ja 25 harjoitusta, joista voivat saada apua sukupuolivähemmistöihin kuuluvat aikuiset, mutta myös läheiset ja ammattilaiset, jotka haluavat ymmärtää vähemmistöstressiä ja auttaa sitä kokevaa. Materiaali ei sovi lapsille ja varhaisnuorille, koske he tarvitsevat aikuisen tukea vähemmistöstressin kanssa.
Omahoitomateriaalin tekstin on kirjoittanut osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti Maarit Huuska. Vähemmistöstressi voi koskettaa yksilöitä eri tavoin ja eri yksilöön liittyvistä syistä.
“Vähemmistöstressiä koetaan sekä silloin, kun toiset tietävät sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolitetuista piirteistä, että silloin, kun toiset eivät tiedä. Vaikka olisi itse turvatussa asemassa, voi kokea stressiä kuullessaan epäarvostavaa puhetta toisista”, Maarit Huuska kirjoittaa.
Tärkeä suojakeino on omien vahvuuksien ja resilienssin tunnistaminen.
“Resilienssiksi kutsutaan kestokykyä ja hyviä ominaisuuksia, joita yksilölle voi kehittyä haasteissa, vastoinkäymisissä ja kriiseissä. Joskus tästä käytetään myös käsitettä posttraumaattinen kasvu. Omahoitosivuilla on harjoituksia, jotka auttavat tunnistamaan omia vahvuuksia ja hyviä ominaisuuksia.”
Kuvitukset piirtänyt Setan viestintäassistentti Pinja Teponoja. Kaikki omahoitomateriaalit löydät Omahoito-osiosta.