Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten hyvinvointia lisätään tulevan kolmen vuoden ajan hankkeessa, jossa keskitytään vanhempien ja muiden läheisten tukimuotojen kehittämiseen.
Sense of belonging -hanketta toteuttavat Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos ja Helsinki Pride -yhteisö ry. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen vastuulla on sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten läheisille suunnatun vertaistuellisen toiminnan kehittäminen. Osaamiskeskus on kehittänyt tukimuotoja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille ja heidän läheisilleen jo lähes 30 vuoden ajan.
Trans- ja muunsukupuolisten lasten vanhemmilta voi puuttua keinoja ja ymmärrystä kohdata sukupuolen moninaisuutta perheessä ja käsitellä omia tunteitaan. Jos transsukupuolisuus, muunsukupuolisuus tai muu lapsen sukupuolinormeja haastava ilmaisu on itselle vaikeaa, voi vertaistuki auttaa vanhempia käsittelemään pelkojaan, asenteitaan tai huoliaan. Myös tiedon saaminen sukupuolen moninaisuudesta hälventää kriisin tunnetta, jonka lapsen moninaisen sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun esiin tuleminen voi aiheuttaa.
“Ei ole tavatonta, että perheenjäsenelle oman lapsen tai sisaruksen identiteetti tulee yllätyksenä. Useimmiten lapselle tai nuorelle itselleen se on asia, joka on ollut hänessä hiljaisena tietona kuukausia tai jopa vuosia”, kuvailee SMOKissa työskentelevä hankkeen perhetyön suunnittelija Sari Hälinen.
Trans- ja muunsukupuolisten lasten hyvinvointiin vaikuttaa tutkitusti eniten kasvuympäristö. Kotona saatu hyväksyntä ja rakkaus suojaavat lasta, kun taas torjunta ja vaikeneminen satuttavat ja heikentävät hyvinvointia ja perhesuhteita. Myös ne vanhemmat, jotka suhtautuvat myönteisesti sukupuolen moninaisuuteen ja lapseensa, tarvitsevat vertaistukea voidakseen kasvattaa lastaan maailmassa, jossa asenteet ja rakenteet ovat jopa avoimen vihamielisiä tai jättävät heidän lapsensa näkymättömiin.
“Useimmiten perhe-elämä on aaltoliikettä, jossa vuorottelevat etäisyys ja läheisyys. On myös perheitä, joissa vaikeat olosuhteet ja elämän kuormitus eivät mahdollista turvallista ilmapiiriä, vaan pakottavat perheenjäsenet käpertymään ja piiloutumaan jopa itseltään”, Hälinen kertoo.
Näihin haasteisiin Sense of belonging -hanke vastaa kokonaisuudessaan kehittämällä ja mallintamalla koulutuksellista materiaalia nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja nuoria työllistäville työnantajille sekä vahvistamalla tietoperustaa, mallintamalla työtapoja ja tuottamalla tukimateriaalia läheisten tukemiseen.
Hankkeen kohderyhmänä ovat vanhemmat ja läheiset, joiden perheessä on sukupuoleltaan moninaisia lapsia. THL:n kouluterveyskyselyiden mukaan yläkoulussa ja toisella asteella sukupuoltaan pohtivia tai transnuoria on noin 3–5 %.
Sari Hälinen
perhetyön suunnittelija
Sense of belonging -hanke
sari.halinen@seta.fi
p. 050 369 9307
Sari Hälisen blogi: Translapsen ja -nuoren läheinen, me tuemme sinua!
Hankkeen rahoittaa Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR)