Vertaistuki on kokemuksiin perustuvaa tukea, jossa samankaltaisia asioita kokeneet henkilöt jakavat omia kokemuksiaan keskenään. Toisen kokemuksen aito ymmärtäminen perustuu siihen, että kertojalla ja kuulijalla on samankaltainen kokemus. Jaettu kokemus voi luoda syvän ymmärretyksi tulemisen tunteen. Vertaistuen kaksi tärkeintä elementtiä ovat kertominen ja kuunteleminen.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa vertaistukea on mahdollista saada oman transidentiteetin pohdiskeluun ja jäsentämiseen liittyen. Vertaisryhmään tullessa oman identiteetin ei tarvitse olla millään tavalla selvillä. Transihmisten läheisillä, kumppaneilla sekä vanhemmilla on omat vertaistukiryhmänsä, jossa he voivat jakaa kokemuksiaan omasta näkökulmastaan. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on mukana myös järjestämässä yhdessä vertaistukiryhmää intersukupuolisille Trasek ry:n kanssa.
Hyväksyttynä ja tervetulleena
Transihmiset elävät keskellä syrjiviä rakenteita sekä ennakkoluuloja. On hyvin tavanomaista tuntea olevansa yksin omien haasteiden kanssa sekä tuntea ulkopuolisuutta. Dysforia sekä vähemmistöstressi voivat estää henkilöä elämästä vapaasti sekä sulkea itsensä kotiinsa omien ajatustensa kanssa. Tämä voi johtaa yksinäisyyteen ja eristäytymiseen muusta maailmasta.
Tällaisessa tilanteessa henkilö ei tunne itseään sekä tilannettaan toiveikkaaksi tai sellaiseksi, että tulevaisuudelta olisi jotain odotettavaa. Vertaistuki auttaa henkilöä ymmärtämään, ettei hän ole yksin kokemustensa kanssa. Lisäksi hänen on mahdollista saada uusia ystäviä ja voimaa arkeen. Omien kokemusten jakamisen kautta voi tarjota toisille tietoa, toivoa, tukea, apukeinoja sekä uusia näkökulmia.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen keräämän palautteen perusteella asiakkaat ovat hakeutuneet vertaisryhmiin, koska he ovat kaivanneet mahdollisuutta tavata toisia transihmisiä sekä kohtaamisia, joissa on voinut luottaa olevansa hyväksytty ja tervetullut.
Vertaisryhmä on ollut mukavan tuntuinen tila, jossa on samanmielisiä ihmisiä ja joilta saa sosiaalista tukea. Lisäksi he ovat saaneet mahdollisuuden pohtia omaa sukupuoltansa ilman, että tarvitsisi jollain tapaa ”olla valmis”. Heille on tullut nähty, kuultu ja kohdattu olo. Tämä on osaltaan helpottanut vähemmistöstressiä.
Palautteen perusteella vertaisryhmässä käyneet henkilöt ovat kertoneet, että he ovat rohkaistuneet olemaan avoimia sekä ylpeitä omasta transidentiteetistään. Heille on tullut olo, että heidän ei tarvitse piilotella itseään ja he ovat pystyneet olemaan tulevaisuutensa suhteen toiveikkaampia. Vertaistuen avulla he ovat saaneet esimerkkejä hyvästä ja onnellisesta elämästä, sillä transihmisten elämä voi aivan hyvin olla juuri sitä. Usko parempaan tulevaisuuteen kannattelee vaikeiden tilanteiden läpi.
Vierellä kulkijoita
Yksilötuen sekä vertaistukiryhmien välimuotona Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa on tarjolla vertaiskeskustelijapalvelu. Siinä vertaiskeskustelua pyytävän on mahdollista tavata vertaiskeskustelijaa yhden tai kaksi kertaa kahden kesken joko etänä tai kasvotusten.
Ennen vertaiskeskustelua käydään yhdessä läpi, millaisesta aiheesta haluaa keskustella, millainen identiteetti itsellä on sekä millaista tukea hän toivoisi. Sosiaaliohjaajana etsin koulutetun vertaiskeskustelijan ja yhdistän nämä kaksi henkilöä yhteen.
Moni vertaiskeskustelussa ollut on kertonut, että keskustelun avulla hän on rohkaistunut menemään omassa prosessissaan eteenpäin, sillä keskustelun avulla asiat ovat selkiytyneet. Keskustelun päätteeksi moni on kertonut, että on hienoa kuulla ja nähdä, että muutos on mahdollista.
Vertaistuki ei korvaa ammatillista apua
Vertaistuki ei ole ratkaisu jokaiseen tilanteeseen eikä se välttämättä toimi ainoana tukimuotona. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa on mahdollista saada yksilötukea oman prosessin läpikäymiseen, työstämiseen sekä pohtimiseen. Osa yksilötukea saavista henkilöistä siirtyy vertaistuen piiriin, sillä se voi tukea henkilön itse aloittamaa ajatus- ja tunnetyöskentelyä. On tärkeää ymmärtää, että kaikille ei ole helppoa jakaa omia kokemuksiaan muiden kanssa. Vertaistuki on hyödyllisintä silloin, kun henkilö itse kokee tarvitsevansa sitä ja on valmis vastaanottamaan tukea.
Painostaminen vertaistukeen voi olla haitallista, ja on tärkeää, että tuki tulee oikeaan aikaan ja oikeassa muodossa. Vertaistuki ei myöskään korvaa ammattilaisen apua, ja joissakin tilanteissa ammattilaisen tuki on vertaistukea tarpeellisempaa.
Parhaimmassa tapauksessa vertaistuen avulla on mahdollista rohkaistua, lohduttautua, saada ymmärrystä, kannustusta sekä arvostusta kokemilleen asioille. Yksi vertaistuen hienoista puolista on se, että monesti paikalle tullut henkilö hakee sekä tarvitsee tukea itselleen, mutta huomaa lopulta myös itse antaneensa tukea ja toivoa toiselle. Se voi olla monelle monella tapaa hyvin voimauttava kokemus.
Vertaistukiryhmien ohjaajana on hienoa saada katsoa, kun yksilöt pääsevät vertaistuen avulla yksin, ja yhdessä, kohti omaa itseään.
Kirjoittaja Kare Kuronen on sosionomi (AMK), joka on ohjannut vertaistukiryhmiä sekä saanut itsekin kokea vertaisryhmän tuen. Hän työskentelee Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa sosiaaliohjaajana.