Kansainvälisessä transterveyden konferenssissa syyskuussa pohdittiin, miten periaatetta dignity of risk tulisi soveltaa nuorten sukupuolta vahvistavassa hoidossa. Dignity of risk liittyy ihmisen autonomiaan, ja se on ollut keskeinen periaate esimerkiksi vammaisten oikeuksien vahvistamisessa.
Dignity of risk tarkoittaa oikeutta tehdä omia valintoja ja asettaa omia tavoitteita. Kaikissa elämäntilanteissa ihmisellä on oikeus tavoitella itselleen merkityksellisiä asioita, vaikka niihin sisältyisi riskejä. Myös alaikäisillä, vammaisilla, mielenterveyshaasteista kärsivillä tai haavoittuvassa asemassa olevilla on oikeus autonomiaan.
Jos muut pyrkivät poistamaan kaikki riskit, vaikka hyvää tarkoittaen, ei autonomia toteudu eikä myöskään arvokkuus tai toimijuus. Mikäli joku toinen, kuten vanhempi, edustaa lapsen etua, tämän tulee tapahtua lasta itseään kuunnellen sekä hänen toiveitaan ja rajojaan kunnioittaen.
Myös nuorille tulee sallia riskien ottaminen. Jos heitä suojellaan liikaa, heidän kasvuaan ja kehitystään saatetaan estää. Nuorelle on tärkeää saada tehdä omia päätöksiä ja oppia kokemuksistaan.
Sukupuolta vahvistava hoito nuoruudessa vaikuttaa muun muassa siihen, miten hyvin yksilö voi myöhemmin elää identiteettinsä mukaisesti, tulla nähdyksi ja kunnioitetuksi itsenään sekä kokea kehonsa kodikseen ja tuntea olevansa läsnä ja turvassa siinä. Hoito voi vaikuttaa myös siihen, missä maassa yksilö voi asua, opiskella tai työskennellä aikuisena turvallisin mielin, sekä siihen, että hänellä on mahdollisuus aitoihin valintoihin yksityisyyden ja avoimuuden välillä.
Sukupuolta vahvistavan hoidon saaminen jo nuorena tai sen lykkäämisellä on kummallakin merkittäviä vaikutuksia. Koska päätökset vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen, realistisimman riskiarvion voi tehdä yksilö itse – hän tietää parhaiten, mitä arvostaa eniten, mikä on hänelle elämässä tärkeää, kuinka feminiininen, maskuliininen tai ei-binäärinen hän on, mitä hän pelkää ja mistä hän unelmoi.
Tietoon perustuvassa suostumuksessa ammattilaisten tehtävänä on tukea henkilöä tekemään omia valintojaan ja päätöksiään hänen identiteettinsä, tarpeidensa ja arvojensa pohjalta. Riski-informointi ja riskien hallinta ovat keskeinen osa tätä prosessia.
Työssämme Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa olemme havainneet, että itsemääräämisoikeuden ja autonomian kunnioittaminen vahvistaa avoimuutta ja luottamusta toisiin ihmisiin, itsearvostusta ja kompetenssin tunnetta, rehellisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta, itsestä huolehtimista ja resilienssiä. Tietoon perustuva suostumus yhdistää turvallisuuden ja autonomian periaatteet.
Maarit Huuska
johtava sosiaalityöntekijä, perheterapeutti
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
The World Professional Association for Transgender Health (WPATH) kansainvälinen konferenssi järjestettiin 25.–30.9.3034.