Kenelle?
SMOKin perhetyöntekijä Sari Hälinen haluaa muistaa myös isät hankkeen toiminnassa.
Olen kiinnittänyt vertaistukityössä huomion siihen, että isät on aliedustettuina. Halusimmekin tarjota isille ihan oman tilan ja ajan, jossa pohtia omaa vanhemmuutta, sukupuolirooleja ja normituksiakin, joita yhteiskunnassa on paljon. Uskon, että isä-ryhmästä muodostuu merkittävä myös isä-ihmisille itselleen.”
Tämä suljettu lähiryhmä on trans- tai sukupuoltaan pohtivan lapsen tai nuoren isille. Voit olla lapsen vanhempi, huoltaja tai kasvatusvastuullinen. Ryhmään ilmoittaudutaan etukäteen koko kevääksi ja osallistujakokoonpano pyritään pitämään samana koko kevään ajan.
Ryhmään otetaan enintään 12 osallistujaa. Osallistujat kertovat toisilleen itsestään ja lapsestaan juuri sen verran kuin haluavat.
Mitä?
Sateenkaariperheiden vapaaehtoinen, ja toinen ryhmän ohjaajista Yuri Höykinpuro korostaa ryhmän vertaistuellisuutta ja yhdessä jaettuja vinkkejä.
Vertaisryhmissä on aina vähän eri vaiheissa ihmiset, joten pääsee paitsi saamaan myös antamaan tukea ja näkee, ettei se nykytila vaikka olisi vaikea, kestä ikuisesti. Ja sitten on ehkä helpompi erottaa mikä lapsen/nuoren jutuissa on sitä transasiaa ja mikä vaan lapsuutta/nuoruutta ja kasvamiseen liittyvää kipuilua. Isä-ryhmässä saa konkreettisia vinkkejä miten toimia jossain tilanteissa ja tietysti sen, ettei ole yksin ajatustensa tai tunteiden kanssa.”
Isä-tapaamisia on yhteensä kolme, noin kerran kuukaudessa lauantaisin, joista ensimmäinen on 5.4.2025 ja viimeinen 7.6.2025. Toivomme, että voit sitoutua kaikkiin tapaamisiin.
Etätapaamiset eivät ole mahdollisia. Vertaistukitoiminta on osallistujilleen maksutonta.
Tapaamisissa on mahdollisuus sekä saada ja jakaa vertaistukea isien kesken. Haluamme luoda tilan, jossa käsitellä turvallisesti esim. sukupuolinormeihin liittyviä kysymyksiä, tarkastella tunteita ja saada lisää tietoa sekä ymmärrystä oman lapsen sukupuoli-identiteettiin liittyen. Voimme tarvittaessa jakautua pienryhmiin. Isien ryhmän löydät kalenteristamme täältä.
Ilmoittautuminen on auki 23.3.2025 saakka. Ilmoittaudu täällä.
Sense of belonging -hanke
Vertaisvanhempien avulla on mahdollisuus saada tietoa, tukea ja tapoja, joilla käsitellä asioita, jotka oman lapsen sukupuolessa tai sen ilmaisussa mietityttävät. Millaisia aiheita toivot käsiteltävän – kerro meille täällä. Pyrimme parhaamme mukaan ottamaan toiveet huomioon.
Isille suunnattu vertaistukiryhmä on osa Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen Sense of belonging –hanketta, jonka tarkoituksena on mallintaa vertaistapaamismalleja ja kehittää eri vertaistuen muotoja vanhemmille. Lue hankkeesta lisää ja seuraa hanketta täällä.