Kohtasimme 1 270 sukupuolivähemmistöön tai läheisiin kuuluvaa. Tukikontakteja meillä oli yhteensä 3 333. Yli puolet tarjotusta tuesta oli ammattiohjattua vertaistukea (2 017 kontaktia) ja reilu kolmasosa (1 316 kontaktia) henkilökohtaista neuvontaa ja tukea. 22 vertaistukiryhmäämme osallistui 738 eri ihmistä. Henkilökohtaista neuvontaa ja tukea sai 621. Saavutimme kaikki Suomen alueet (parhaiten pk-seudun, Etelä-Suomen ja Varsinais-Suomen). Tavoitimme binäärisiä miehiä ja naisia sekä muunsukupuolisia/ei-binäärisiä ihmisiä yhtä lailla, 8 % oli sukupuoltaan pohtivia ja 1 % intersukupuolisia. Läheisiä oli 20 % meillä asioivista. Saavutimme vähemmistöjen vähemmistöjä, kuten kielivähemmistöjä ja neuromonimuotoisia.
Palautekyselyyn osallistuneet kokivat, että saatu tuki oli ollut vaikuttavaa. Vastanneista 78 % koki saaneensa juuri tarvitsemaansa tietoa ja tukea. Vastanneista 1,5 % ei hyötynyt. 83 % oli kokenut vähintään kolme hyvinvointivaikutusta. Keskimäärin oli koettu 7,9 erilaista hyvinvointivaikutusta osallistumalla vertaistukeen tai henkilökohtaiseen neuvontaan.
Tavallisimmat hyvinvointivaikutukset olivat yksilötukea saaneista: 58 % oli tullut tietoisemmaksi omista tarpeistaan, 53 % on rohkaistunut olemaan avoin omasta identiteetistään, uskaltaa olla entistää useammin oma itsensä eikä tarvitse piilotella identiteettiään sekä 40 % toiveikkuus kasvoi Ryhmätukea saaneista 40 % on nyt ylpeä omasta trans-, inter- tai ei-binääri-identiteetistään, 52 % oppi tunnistamaan vähemmistöstressin vaikutuksia omassa ja/tai läheisten elämässä, 25 % oppi selättämään sisäistettyä itsesyrjintää, 31 % itsetunto/ itsearvostus/ omanarvontunto parantui ja 34 % on tullut itsemyötätuntoisemmaksi. Kaikki asioineet eivät antaneet palautetta, joten mahdollinen tyytymättömyys ei tullut esiin tai sitten sitä ei kovin paljon ollut.
Kiitos vastanneille! Pystymme palautteen avulla varmistamaan tukimuotojemme toimivuutta ja perustelemaan rahoittajille olemassaoloamme tilanteessa, jossa järjestöjen STEA avustuksia tullaan ainakin jonkin verran leikkaamaan lähivuosina.
Koulutuksia sote-alalle ja muille asiantuntijoille, kuten tutkijoille, SMOK piti 47 ja konsultoi 158 kertaa. Vaihdoimme tietoa tai teimme verkostoyhteistyötä 58 eri tahon kanssa. Ammatillista yhteistyötä teimme erityisesti Sateenkaariperheiden perhesuhdekeskuksen, Transfeminiinit ry:n, Diakonissalaitoksen ja sen Vamoksen, Helsinki Pride -yhteisön, Translasten ja nuorten perheet ry:n ja THL:n kanssa. Esimerkiksi SMOK ohjasi Sateenkaariperheet ry:n Perhesuhdekeskuksen Rikasta minua -rakkaussuhdeleirillä sukupuolivähemmistöön kuuluville kumppaneineen tietoiskun dysforian vaikutuksista sekä työpajan seksuaalisuudesta ja trans- ja sateenkaarinuorten läheisille pidettiin tietoisku transnuorten vanhempien psyykkisistä prosesseista ja nuorten tarpeista ja toiveista. Osallistuimme THL:n hankkeen ”Sukupuolen moninaisuus voimavaraksi”.
Kymmenet vapaaehtoiset antoivat oman merkittävän panoksensa vertaisohjaajina ryhmissä, yhteisöiltojen vastaavina ja vertaiskeskustelijoina. He toimivat kokemusasiantuntijoina kouluttaen työntekijöiden kanssa sote-alaa ja jakoivat oman elämänkokemukseen, oivalluksiin ja resilienssiin perustuvia vinkkejä vertaisille uusiin omahoitomateriaaleihin, jotka julkaistaan 2024.
Kun muutamat näkyvät mediahaastattelut ja verkkosivujen käyttö huomioidaan, tavoitimme yli 100 000. Pyrimme omalla panoksellamme edistämään myönteistä kulttuurimuutosta sukupuolen moninaisuuden arvostamisen ja ymmärtämisen vahvistumisessa sekä toimimaan vastavoimana disinformaatiolle.