Nämä suositukset intersukupuolisten lasten hoidolle on laadittu lapsiasianvaltuutetun keskustelutilaisuuteen vuonna 2016. Suositukset on laadittu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, mutta lapsen kasvun osassa annetaan suosituksia myös muiden alojen, kuten kasvatusalojen ammattilaisille.
Tutustu myös Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (ETENE) suosituksiin intersukupuolisen lapsen hoidosta ja tuesta (2016).
Opas intersukupuolisuuden sensitiiviseen kohtaamiseen perheiden kanssa
Olemme laatineet tiiviin oppaan ammattilaisille, joiden työtä koskettavat lapsuusiässä ilmenevä intersukupuolisuus tai intersukupuoliset kehovariaatiot. Opas kehittää valmiuksia intersukupuolisten lasten perheiden tukemiseen esimerkiksi arvostavan puhetavan kautta. Oppaan on tarkastanut Kätilöliitto.
Kun lapsi syntyy
Normalisointi ja lapsen juridisen sukupuolen valinta
- Ei viestitetä vanhemmille, että kyse olisi hätätilanteesta.
- Normalisoidaan kertomalla, että lapsi on täysin terve ja lapsen sukupuoli on kehittynyt ainutlaatuisella tavalla. Lapsella on yksilöllisiä piirteitä ja siksi joudutaan pohtimaan yhdessä, tulisiko lapsen viralliseksi sukupuoleksi tyttö vai poika. Tehdään lääketieteellisiä tutkimuksia, jotta saadaan tarkempaa tietoa lapsen sukupuolipiirteistä.
- Kerrotaan vanhemmille, että lapsen sukupuoli selviää todennäköisesti varmuudella, kun lapsi on noin 3 vuotta. Silloin lapsille alkaa tulla oma tunne siitä, onko hän tyttö tai poika. Näin on kaikkien lasten kohdalla. Joillakin lapsilla on omasta sukupuolesta epävarmuutta tai erilaisuuden tuntemuksia, mutta niissä lasta voidaan tukea.
- Vanhemmille kerrotaan, että lapsen viralliseksi sukupuoleksi tulisi sukupuoli, jonka lapsi todennäköisimmin voi kokea omakseen. Vanhemmat voivat kasvattaa lastaan haluamallaan tavalla ja lapsella tulee olemaan juridisesti tytön tai pojan sukupuoli.
- Kerrotaan, että tavallisesti käy niin, että lapsi tuntee sukupuolekseen sen, mikä hänelle syntymässä määritellään. Joskus lapsi kokee omakseen toisen kuin syntymässä määritellyn sukupuolen. Nyt valittavan juridisen sukupuolen ei silloin tarvitse olla pysyvä, vaan juridinen sukupuoli voidaan vaihtaa.
- Lapsella on lähtökohtaisesti oikeus omaan kehoonsa sellaisena kuin se on, ja vain terveyden kannalta välttämätön tehdään. Esimerkiksi lapselle on oikeus hänelle luontaiseen hormonitoimintaan ja oikeus itse päättää, jos hormonihoitoa tarvitaan. Jos gonadit on kuitenkin terveyssyistä pakko poistaa, näin tehdään.
Vanhempien tukeminen tilanteessa
Ammattilaisten tulee olla empaattisia vanhempia kohtaan ja validioida kaikkia syntyviä tunteita, kuten mahdollista järkytystä, huolta, hämmennystä, avuttomuutta, syyllisyyttä, vihaa ja surua. Vanhempien kysymyksiin vastataan rehellisesti ja vaikeita termejä välttäen.
Vanhemmille voidaan viestittää, että he saavat kaiken mahdollisen tiedon ja tuen asiassa ja lapsen tulevasta kehityksestä voidaan keskustella useaan kertaan, koska vanhemmille voi tulla uusia kysymyksiä myöhemmin. Vanhemmille voidaan suositella vertaistukea ja annetaan sopeutumista ja vanhemmutta tukevaa materiaalia.
Vanhemmille on hyvä viestittää, että he voivat itse päättää suojelevatko lapsen yksityisyyttä vai ovatko he avoimia asiassa. Ammattilainen voi suositella, että lapselle annettaisin omaa kehoaan koskevaa tietoa jo varhain tai kysyessään. Jos vanhemmat tarvitsevat, he saavat asioista puhumiseen lapselle ammattilaisten tukea ja vertaistukea, sitten kun sen aika on.
Jos vanhemmat toivovat varhaista esteettistä kirurgiaa, kerrotaan, ettei sitä enää nykyään käytetä hoitomuotona, koska on todettu sen olevan lapselle vahingollista.
Sairaalan työryhmässä olisi hyvä olla kehityspsykologi tai perheterapeuttisen koulutuksen saanut sairaanhoitaja, joka olisi erikoistunut vuorovaikutukseen vanhempien kanssa, tuntee lasten kehitystä ja voi keskustella vanhempien kanssa useampaan otteeseen.
Kätilöiden, hoitajien ja lääkäreiden koulutuksissa on huomioitu intersukupuolisuus, joten näillä ammattikunnilla on etukäteistietoa riippumatta siitä, missä sairaalassa lapsi syntyy.
Tutustu myös:
Opas intersukupuolisen lapsen perheille ja läheisille
Tämä opas on suunnattu perheille, joissa on intersukupuolinen lapsi. Oppaassa käsitellään asioita, jotka koskettavat todennäköisesti kaikkia vanhempia ja kasvattajia. Miten tukea lapsen turvallisuudentunnetta,
positiivista kuvaa itsestä ja omasta kehosta, tarjota kasvurauhaa sekä auttaa omien rajojen asettamisessa? Lisäksi oppaassa kerrotaan perustietoa intersukupuolisuudesta ja nostetaan esille teemoja, jotka saattavat olla erityisesti intersukupuolisten lasten perheitä koskettavia. Oppaassa tarjotaan myös esimerkkejä, joiden avulla voi keskustella asioista yhdessä lapsen kanssa.
Lapsen kasvun seuraaminen ja tuki
Turhia lääkärintarkastuksia tulee välttää, jotta lapselle ei synny mielikuvaa, että hänen kehossaan on jotain vikaa, kun sitä jatkuvasti tarkkaillaan ja lääkärit tutkivat häntä. Valokuvataan mahdollisimman vähän tai ei lainkaan.
Intersukupuolinen tila ei sinänsä ole peruste tarkasti mitata, kuvata tai seurata lapsen fyysistä kehitystä, vaan tähän tulee olla jokin kehon toiminnallisuuteen liittyvä syy. Tutkimuksen tai hoidon syy kommunikoidaan lapselle ymmärrettävällä tavalla. Ei suojella lasta hämärtämällä asioita, koska lasta suojelee enemmän rehellisyys ja halu tehdä asiat lapselle ymmärrettäväksi.
Ammattilaisten tulee seurata sitä, miten perhe on asiaan sopeutunut ja tämä seuranta on voimaannuttavaa eli arvostetaan perheen omia tapoja selvitä asioista. Ammattilaisten tulee myös luottaa lapseen ja vanhempiin, että lapselle kehittyy omia näkemyksiä ja tuntemuksia asiassa, joita hän voi kommunikoida ja vanhemmat löytävät tavat puhua lapselleen ja huomioida lastaan.
Lapsen kehoidentiteetti
Suosittelemme, että vanhemmat puhuvat lapsen kehosta ja sen yksilöllisistä piirteistä arvostavalla ja positiivisella tavalla. Vanhemmat viestittävät lapselle, että hänen kehonsa on hyvä juuri sellaisena kuin se on. Lapsella on kaunis, terve ja osaava keho. Lapselle voidaan kertoa, että jokaisella ihmisellä on hieman erilainen keho kuin kenelläkään toisella. Kaikki maailman ihmiset ovat ihan omanlaisiaan. Toisaalta kaikki ihmiset ovat aika samanlaisia.
Vanhemmat voivat jutella, mitä kaikkea ihmeellistä lapsen keho osaa, kuten ihmisten kehot yleensä, kuten parantaa omia sairauksia apua saadessaan ja nukahtaa/herätä/kasvaa jne ja kannustaa lasta siihen, että hän voi luottaa omiin tuntemuksiin ja että ihmisten kehot ovat viisaita.
Puberteettiin valmistautuminen
Valmistellaan lasta puberteettimuutoksiin, kun hän on asiasta kiinnostunut ja siihen, miten puberteetti mahdollisesti etenee tämän lapsen kohdalla. Jos lapsen kehityksessä on eriaikaisuutta ikätovereihin, kysellään lapselta, mitä hän siitä ajattelee ja annetaan tukea, jos tarvetta on. Korostetaan sitä, että lapsi ja nuori saa itse päättää hoidoista, jotka voivat vaikuttaa kehon muotoon. Ja että tarvittaessa odotellaan hoitamisen kanssa niin kauan kuin tarvetta on, ei ole kiire päättää. Esimerkiksi päätös siitä, tarvitseeko lapsi vaginan, jos hänellä ei sitä ole, voi odottaa aikuisuuteenkin asti tai sitten nuorena voi saada halutessaan tätä kirurgiaa. Tarvittaessa tuetaan lasta, jos hän murehtii kehon piirteitä tai eri tahtisuuttaan.
Lapselle viestitetään, että hän on persoona ja intersukupuolinen tila on vain yksi hänen ominaispiirteensä.
Lapsella olisi hyvä olla mahdollisuus käydä vertaistukiryhmässä jo lapsena. Ryhmässä on hyvä olla normalisoiva ja voimaannuttava tunnelma (ei ongelmalähtöinen), jotta intersukupuoliset piirteet tuntuvat luonnollisilta ja normaaleilta lapsesta. Lapsen on hyvä tavata aikuisia intersukupuolisen tilan kanssa syntyneitä ja kuulla usea erityyppinen tarina. Lapsi tarvitsee roolimalleja kasvulleen.
Lapselle on hyvä kertoa myönteisiä tarinoita sukupuolen moninaisuudesta eri aikakausina, miten esimerkiksi intiaanien kaksisieluiset olivat usein intersukupuolisia ja hyvin arvostettuja ja miten nykyään on kuuluisia laulajia, joilla on erityisen kaunis ääni juuri intersukupuolisuuteen liittyvän ainutlaatuisen kehityksen takia.
Lapsen sukupuoli-identiteetin ja kehollisuuden kunnioittaminen käytännössä
Jos lapsi ottaakin omakseen toisen kuin hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen, otetaan tämä vakavasti ja tarvittaessa siirretään lapsi elämään toisessa sukupuolessa kouluun mennessään.
Jos puberteettikehitystä pitää helpottaa lääketieteellisellä hoidolla, on tärkeää keskustella lapsen/nuoren kanssa siitä, mitä muutoksia hän toivoo ja mitä muutoksia hän ei toivo. Ammattilaisten ei tule olettaa, että lapsen toive vastaa aina sukupuolinormeja. Lääketieteellisellä hoidolla on mahdollistettava kehon piirteiden muokkaamista naistyypillisempään tai miestyypillisempään suuntaan, jos tämä on lapsen oma toive. Ammattilaisten on mahdollistettava, että ihmisen sukupuolineutraaliutta tai androgyniaa vahvistetaan, jos tämä on ihmisen toive ja vastaa paremmin hänen sukupuoli-identiteettiään.
Jos harkitaan hoitoja, jotka tulevat vaikuttamaan lapsen tai nuoren seksuaalisuuteen, olisi hyvä hyödyntää esimerkiksi seksuaaliterapeuttia, joka voisi jutella nuoren seksuaalisista mielikuvista, toiveista ja huolista. Nuoret eivät usein halua jutella vanhempien kanssa seksistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta, vaan mieluummin muiden aikuisten.
Ammattilaisten tulee ottaa huomioon, että lapsi voi ihastua samaa tai eri sukupuolta olevaan ihmiseen ja seksuaalisia mieltymyksiä ja seksikäytäntöjä on monenlaisia ja että toisille ihmisille on tärkeää saada lapsia ja perustaa perhe, mutta ei kaikille. Nuoren prosessille omien toiveiden ymmärtämiseksi on pyrittävä lähtökohtaisesti antamaan mahdollisimman paljon aikaa ja annettava nuorelle tukea siihen, jos hänen kehityksensä on sitten eriaikaista kuin ikätovereilla. Jos nuorella on selkeä ja vakaa toive, ratkaisuja voidaan tehdä jo heti, kun nuori on valmis.
Jos lapsi suree sitä, että hän on erilainen tai kehittyy eri tahtia tai ei voi saada geneettisesti omia lapsia, validioidaan lapsen tunteita ja annetaan tilaa työstää asiaa sekä rohkaistaan häntä kertomalla, että hän on arvokas juuri sellaisena kuin hän on ja pyydetään kuvaamaan omia erilaisia puoliaan ja vahvuuksia, mitä muut ovat hänessä nähneet.
Jos nuorella on huolia seurustelukumppanille kertomisesta, jutellaan nuoren kanssa sitä, millä sanoilla voisi kertoa ja missä vaiheessa ihastumista. Kerrotaan, että eivät kaikki ihmiset pidä tärkeänä, että toisella olisi juuri tietyt kehon piirteet. Seksivalistuksessa tuodaan esille seksitapojen moninaisuus.
Otetaan huomioon, että puberteettivaiheessa moni nuori vertailee itseään ja ryhmäpaine voi olla kova ja esimerkiksi psykologi tai terapeutti voi tukea nuoren kehoidentiteettiä tai sukupuoli-identiteettiä ja itsearvostusta sekä viestiä, että nuori on täydellinen jo sellaisenaan, mutta hän saa itse tehdä omaa kehoaan kokevat päätökset. Kuraattoreita, psykologeja ja terveydenhoitajia tulee kouluttaa tähän.
Tutustu myös:
Opas intersukupuolisille nuorille (2019)
Koulumaailma
Perusopetuslain mukaan opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen. Perusopetuslaki edellyttää myös, että opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Opetuksen tai koulutuksen järjestäjän tulee laatia perusopetuksen opetusta varten opetussuunnitelma, joka noudattaa Opetushallituksen julkaisemia opetussuunnitelmien perusteita. Perusopetuksen tehtävä on opetussuunnitelman perusteiden mukaan antaa tietoa ja normalisoida intersukupuolisuutta osana perusopetusta. Suosittelemme opettajille Setan Opitaan yhdessä -opasta.
Opettajan työhön vaikuttavat sekä tasa-arvo- että yhdenvertaisuuslaki, erityisesti mitä tulee sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen.
Lisätietoa
Maarit Huuska
johtava sosiaalityöntekijä, perheterapeutti
puh. 050 913 3278
maarit.huuska@seta.fi