Monet nuoret pohtivat pitkäänkin ennen kuin puhuvat vanhemmilleen omasta sukupuolestaan tai sukupuoli-identiteettiinsä liittyvistä kysymyksistä ja pohdinnoista. Sinua voi huolettaa, ettet saa hyväksyntää, kun kerrot omasta sukupuolestasi tai vaikkapa toiveesta tulla kutsutuksi tietyllä nimellä.
Tai jos ei itsekään vielä täysin saa kiinni mistä on kyse, voi ahdistaa kertoa omista keskeneräisistä pohdinnoista. Joillekin nuorille taas vanhempien kanssa puhuminen voi tuntua ihan luontevalta, yhdeltä asialta muiden joukossa.
Jos sinua jännittää tai pelottaa kertominen, niin seuraavista ajatuksista voi olla hyötyä, kun suunnittelet, miten otat sukupuoleen liittyvät asiat puheeksi.
Vanhemmat saattavat helpottua kun heille kertoo. Vanhempasi on voinut huomata, että jokin asia painaa sinua ja voi ilahtua kun luotat häneen, ja jaat merkittävän asian hänen kanssaan. Vanhempasi voi ilmaista hyväksyntää ja tukea. Joskus voi tuntua luontevammalta kertoa toiselle vanhemmalle ensin, ja miettiä yhdessä miten, ja millä aikavälillä, muille perheenjäsenille asiasta voisi puhua.
Toisaalta vanhemmat voivat kokea asian tiimoilta voimakkaita tunteita. Mukana voi olla ahdistusta, joskus järkytystäkin. Vanhempi voi yhtä aikaa tuntea rakkauden tunnetta lastaan kohtaan sekä hämmennystä tai suurtakin huolta tämän tulevaisuudesta. Vanhemman ristiriitaiset tunteet voivat tuntua torjunnalta, ja jotkut vanhempien reaktiot voivat jopa satuttaa.
Vaikka vanhempasi kokisi millaisia tunteita tahansa tai reagoisi voimakkaasti, muista että sinä et ole tehnyt mitään väärää eikä sinussa ole mitään vikana. Et myöskään ole vastuussa vanhempasi hyvästä tai huonosta olosta. Yleensä voimakkaissakin tunteissa on kyse on alkureaktiosta, joka luultavasti muuntuu ajan kuluessa ja vanhempasi omien käsittelyiden edetessä. Sinulla on kuitenkin oikeus määrittää omat rajasi, eikä mitä tahansa tarvitse vastaanottaa. Voit itse päättää rajoistasi esim. valitsemalla mihin kysymyksiin vastaat, ja keiden kaikkien haluat aiheesta tietävän. Jos tuntuu, että tarvitset itse omaa rauhaa pohdinnoillesi, senkin voi sanoa ääneen. Tällöin voitte palata aiheisiin vaikka myöhemmin yhdessä.
Vanhemmat voivat tarvita aikaa asian sisäistämiseen ja uuden tilanteen kanssa elämiseen. Välillä vanhemmat voivat tarvita myös ulkopuoliselta käsittelyapua asiaan ja/tai tietoa. Tällöin he voivat kääntyä esimerkiksi meidän tai Perhesuhdekeskuksen puoleen. Joillekin riittää vaikka ystävälle tai muulle läheiselle jutteleminen.
Joskus vanhemmilla on niin kielteistä elämänhistoriaa ja suuria ratkaisemattomia asioita omassa elämässään, että he eivät kykene olemaan ymmärtäväisiä transnuortaan, tai sukupuoltaan pohtivaa nuortaan kohtaan. Jos kotonasi on ollut henkistä tai fyysistä väkivaltaa, tai riski sellaiseen, etsi itsellesi ammattilaiselta apua ennen kuin lähdet käsittelemään asiaa vanhempiesi kanssa.
Jos tilanne kotona on sinulle vaikea, tai pelkäät sen kärjistyvän, voit saada apua esimerkiksi nuorten kriisipisteistä ja turvataloista.
Yleensä vanhemman on parempi tietää, että hänen lapsensa pohtii sukupuoltaan tai on transnuori kuin olla tietämättä asiaa. On merkittävä asia, että lapsella on sukupuoliristiriita tai omaan sukupuoleen liittyvät asiat mietinnässä. Kun kerrot asiasta, vanhempi saa mahdollisuuden olla sinulle tukena ja tuntea sinut paremmin. Tarvittaessa voitte myös etsiä yhdessä sinulle sopivimpia tukipalveluita tai vertaistukea.
Tukea ja tietoa vanhemmille ja sinulle
Voit kertoa vanhemmille Setan ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen oppaasta Kasvurauha, joka on suunnattu kaikille sateenkaarilasten ja -nuorten vanhemmille. Opas on tilattavissa maksutta kotiin Setan verkkokaupasta ja luettavissa pdf-tiedostona tai erillisinä artikkeleina Setan verkkosivuilla.
Vanhemmille on tarjolla vertaistukea, tietovideoita ja artikkeleita heille suunnatussa heille tarkoitetussa omassa osiossaan. Videoilla ammattilaiset ja transtaustaiset ihmiset itse kertovat, miten vanhemmat voivat käsitellä tunteitaan ja auttaa sukupuolivähemmistöön kuuluvaa lastaan.
Jos tarvitset tukea tai näkökulmia pohdintoihisi muilta aikuisilta, voit pyytää niitä meidän lisäksi esimerkiksi turvalliseksi kokemasi nuorisotyöntekijältä, kouluterveydenhuollosta, kuraattorilta, Tyttöjen taloilta ja Poikien taloilta.
Muista että:
- Sinussa ei ole mitään vikaa.
- Et ole ainoa.
- Oman identiteetin etsiminen vie usein aikaa – ei tarvitse heti tietää, kuka on tai mihin suuntaan on menossa.
- On erilaisia tapoja oppia olemaan sukupuolessaan/ sukupuolissaan/ sukupuoleton.
- On mahdollista saada fyysistä sukupuolen korjaushoitoa.
- Vaikka sinulla olisi vaikeaa nyt, voit olla onnellinen tulevaisuudessa.
- Voit seurustella tai perustaa perheen, jos tahdot.
- Voit saada ymmärrystä, apua ja tukea.
- Sinulla on oikeus olla turvassa ja tulla kohdelluksi ystävällisesti.
- Sinulla on mahdollisuus keskustella toisten nuorten kanssa, joilla on samoja kokemuksia.