Transihmiset ovat suuremmassa alttiudessa sairastua syömishäiriöihin kuin cissukupuoliset. Aihetta käsittelevän Ruokarauha-podcastjakson vieraana on kokemuspuhuja Sumu. Ohjelmassa kuullaan myös Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen Maarit Huuskan haastattelu.
Transihminen, kuten transsukupuolinen tai muunsukupuolinen, saattaa kontrolloida syömisen tai liikunnan kautta omaa kehonkuvaansa tai sitä, kuinka muut ihmiset sukupuolittavat häntä. Syömishäiriökäyttäytyminen voi olla myös tapa hoitaa sukupuolidysforiaa, eli sukupuoliristiriidan aiheuttamaa kokonaisvaltaista pahan olon tunnetta. Esimerkiksi yhdysvaltalaisjärjestö National Eating Disorder Association kertoo, että 300 000 ihmisen tutkimuksessa transnuorilla oli nelinkertainen riski sairastua anoreksiaan tai bulimiaan ja kaksinkertainen riski oireilla muuten syömisensä kanssa. Myös Sumulle oman kehon koko näyttäytyi asiana, johon hän pystyi vaikuttamaan, kun murrosiän muutokset vahvistivat kehodysforiaa aiheuttavia piirteitä omassa kehossa.
Lisäksi transihmisten kohtelu terveydenhuollossa voi myös altistaa syömishäiriölle tai tilanteelle, jossa syömishäiriö pitkittyy tai aktivoituu uudelleen. Maarit Huuska kertoo haastattelussaan, että esimerkiksi sukupuolta vahvistavat hormonihoidot saatetaan rajata potilaalta pois painoindeksin perusteella. Huuskasta olisi tärkeää hoitaa yhtäaikaisesti sekä sukupuolidysforiaa että syömishäiriötä. Myös Sumun syömishäiriö johti hänen transkokemuksensa kyseenalaistamiseen terveydenhuollosta.
Podcastin voi kuunnella joko Soundcloudissa tai Spotify-palvelussa.
Tukea syömishäiriöihin
Muistilista avun hakemiseen Syömishäiriöliiton sivuilla
Tukea sukupuolidysforian työstämiseen
Sukupuolidysforian omahoito Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sivuilla
Tietoa terveysalan ammattilaisille