Ammattilaisten suhtautuminen voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kokevat vanhemmat kokevat intersukupuolisen lapsensa tilanteen. Sanavalinnoilla, hyväksyvällä ilmapiirillä ja asiallisen lisätiedon pariin ohjaamisella voi tukea intersukupuolisten lasten perheitä erinomaisesti. Monet ammattilaiset esimerkiksi terveydenhuollossa, kasvatusalalla tai sosiaalihuollossa ovat kuitenkin vielä epävarmoja käsittelemään intersukupuolisuuden kehovariaatioihin liittyviä kysymyksiä. Siksi TIKA-hanke on julkaissut oppaan sensitiiviseen kohtaamiseen intersukupuolisten lasten ja heidän perheidensä kanssa työskenteleville.
Oppaassa käydään läpi perustietoa intersukupuolisuudesta ja sukupuolitettujen kehopiirteiden variaatioista. Opas sisältää myös 10 askelta sensitiiviseen kohtaamisen -osion. Sensitiivisessä intersukupuolisuuden kohtaamisessa esimerkiksi käytetään lapsen kehosta arvostavaa kieltä, kunnioitetaan lapsen itsemääräämisoikeutta ja tarjotaan asiallista faktatietoa. Tarvittaessa ammattilaisen on hyvä myös kehittää osaamistaan ja ohjata muiden tukimuotojen piiriin, joten teoksesta löytyy myös palveluntarjoajien listaus.
Entä miksi ammattilaisten osaaminen on niin tärkeässä roolissa? Opas lähestyy asiaa näin:
“Tutkimusten mukaan tapa, jolla ammattilaiset kertovat vanhemmille lapsen intersukupuolisuudesta ja ovat heille tämän asian käsittelyssä läsnä, vaikuttaa perheiden ja lasten elämään merkittävästi. Käytetyt sanat ja niiden välittämä asenne jäävät mieleen. Ne vaikuttavat siihen, miten vanhemmat suhtautuvat lapseensa ja hänen sukupuolitettuihin kehonpiirteisiin liittyvään variaatioonsa. Tällä on vaikutusta myös siihen, millaisia päätöksiä vanhemmat tekevät lapsen mahdollisista hoitotoimenpiteistä.
Vanhempien ymmärrys ja tunnetila vaikuttaa vanhempien ja lapsen suhteen muodostumiseen. Aikuiset luovat omalla suhtautumisellaan tilan, jossa lapsi voi kokea ja sanoittaa omaa kehoaan. Lapsen edun, oikeuksien ja hyvinvoinnin turvaamiseksi on tärkeää, että vanhemmille annettava tieto on asianmukaista ja arvostavaa. Tämän oppaan tavoitteena onkin parantaa vanhemmille annettavan tiedon laatua ja tukea ammattilaisia sensitiivisiin kohtaamisiin perheiden kanssa.”
Intersukupuolisuus ja sukupuolitettuihin kehonpiirteisiin liittyvät variaatiot. Opas sensitiiviseen kohtaamiseen perheiden kanssa, 2020
Opas on luettavissa verkossa jo nyt, ja sitä voi hieman myöhemmin syksyllä tilata maksutta myös Setan sivuilta painetussa muodossa.