Tällä sivulla on Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ja sitä ylläpitävän Setan tuottamat omat tutkimuskatsaukset sekä ohjatut tutkielmat ja tutkimukset.
Opinnäytetyö: Transihmisten kokema sukupuolieuforia seksissä
Enni Happonen, seksuaalineuvoja
pdf-dokumentti
Maaliskuu 2024
Selvitys: Sateenkaariväestö ja sosioekonomiset erot ja sen lisäosa lapset ja nuoret
Seta kesäkuu 2023
Tekijä Johanna Pakkanen
17 sivua, lisäosa 10 sivua, pdf-dokumentti
Tunnekokemukset ja vähemmistöstressi translasten ja -nuorten vanhempien puheenvuoroissa
Susanna Mattila-Connor
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Kandidaatintutkielma
Toukokuu 2022
Tässä tutkielmassa tarkastellaan vähemmistöstressin merkkejä translasten ja -nuorten vanhemmissa. Tekijä suosittelee johtopäätöksissään:
- transihmisiä ja sukupuolen moninaisuutta koskevan tiedon tason parantamista sosiaali- ja terveydenhuollossa, sekä työn pohjaksi asetettujen arvojen, periaatteiden ja säädösten yhdenmukaista noudattamista kasvatuksen ja koulutuksen piirissä kautta Suomen, sekä sukupuolisensitiivistä työotetta
- tuen lisäämistä translasten vanhemmille, jotta heillä on paremmat edellytykset turvata lapsensa suotuisa kasvu ja löytää keinoja selviytyä itse kuormittavassa tilanteessa
- kun ihmiset voivat elää omana itsenään piilottelematta, kohtaamisista syntyy suvaitsevaisuutta ja sen kautta lasten ja vanhempien elämä on helpompaa.
Selvitys: Sukupuolen korjaushoitojen saatavuus Suomessa
Seta 22.3.2022
Tekijä Samuel Salovaara
22 sivua, pdf-dokumentti
Seta on tilannut nuoremmalta tutkijalta Samuel Salovaaralta selvityksen sukupuolen korjaushoitojen saatavuudesta Suomessa nykyisen translain ja -asetuksen aikana. Kyselyyn vastasi vuoden 2022 alussa 544 vuosien 2003-2021 aikana sukupuolen korjaushoitoja toivonutta tai saanutta ihmistä. Sukupuolen korjaushoitojen saaminen julkisesta terveydenhuollosta edellyttää tutkimuksen läpikäymistä toisessa keskitettyä tutkimusta tarjoavista yliopistosairaaloista eli joko Helsingissä tai Tampereella.
Selvä enemmistö vastaajista oli kokenut ainakin joitakin sukupuolen korjaushoitoihin liittyviä esteitä tai hidasteita. Yleisimmät esteet olivat epäluottamus henkilökuntaan, elämäntilanteeseen tai tiedon puutteeseen liittyvät esteet ja taloudelliset esteet. Myös huoliin tai pelkoihin liittyviä esteitä koki reilu viidennes vastaajista. Erityisesti esteitä kokivat ne, joilla ei ollut niin sanottua transdiagnoosia.
Selvitys: Eheytystoiminta ja yhteiskunnan vastuu
Seta 10.3.2022
Tekijä Peik Ingman
29 sivua, pdf-dokumentti
Seta on tilannut uskontotieteen maisteri ja tutkija Peik Ingmanilta selvityksen ns. eheytystoiminnasta ja sen kieltämisen keinoista. Eheytystoiminta viittaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin kohdistuviin muutospyrkimyksiin. Sen taustalla on kristillisen eheytysliikkeen ideologia, jossa keskeisenä ajatuksena on “rikkinäisyyden korjaaminen”. Rikkinäisyyden korjaaminen voi liittyä sekä seksuaaliseen suuntautumiseen että sukupuolen kokemukseen ja ilmaisuun.
Selvityksessä pureuduttiin erityisesti yrityksiin kieltää eheytystoiminta Suomessa ja muualla maailmassa. Lisäksi siinä käsiteltiin eheytystoiminnalle altistuneiden haavoittuvuutta ja tuen tarvetta.
Tutkimuskatsaus: Transnuoret ja itsemurha
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus 2021
Kirjoittaja Ave Valojää
11 sivua, pdf-dokumentti
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on tilannut psykologi Ave Valojäältä tutkimuskatsauksen liittyen transnuorten itsetuhoisuuteen ja itsemurhariskiin. Katsauksessa kuvataan transnuorten itsetuhoisuuden yleisyyttä erityisesti Pohjoismaissa ja kohonnutta riskiä selittäviä tekijöitä, kuten kehodysforia ja vähemmistöstressiin liittyvät kokemukset ulkopuolisuudesta ja taakkana olosta muille.
Katsauksessa tarkastellaan sitä, miten itsetuhoisuus ei ole vain yksilön sisäinen prosessi, vaan laajempi sosiaalinen ympäristö vaikuttaa. Katsauksessa pohditaan julkisuuden transtarinoiden kapeutta ja riskiä, että trans- ja laajemmin sateenkaarinuoret vastaanottavat viestin, että elämä tulee väistämättä olemaan vaikeaa ja itsetuhoisuus on osa käsikirjoitusta.
Suojaavia tekijöitä ovat mahdollisuus sukupuolen korjaushoitoon, riittävän varhain saatu hoito/mahdollisuus sulautua omaksi koettuun sukupuoliryhmään huomiota herättämättä ja mahdollisuus käyttää itse valittua nimeä ja juridisen sukupuolen vahvistaminen. Identiteetin mukainen henkilömerkintä suojasi muun muassa siten, että se vähensi negatiivisia tunnereaktioita syrjintää kohdattaessa. Perheen tuki sekä tukipalvelut vanhemmille suojaavat nuorta, samoin kouluympäristön tuki ja kuuluvuuden tunne kouluyhteisöön sekä myönteiset esikuvat ja transihmisten julkisten tarinoiden monipuolisuus.
Raportti: Moninaiset lapsemme
Seta 2018
Kirjoittaja Ave Valojää
15 sivua, pdf-dokumentti
Seta on teettänyt raportin translasten ja intersukupuolisten lasten hyvinvoinnista, hoidosta ja oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Moninaiset lapsemme -raportti 2018 (pdf) sisältää suosituksia translasten ja intersukupuolisten lasten oikeuksien, terveyden ja hyvinvoinnin tukemisesta. Raportin sisältämien suositusten mukaan:
- Translakiin tehdään kokonaisuudistus, jossa oikeudellisen sukupuolen vahvistaminen ja lääketieteellinen prosessi erotetaan toisistaan, sterilisaatiovaatimus poistetaan ja ikärajaa lasketaan. Translain kokonaisuudistuksessa huomioidaan myös ei-binääriset sukupuoli-identiteetit.
- Kaiken ikäisten sukupuoliristiriitaa tutkitaan ja hoidetaan laadukkaasti kansainvälisen terveysjärjestö WPATHin Standards of Care -suosituksen pohjalta. Transnuorten oikeus saada asiantuntevaa apua ja vertaistukea sukupuoli-identiteettinsä ja kehoidentiteettinsä työstämiseen varmistetaan. Oikeus hyvään, asiantuntevaan ja oikea-aikaiseen hoitoon toteutuu muun muassa tarjoamalla sukupuoliristiriidasta kokevalle alaikäiselle puberteettia lykkäävää
hoitoa. Hoidossa keskitytään sukupuoliristiriidan hoitamisen lisäksi lapsen ja perheen tukemiseen yksilöllisesti. - Mielenterveysongelmat eivät saa estää hoitoon pääsyä.
- Intersukupuolisten lasten kosmeettinen sukuelinkirurgia kielletään ja hyvä, asiantunteva ja oikea-aikainen hoito varmistetaan.
- Trans- ja intersukupuolisille lapsille ja heidän perheilleen taataan oikeus tietoon sukupuolen moninaisuudesta. Kaikille lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille tarjotaan koulutusta sukupuolen moninaisuudesta.