Nuppuchat on tarkoitettu huoltajille, joiden sukupuoltaan pohtiva tai sukupuolivähemmistöön kuuluva lapsi on varhaiskasvatuksessa tai alakoulussa. Tukinetissä järjestettävät chatit on tarkoitettu erityisesti heille, joille oman lapsen sukupuoli on uusi asia.
* * * * * *
Chatit:
- 13.8. Teemana sukupuolen moninaisuus. Chatin löydät täältä.
Chatissä noudatamme Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen turvallisemman tilan periaatteita:
- Luottamuksellisuus: Ryhmässä puhuttuja asioita ja kohdattuja ihmisiä koskee vaitiolovelvollisuus. Niistä ei kerrota missään muodossa ryhmän ulkopuolisille. Vaitiolovelvollisuus on edellytys luottamuksen syntymiselle. Ryhmän keskusteluista tai osallistujista ei saa ottaa eikä julkaista mitään kuvia tai videoita missään. Älä ota kuvakaappauksia tai julkaise kuvia ryhmän keskusteluista tai ryhmäläisistä muualle.
- Syrjinnästä vapaa alue: Kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Emme hyväksy homo- tai transfobiaa, interfobiaa, läheisfobiaa, seksismiä tai rasismia, emmekä syrjintää tai häirintää vamman, terveydentilan, kehon sukupuolipiirteiden tai muun ihmisen ominaisuuden perusteella. Ohjaajien tehtävänä on puuttua tilanteeseen syrjintää huomatessaan. Ryhmissä arvostetaan kaikkia yhdenvertaisina ja kunnioitetaan moninaisuutta.
- Hyväntahtoisuus: Erehtyä saa, ja kysymällä asiat selviävät. Kaikille eri käsitteet eivät ole tuttuja, tai ne voidaan ymmärtää eri tavoin. Ollaan rakentavia, ymmärtäväisiä ja reiluja, jotta ryhmässä uskaltaa puhua luontevasti ja avoimesti.
- Kunnioitus: Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä ja velvollisuus kunnioittaa muiden mielipiteitä. Syrjivät asenteet eivät ole mielipiteitä. Jokainen saa osallistua keskusteluun tavallaan; on lupa myös olla ihan hiljaa.
- Puheeksi ottaminen: Otetaan asiat puheeksi. Itsestäänselvyyksiä ei ole olemassa.
- Tilan antaminen
- Moikkaamattomuussopimus: Kaikki eivät ole kertoneet muualla, että he osallistuvat Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen etäryhmiin. Siksi emme osoita tuntevamme toisiamme tämän etäryhmän ulkopuolella, jos siitä ei ole etukäteen sovittu.
* * * * * *
Lisätietoa
Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten hyvinvointia lisätään tulevan kolmen vuoden ajan Sense of belonging -hankkeessa, jossa keskitytään vanhempien ja muiden läheisten tukimuotojen kehittämiseen. Chatit järjestetään osana hanketta.
Sari Hälinen (she/her)
perhetyön suunnittelija
sari.halinen@seta.fi
+358503699307