Mistä tiedän olenko intersukupuolinen tai onko lapseni intersukupuolinen?
Joskus intersukupuolisuus havaitaan jo lapsuudessa, joskus vasta murrosiässä. Joskus sitä ei välttämättä havaita lainkaan (esimerkiksi Klinefelteriin ei liity välttämättä seikkoja, joiden vuoksi ihminen hakeutuisi lääkäriin selvittämään asiaa). Aina intersukupuolinen ihminen ei itse tiedä tarkkaa diagnoosiaan, vaikka hänen tilanteensa olisi havaittu ja diagnosoitu lapsuudessa. Tällöin ihminen on voinut saada lääkkeitä tai läpikäydä kirurgisia operaatioita ilman tarkkaa tietoa siitä, mitä oikeastaan hoidetaan.
Intersukupuolisuus on selkeyttänyt asioita ja minun on helpompi olla. Asiat ovat saaneet selityksen: miksi kehoni on sellainen kuin se on. ”
Taika
Joskus intersukupuolisuus näkyy selkeästi kehon ulkoisissa piirteissä. Kehon piirteitä on toisaalta voitu muokata kirurgisesti jo hyvin nuorena. Tällöin kehossa voi olla arpikudosta ja mahdollisia tuntopuutoksia. Kohtuun ja sukurauhasiin liittyvä kehollinen variaatio voidaan havaita ultraäänitutkimuksessa. Intersukupuolisuus voi näkyä myös hormonitoiminnan tasolla. Murrosikä ei välttämättä ala tai keho kehittyy eri tavalla kuin on odotettu. Joissain tilanteissa intersukupuolisuuden voi havaita sukukromosomien tasolla.
Jos epäilet, että sinulle on tehty lapsuudessa kehon sukupuolipiirteitä muokkaavia toimenpiteitä, voit alkaa selvittämään asiaa ottamalla selvää sairaushistoriastasi. Vanhat sairauskertomukset eivät löydy Kannasta, vaan tiedot on tilattava hoitopaikasta, jossa mahdolliset tutkimukset ja hoidot on tehty. Pyyntö tehdään puhelimitse tai kirjallisesti riippuen toimipisteestä. Täysi-ikäisellä on aina oikeus saada omat potilasasiakirjansa. Potilasasiamieheltä voi pyytää tarvittaessa apua omien tietojen saamiseksi.
Jos epäilet lapsesi olevan intersukupuolinen tai että olet itse intersukupuolinen, ilman että sinulla on tietoa lapsuudessa tai nuoruudessa tehdyistä lääketieteellisistä toimenpiteistä, asian selvitys alkaa lääkärin vastaanotolta. Voit hakeutua terveyskeskukseen tai yksityislääkärille, josta saat tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon.
Intersukupuolisuuteen liittyvät diagnoosit ovat aina harvinaisia ja voit halutessasi olla yhteydessä Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajaan Ulla Parisaareen (ulla.parisaari@tukiliitto.fi; puh. 044 5765 439).
Intersukupuolisuus kuvaa sanana kehon piirteitä. Intersukupuolisuutta ei siis epäillä sukupuoli-identiteetin perusteella, sillä ihmisen sukupuoli-identiteetti voi olla nainen, mies, muunsukupuolinen, sukupuoleton tai jotakin muuta riippumatta siitä onko hänen kehossaan intersukupuolisia piirteitä vai ei. Myös ei-intersukupuoliset kehot voivat olla ominaisuuksiltaan hyvin yksilöllisiä esimerkiksi pituuden, hartioiden tai lantion leveyden ja sukuelinten koon ja muodon suhteen.
Intersukupuolisuuden mahdollisuuteen liittyvistä tunteista ja sukupuoli-identiteetistäsi voit halutessasi keskustella Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen työntekijöiden kanssa. Voit ottaa yhteyttä myös, mikäli perheenjäsenesi tai läheisesi kehollisuus mietityttää sinua.
Intersukupuolisena elämä voi olla ihan tosi kivaa ja mahtavaa. Ei ole mitään hätää. Varsinkin nuorille haluaisin sanoa, että teissä ei ole mitään vikaa. Yhteiskunnassa on vikaa, mutta teissä ei ole. Te olette täydellisiä ja upeita sellaisina kuin olette.”
Melissa Mäntylä