JOHDANTO
Tämä omahoito-osio käsittelee transihmisten kokemaa sukupuolieuforiaa seksissä. Se on laadittu samasta aiheesta tehdyn seksuaalineuvonnan opinnäytetyön pohjalta. Varsinainen lopputyö on myös luettavissa Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sivuilla. Osiossa perehdytään siihen, miten seksi ja intiimi kanssakäyminen voivat mahdollisesti vahvistaa omaa sukupuoli-identiteettiä ja miten mahdolliset seksikumppanit voivat omalla toiminnallaan edistää euforian saavuttamista. Tämä osio ei käsittele lääketieteellisiä keinoja saavuttaa sukupuolieuforiaa, kuten esimerkiksi leikkauksia tai hormonihoitoja. Osion lopussa on kolme lomaketta, joiden avulla voi kartoittaa omaa sukupuolieuforiaa joko yksin tai yhdessä kumppanin/kumppaneiden kanssa.
Euforiasta puhutaan paljon vähemmän, kuin dysforiasta ja on tärkeää huomioida seksi yhtenä euforian saavuttamisen keinona. On kuitenkin muistettava, että euforia ei ole parannuskeino dysforiaan, eivätkä ne sulje toisiaan pois. Sukupuolieuforia voi kuitenkin vahvistaa sukupuoli-identiteettiä ja toimia hyvänä voimavarana mahdollisen dysforian aiheuttaman pahan olon rinnalla. Sukupuolidysforian omahoitoon löytyy paljon hyviä ohjeita Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen verkkosivuilta.
Haluan kuitenkin muistuttaa lukijaa siitä, että ihmisten osoittama kiinnostus seksiin ja/tai tarve seksuaalisen mielihyvän kokemiseen on yksilöllistä. Tätä osiota hyödyksi käyttävän onkin hyvä muistaa, että myös transihmisten keskuudessa on aseksuaalisuuden kirjolle kuuluvia ihmisiä, joille seksuaalisen vetovoiman kokemisen puute tai vähyys saattaa vaikuttaa heidän haluunsa ja tarpeeseensa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Näin ollen myöskään seksuaalisen halun puute ei siis välttämättä johdu sukupuolidysforiasta, vaan voi olla aivan normaali tila, jota ei tule lähteä ns. korjaamaan, sillä mikään ei ole rikki.
Avataan muutama termi
SUKUPUOLIEUFORIA
Sukupuolieuforian saavuttamiseksi on olemassa paljon erilaisia keinoja. Osa tarvitsee esimerkiksi lääketieteellistä hoitoa saavuttaakseen euforiaa, mutta eivät kaikki. Osa voi saavuttaa sukupuolieuforiaa sekä lääketieteellisen avun että muiden keinojen kautta. Kaikki keinot eivät kuitenkaan sovi kaikille, sillä eri asiat vahvistavat eri ihmisten identiteettiä. On kuitenkin hyvä tietää minkälaisia keinoja dysforian pienentämiseen ja mahdollisen sukupuolieuforian saavuttamiseen on olemassa.
Omahoito-osio käsittelee seksissä koettavaa sukupuolieuforiaa, mutta tässä kohtaa esittelyssä on yleisemmin keinoja euforian saavuttamiseen, tai dysforian pienentämiseen. Näitä keinoja voi käyttää joko seksissä, tai intiimeissä tilanteissa yksin tai toisten kanssa, mutta myös esimerkiksi päivittäisessä arjessa. Tekstissä viitataan feminisoiviin ja maskulinisoiviin tuotteisiin, mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö kaikki eri sukupuolet voisi käyttää näitä tuotteita ja keinoja sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta riippumatta.
Ei-lääketieteellisiä keinoja saavuttaa sukupuolieuforiaa on monia. Tässä osiossa kerron Trans Sex -kirjassa (Sparks 2023) esiteltyjä keinoja. Nämä keinot eivät muokkaa kehoa pysyvästi, mutta muuttavat kehon ulkomuotoa ja voivat sitä kautta vaikuttaa siihen, miten halutaan, että kehoon kosketaan.
Ensimmäsenä avataan termi ”tucking”. Tuckingilla viitataan tapohin piilottaa penis ja kivekset. Kivekset voidaan työntää nivuskanaviin vatsaontelon alapuolelle ja penis vetää taakse esimerkiksi siihen tarkoitetun teipin avulla. Yleensä tämän ”paketin” päälle laitetaan vielä siihen tarkoitetut alushousut. (Sparks 2023, 40– 41.) Tuckingin avulla voidaan luoda illuusio siitä, että penistä ja kiveksiä ei ole. Tämä voi tuottaa sukupuolieuforiaa esimerkiksi transfeminiinille henkilölle. Tuckingille ei ole olemassa suomenkielistä vastinetta.
Packing-termi puolestaan viittaa joko alushousujen toppaamiseen tai juuri tähän tarkoitetun esineen, eli packerin pitämiseen, jotta saadaan illuusio pullottamisesta housuissa. Osa pitää pehmeää packeriä, jota ei ole tarkoitettu penetroimiseen ja osa pitää ns. kovaa packeriä, jolla voidaan myös penetroida niin halutessaan. Ihmiset pitävät packereita monista eri syistä – yksi tällainen syy voi olla se, että ei halua ”paljastua” esimerkiksi pukuhuoneessa vaatteita vaihtaessa. Osalla packer vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten istuu tai kävelee, koska ”pullotus” housuissa saa heidät tuntemaan itsensä varmemmaksi. Osa ihmisistä voi haluta, että heidän packeriinsä kosketaan seksin aikana, kuin se olisi oikea penis, kun taas osa ei halua pitää packeriä ollenkaan seksin aikana. (Sparks 2023, 41–42.) Packeristä puhutaan usein ”maskulinisoivana” tuotteena.
Rintaproteesit ovat myös yksi keino saavuttaa sukupuolieuforiaa. Tällaiset proteesit antavat henkilöille, joilla ei ole rintoja, tai joilla on hyvin vähän rintakudosta illuusion siitä, että heillä olisi suurempi povi. Rinnat mielletään usein feminiinisiksi, joten usein transfeminiineillä on tarve tällaiselle illuusiolle. Rintaproteeseja voi ostaa kaupoista, jotka myyvät transihmisille apuvälineitä. Proteeseja myydään sekä erikseen että osana rintaliivejä. (Sparks 2023, 42–43.)
Bindaamisella tarkoitetaan rintakehän litistämistä siihen tarkoitetun kompressioliivin avulla. Tavoitteena on luoda illuusio litteästä rintakehästä, eli ns. maskuliinisesta rintakehästä. Rinnat sukupuolitetaan kulttuurissamme vahvasti naisille kuuluviksi, joten siksi monella transmaskuliinilla nousee rinnoista sukupuolidysforiaa. Osalle binder tuottaa sukupuolieuforiaa, sillä litteä rinta voi estää väärinsukupuolittamisen. Monet pitävät binderiä päällä myös seksin aikana, sillä rintojen tuoma dysforia voi aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, tai jopa estää seksin harrastamisen. Osa ihmisistä ei halua rintakehäänsä kosketettavan ilman, että pitää yllään binderiä. Osa puolestaan ei halua, että heidän rintakehäänsä kosketaan, vaikka binder olisikin käytössä. (Sparks 2023, 43.)
On hienoa, että transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville henkilöille on olemassa näitä apuvälineitä, joita on tänä päivänä suhteellisen helppo myös saavuttaa. Monet erotiikkaliikkeet myyvät näitä “transtuotteita” ja niitä voi myös tilata helposti netistä. On olemassa myös kotimaisia verkkosivustoja, joista näitä tuotteita voi tilata. Esimerkiksi Sateenkaarikaupalla (Sateenkaarikauppa, 6.12.2023) on myös kattavat ohjeet siihen, miten näitä tuotteita voi käyttää siten, että keho olisi mahdollisimman turvassa. Kannattaa tutustua heidän tuotteisiinsa ja syventymään transaffirmatiivisiin apuvälineisiin laajemmin.
Mikä voi aiheuttaa dysforiaa? Entä euforiaa?
Smokilla laadittuun kyselyyn Transihmisten kokemasta sukupuolieuforiasta seksissä vastasi 56 henkilöä. Kyselylomakkeella kartoitettiin yleisesti sukupuolieuforian ja sukupuolidysforian kokemuksia, mutta kysyttiin myös tarkentavasti sitä, milloin ja miten sukupuolieuforiaa kokee seksin aikana.
DYSFORIAN KOKEMUKSET
Kyselyyn vastanneista suurin osa kokee dysforiaa seksin ja intiimin kanssakäymisen aikana. Dysforia saattaa aiheuttaa yleisesti haluttomuutta, häpeää, pelkoa, epävarmuutta, orgasmivaikeuksia, dissosiaatiota tai oloa, että ei ole seksissä läsnä. Osa kertoo vaikeuksista koskettaa itseään, tai antaa toisen koskettaa. Vastaajat kertovat, että ovat hyvin tietoisia omasta kehostaan ja monet epävarmuudet ovat seksissä tämän vuoksi läsnä. Dysforia ei kuitenkaan ole verrattavissa cis-ihmisten kokemaan omaan kehoon liittyvään epävarmuuteen. Dysforia on paljon syvempää ristiriidan kokemusta, joka liittyy minuuteen ja nähdyksi tulemiseen. Se on hyvin vahvaa omaan sukupuoli-identiteettiin liittyvää ahdistusta ja kipua.
“Seksi ja seksuallisuus on aina kiehtonut minua, mutta sukupuolidysforia on ollut kova paikka, koska ajattelin seksin aina olevan mukavaa ja helppoa. Seksistä nauttiminen on ollut minulla matka, joka on vaatinut paljon aikaa ja kokeilua.”
”Oma keho on vääränlainen, jonka takia en halua itse tai muiden sitä koskettavan. Seksi kiinnostaa ja sitä tekee välillä mieli, mutta en siihen kykene, koska kehoni on vääränlainen ja en halua kenenkään näkevän sitä.”
“Nautintoa tuoviin kehonosiin suhde on vaihteleva; tuntuu, että pitäisi pitää vaikkapa rinnat piilossa, vaikka niiden koskeminen tuntuu ihanalta, mutta olen epävarma miten toinen(seksikumppani) ajattelee niiden myötä sukupuolestani.”
“On ollut pakko pitää paitaa tai binderiä. Seksin aikana usein dissosioin, koska ahdistaa niin paljon omat kehon osat, jotka ei tunnu tai näytä oikeelta (tuntuu, et olis haavoja tai kasvaimia ku kaikki näyttää niin väärälle). Dusforia on kans vaikuttanu paineisiin harrastaa seksiä ja oon pakottanu itseni epämukaviin tilanteisiin dysforisena, koska mua vituttaa dysforian olemassaolo, mutta se ei oo tietenkään auttanu.”
Myös teoksessa Sex, sexuality and trans identities (Jacobson, Niemira, Violeta 2020, 216–219) mainitaan rintakehädysforian aiheuttamista haasteista seksissä. Kirjan kappaleessa haastatellaan transihmisten kumppaneita liittyen seksiin ja intiimiin kanssakäymiseen. Yksi haastateltavista, Brooke seurustelee transmaskuliinin Viktorin kanssa ja Brooke kertoo kuinka ennen Viktorin rintakehän maskulinisaatiota tämän rintakehään koskeminen oli rajoittunutta. Viktorin rintakehään sai koskea vain tietyllä tavalla, ei puristaen, vaan suoralla kämmenellä. Brooke kertoo myös Viktorin dissosioineen seksin aikana, eikä hän ollut emotionaalisesti läsnä. Nyt testosteronin ja mastektomian jälkeen Viktor on enemmän läsnä ja häneen saa koskea vapaammin. Myös kirjassa haastateltava Joanna seurustelee transmiehen Jacobin kanssa ja kertoo Brooken tavoin siitä, miten Jacobin rintakehään koskeminen oli kiellettyä ennen rintakehän maskulinisaatiota. Jacob ei halunnut olla seksissä päällä, jotta Joanna ei näkisi hänen rintojaan. Jacob myös käytti binderiä seksin aikana.
Kyselyyn vastaajat kertovat, että he ovat koittaneet pienentää dysforiaa esimerkiksi pitämällä vaatteet, binderin tai peiton päällä seksin aikana, tai laittamalla valot pois. Monille seksikumppanin tuttuus ja turvallisuus on tärkeää, jotta rentoutuminen mahdollistuu seksin aikana ja pystyy olemaan varma siitä, että seksikumppani kohtelee oman sukupuoli-identiteetin mukaisesti, vaikka keho olisi ristiriidassa sen kanssa.
”Minun on vaikeaa päästää uusia ihmisiä fyysisesti lähelle ennen kuin voin olla tarpeeksi varma siitä, että he eivät näe minua naisena rintojen tai sukuelinten vuoksi, ja senkin jälkeen rinnat aiheuttavat minulle pahaa dysforiaa enkä halua, että niihin kosketaan tai niitä katsotaan, vaikka tiedän, että voisin saada esim. nännien stimuloimisesta todella paljon nautintoa. Turhauttavaa!”
Myös seksin tavat voivat tuottaa dysforiaa ja osalla vastaajista onkin ristiriitaisia kokemuksia siitä, millaista seksiä he saavat haluta. Tämä tapa ajatella voi nousta esimerkiksi heteronormista ja siitä, minkälaisia rooleja meille näkyy seksissä esimerkiksi yhteiskunnallisella tasolla. Minkälaisia seksin käsikirjoituksia on tarjolla esimerkiksi mediassa, elokuvissa ja kirjallisuudessa.
”Olen myös kauan tuntenut, että en saisi haluta penetratiivista seksiä – josta nautin valtavasti – jos haluan performoida maskuliinisuutta ja tulla luetuksi sen kautta. En ole toisinaan uskaltanut antaa muiden koskea vulvaani, koska minun on vaikeaa luottaa muista, kuin top-roolista käsin siihen, että tulen nähdyksi toivomallani tavalla.”
Vastaajat puhuvat siitä, kuinka sukupuolidysforia etäännyttää heitä seksikumppanista/kumppaneista, sillä intiimeissä hetkissä keskittyminen voikin olla esimerkiksi jossain kehon osassa, joka tuottaa dysforiaa.
”Vaikeus rentoutua seksin aikana, minuun kohdistuvat väärät oletukset roolista seksin aikana, dissosiaatio seksin aikana, oman kehon vertailu toisen kehoon.”
”Oman kehon kuvitteleminen erilaiseksi seksin aikana vie resursseja keskittyä omaan mielihyvään.”
Tämä on ymmärrettävää ja on myös selitettävissä esimerkiksi kaksoiskontrollimallin (dual control model) avulla. Sukupuolidysforian kohdalla voidaan puhua seksin jarrusta, eli halua sammuttavista asioista. (Kinsey Institute, 3.9.2023) Dysforia voi olla yksi tällainen jarru, joka vie pois intiimistä tilanteesta ja vaikeuttaa mielihyvään keskittymistä. Kun ajatukset ovat kehon osassa, joka tuottaa epävarmuutta, pahaa oloa ja ahdistusta, tai jos kehon osat eivät toimi oman identiteetin mukaisesti, voivat nämä asiat viedä huomiota pois itse seksitilanteesta ja nautintoon keskittymisestä. Jos seksikumppani koskettaa dysforiaa tuottavaan ruumiinosaan, voi huomio äkkiä kääntyä pois nautinnosta ja keskittyminen siirtyä tähän vaikeita tunteita tuottavaan ruumiinosaan. Osa ihmisistä voi kuitenkin haluta jatkaa seksiä, vaikka kokisikin jarrutusta halulle. Sukupuolieuforia voi puolestaan toimia seksuaalisen halun kaasuna, eli lisätä halua. Kumppanin sukupuolieuforiaa mahdollistava puhe tai kosketus voi siis lisätä nautintoa. On yksilöllistä mitkä asiat tuottavat kaasua ja mitkä aiheuttavat jarrua. (Sparks 2023, 16–17.)
”Seksin harrastaminen on ollut haastavaa, koska hetkessä esim. rintojen koskeminen ei välttämättä haittaa, mutta seksin jälkeen tulee välitön morkkis dysforian vuoksi. Nyt käytyäni mastektomian oloni on helpompi, mutta koen yhä dysforiaa genitaaleistani ja tarvitsen apuvälineitä (strap-on) että saan seksissä ns. ”kaiken irti”. Ilman apuvälineitä huomaan potevani pahaa oloa ja keskittyväni liikaa siihen, kuinka turhautunut olen, kun kehoni ei ole tai toimi samalla tavalla, kuin vaikka cis-miehen. Genitaalidysforian takia rentoutuminen ja orgasmien saaminen voi olla vaikeaa.”
Osa kokee myös sooloseksin toteuttamisen mahdottomana oman sukupuolidysforian vuoksi. Osa vastaajista kertoo masturboimisen tai alasti olemisen mahdottomana.
Pieni osa vastaajista sanoo myös, että dysforia ei ole haitannut heitä seksissä lainkaan tai se on haitannut heitä hyvin vähän. On siis hyvä muistaa, että kaikki transihmiset eivät koe dysforiaa, tai eivät koe dysforiaa nimenomaan seksin, tai intiimien tilanteiden aikana. Ei siis tule olettaa, että jokainen transihminen kokee dysforiaa. Tämä tulee aina kartoittaa jokaisen yksilön kohdalla.
EUFORIAN KOKEMUKSET
Seksikumppanit tukevat transihmisiä esimerkiksi kunnioittamalla sitä, että tiettyihin vartalon osiin ei saa koskea, katsoa tai edes puhua niistä seksin tai muun intiimiyden aikana. Kumppanit voivat omalla puheellaan lisätä euforian kokemuksia ja vahvistaa transihmisen sukupuoli-identiteettiä. Puheissa voi kehon osiin viitata millä tahansa termeillä. Vulvaa voi esimerkiksi kutsua penikseksi, tai voidaan puhua karvoituksesta, jota ei mahdollisesti ole. Seksissä voidaan esimerkiksi kuvitella, että suu on vagina, johon työnnytään, tai sormi on penis, jota voi imeä, tai sen voi työntää ruumiin aukkoihin. Myös esimerkiksi kieli voi toimia peniksen roolissa seksin aikana.
”Omissa fantasioissa, joissa keho ja oma rooli seksissä voi olla vaihteleva ja vapaampi. Myös erilaiset roolileikit, joissa voi olla oma hahmo tai ottaa jonkin valmiin skenaarion.”
”Yksin masturboidessa, kun voin kuvitella oman kehon oikeanlaiseksi ja koskettaa itseä oikealta tuntuvalla tavalla. Kumppanin kanssa silloin, kun ei ole paha dysforiapäivä/hetki ja kumppanin puhuessa kehostani minulle kiihottavasti käyttäen sukupuoltani vahvistavaa kieltä.”
Kyselyyn vastanneet kertovat myös seksin apuvälineiden tuovan euforiaa seksin aikana. Esimerkiksi erilaiset dildot ja strap-onit mainitaan useamman kerran. Euforiaa saattaa tuottaa esimerkiksi strap-on-dildolla toiseen työntyminen, tai kun kumppani imee dildoa ja kutsu sitä penikseksi.
”Vahvinta sukupuolieuforiaa koen, kun käytämme kumppanini kanssa seksissä strapless strap-on-dildoa ja penetroin häntä”
”Tulee jotenkin sukupuolieuforinen olo, kun tajuan, etten tarvitse penistä saadakseni toisen tuntemaan olonsa hyväksi.”
Sukupuolieuforia on tuntemus, jota voi olla vaikeaa kuvailla henkilölle, joka ei tiedä miltä se tuntuu. Kyseessä on kokonaisvaltainen tunne, jossa oma identiteetti vahvistuu. Se voi olla jatkuvaa, tai hetkittäistä, joihinkin tiettyihin sanoihin tai tekoihin liittyvää. Sukupuolieuforiaan voi liittyä esimerkiksi ilon, ylpeyden, todeksi ja nähdyksi tulemisen tunteita.
”Seksin aikana koettu sukupuolieuforia on uskomattoman vapauttavaa, sillä silloin toinen näkee minut oikein täysin alastomana.”
”Nähdyksi tulemisen kokemus on jotain niin syvää, voimaannuttavaa ja herkkää, että se antaa uppoutua seksissä ihan uusiin syvyyksiin. Ei tarvitse jännittää omia toiveita kokeilla asioita, voi antautua toiselle ja kosketukselle, voi yhdessä etsiä erilaisia hyvältä tuntuvia seksin tapoja. Kun voin olla varma, ettei toinen näe minua syntymässä määriteltyyn sukupuoleen, eikä odota tiukan binäärisiä toimintatapoja, voi rentoutua ja tutkia myös esimerkiksi omaa feminiinistä puolta, jonka muissa tilanteissa haluaisin piilottaa.”
Tämän yllä olevan vastauksen näkökulma tuli esiin useampaan otteeseen. Kun seksikumppani on turvallinen, pystyy tutkimaan koko maskuliini-feminiini-kirjoa, eikä tarvitse sopeutua johonkin tiettyyn malliin. Esimerkiksi transmies pystyy tuomaan feminiinistä puoltaan esille ilman pelkoa siitä, että hänet nähtäisiin naisena, kun seksikumppani on turvallinen.
Kyselyssä kysyttiin myös sitä, miten seksi ja seksuaalisuus on vaikuttanut elämään. Vastaajat kertovat kauniisti seksin merkittävyydestä, ilosta ja nautinnosta, mutta myös kipeistä kokemuksista ja katkeruudestakin sitä kohtaan, että seksin toteuttaminen tuntuu mahdottomalta dysforian vuoksi.
“Seksi ja seksuaalisuus on aina kiehtonut minua, mutta sukupuolidysforia on ollut kova paikka, koska ajattelin seksin olevan aina mukavaa ja helppoa. Seksistä nauttiminen on ollut minulla matka, joka on vaatinut paljon aikaa ja kokeilua.”
“Seksi ja seksuaalisuus parantavat kehosuhdettani ja poistavat dysforiaani, koska voin myös nauttia omasta kehostani, eikä se olekaan vain kärsimystä aiheuttava.”
On tärkeää tuoda näkyväksi myös se, että seksin toteuttaminen ja euforian saavuttaminen voi vaatia harjoittelua, totuttelua ja aikaa. Aluksi mahdottomalta tuntuva intiimi kanssakäyminen voi myöhemmin tuntuakin nautinnolliselta. On tietenkin hyvä muistaa omat rajat ja pitää niistä kiinni, eikä epämukavuusalueelle tarvitse mennä vastoin omaa tahtoaan.
“Seksi ja seksuaalisuus on itselleni tärkeimpiä asioita, joista saan eniten iloa ihmissuhteissa ja yleisestikin. Seksi ja seksuaalisuus on ollut itselleni luontevin ja voimakkain tapa kokea yhteyttä itseeni ja kehooni sekä muihin ihmisiin sosiaalisesti.”
“Seksi ja seksuaalisuus tuovat elämääni iloa, voimaa ja terveyttä.”
Kyselyssä kysyttiin myös sitä, onko seksin toteuttaminen auttanut vahvistamaan omaa sukupuoli identiteettiä ja millä tavoin. Vastauksissa näkyy vahvasti jälleen seksikumppanin/kumppaneiden turvallisuus ja tuttuus.
“Olen turvallisessa ja affirmoivassa parisuhteessa, jossa on tilaa olla seksuaalisesti sellainen kuin kulloinkin on. Seksin harrastaminen sukupuolta vahvistavilla tavoilla on ihanaa. Olen aktiivisesti etsinyt tapoja ja asentoja ja tekoja, jotka vapauttavat cis-hetero-kuvastosta ja normeista.”
“Seksin harrastaminen on mukavuuden rajoissa vahvistanut omaa sukupuoli-identiteettiä, vaikka ajatus tuntui ensin vieraalta, niin kyllä se niin tekee.”
“Se on vahvistanut omaa kokemusta siitä, että muutkin ihmiset kokevat minun sukupuoli-identiteettini haluttavaksi ja täysin validiksi.”
“Olen tietoisesti luopunut sukupuolitetuista seksikäsikirjoituksista ja sitä kautta ollut vapautuneemmin oma itseni.”
On ilahduttavaa, että seksin käsikirjoitus nousee vastauksissa esille. Joillekin seksin käsikirjoitus tuo turvaa, mutta se voi olla myös hyvin vangitsevaa. Jokainen voi luoda omansa, mutta on tärkeää, että tiedetään, että jokaisella on oma ja yksilöllinen tapansa toteuttaa seksiä. Ja että käsikirjoituksesta voi poiketa. Mediassa näkemämme seksi on hyvin yksipuolista ja cis-heterokeskeistä, jonka vuoksi on tärkeää tiedostaa, että jokaisella on oikeus toteuttaa seksiä haluamallaan tavalla suostumuksen puitteissa.
“Euforista jokaiselle on tulla kohdatuksi kokonaisuutena. Että ihminen nähdään kehon lisäksi mielenä, haluna, tarpeina ja oikeuksina. Kuullaan ja aistitaan täysin. Transihmisisyys aiheuttaa erityisherkkyyden tälle kaikelle. Kun sen kanssa osaa olla läsnä, se mahdollistaa transsendentaaliset kokemukset.
“Seksin harrastaminen oman mukavuuden rajoissa on vahvistanut omaa sukupuoli-identiteettiä, vaikka ajatus tuntui ensin vieraalta, niin kyllä se niin tekee.”
“Seksi on itselleni tärkeimpiä asioita, joista saan iloa ihmissuhteissa ja yleisestikin. Seksi ja seksuaalisuus on ollut itselleni luontevin ja voimakkain tapa kokea yhteyttä itseeni ja kehooni sekä muihin ihmisiin sosiaalisesti”
KOSKETUKSEN EUFORIAKARTTA
Tätä lomaketta voi käyttää yhdessä kumppanin/kumppaneiden kanssa kartoittamaan sitä, mitkä kehon osat ovat sellaisia, joihin saa seksin tai muun intiimin kanssakäymisen kanssa koskea. Jos kuvan hahmo ei tunnu sinulle sopivalta, voit piirtää tyhjälle paperille oman hahmon. Lomakkeen voi täyttää ensin itse ja sen jälkeen esitellä kumppanille/kumppaneille.
- Merkitse haluamillasi väreillä kehoon ne osat, joihin saa koskea seksin tai intiimin kanssakäymisen aikana
- Voit myös kirjoittaa kehon osan viereen minkälainen kosketus tuntuu hyvältä (esim. koskeminen avoimella kämmenellä, puristaminen, silittäminen, pyörivä liike jne.)
- Halutessasi voit myös merkata kehon ne osat, joihin ei saa koskea seksin tai intiimin kanssakäymisen aikana
- On hyvä muistaa, että kartan voi tehdä aina päivittää – mieli ja tuntemukset voivat muuttua.
EUFORINEN PUHE
Tämän lomakkeen avulla voi kartoittaa minkälaiset termit ja sanat tuottavat euforiaa. Ympyröi haluamallasi värillä sanat, joita haluat sinusta ja kehostasi, tai apuvälineestäsi käytettävän. Voit myös vetää yli ne sanat, joita et halua itsestäsi ja kehostasi käytettävän. Voitte myös keskustella siitä, mistä kehon osasta toivoisit kyseistä termiä käytettävän. Voit lisätä haluamiasi sanoja ja termejä listaan tai tehdä täysin oman listan.
kaunis paksu litteä ei-binäärinen komea ohut vatsa enby upea likainen pyöreä muusu hieno hento kivekset jätkä pehmeä vahva pallit muija kova siro tuhti iso lihaksikas käyrä terska karvainen vankka hento jäntevä raju voimakas liukas vartalo soma tiukka suloinen keho rivo suonikas pieni rinnat sykkivä pitkä rintakehä syvä lyhyt nännit rintavako sileä tissit pano penis rintalihakset parta kulli lantio pylly leveä kyrpä sperma kalu anus peppu nesteet pillu mies pimppi anaali nainen reikä vagina tyttö alapää klitoris poika
EUFORISET LAUSEET
Kirjoita lauseita, jotka tuottavat sinulle sukupuolieuforiaa seksin tai muun intiimin kanssakäymisen aikana. Lauseet voivat olla minkälaisia tahansa. Voit myös selventää minkälaisissa tilanteissa toivot lauseita käytettävän. Käykää lauseet läpi seksikumppanin/kumppaneiden kanssa ja ideoikaa yhdessä lisää lauseita ja tilanteita.
Esim.
- ”Sinulla on ihanan iso kulli” – toivon käytettävän, kun työnnyn sisääsi strap on -dildolla.
- ”Sulla on upea pillu” – haluaisin, että sanot näin, kun laitat sormen anukseeni.
- ”Olet ihanan karvainen” – voit sanoa näin, kun kosket leukaani.
Lue koko opinnäytetyö:
Opinnäytetyö: Transihmisten kokema sukupuolieuforia seksissä
Enni Happonen, seksuaalineuvoja
pdf-dokumentti
Maaliskuu 2024