Tutkimusjaksoja suorittavat poliklinikat suomessa
Suomessa on kaksi poliklinikkaa, joissa sukupuoli-identiteetin tutkimukset tapahtuvat. Toinen on Helsingin (HUS) Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka ja toinen Tampereen (TAYS) Transpoliklinikka. Alaikäisten tutkimukset tapahtuvat HUS:in Nuorisopsykiatrian poliklinikalla ja TAYS:in EVA-yksikössä. Alle 18-vuotiaan on siis saatava lähete jompaankumpaan yksikköön, mikäli haluaa diagnoosin transsukupuolisuudesta. Lähetteen 13-17 -vuotiaalle voi kirjoittaa yleislääkäri ja yleensä lähete on kiireellisyysluokassa 2 tai 3. Olisi hyvä, jos lähetteen voisi kirjoittaa lääkäri, jonka kanssa on asioinut aikaisemminkin. Jos alaikäisellä on asiakkuus lastenpsykiatriaan, voidaan sieltä konsultoida nuorisopsykiatriaa, jotta lähetteen saaminen 13-vuotiaana olisi mahdollisesti sujuvampaa.
Tutkimusjakso
Alaikäisten prosessit ovat valitettavasti pidempiä, kuin yli 18-vuotiaiden, joten on hyvä varautua siihen, että diagnoosin saaminen vie vähintään 1,5 vuotta – yleensä enemmänkin. Usein kuitenkin jo prosessin alkaminen voi tuoda toivoa ja helpotusta omaan oloon. Tutkimusjaksolla tavataan psykiatriaan ja sukupuolen moninaisuuteen erikoistuneita ammattilaisia, jotka kartoittavat sukupuoli-identiteetin pysyvyyttä, varmuutta, sekä mielenterveyden tilaa. Poliklinikat toivovat, että elämäntilanne olisi mahdollisimman tasainen, jotta voimavarat riittävät läpi tutkimusjakson. Tutkimusjaksoon kuuluu erilaisia haastatteluja sekä testejä ja huoltaja/t ovat tiiviisti mukana prosessissa. On kuitenkin tärkeää, että osaa itse kuvailla tilannettaan, eikä huoltaja/t puhuisi tutkittavan puolesta.
Diagnoosit ja hoito
Alaikäiset voivat saada diagnoosin transsukupuolisuudesta (F64.0), mutta valitettavasti vain yli 18-vuotiaat voivat saada muunsukupuolisen diagnoosin (F64.8). Alaikäisten ei ole mahdollista saada sukupuoli-identiteettiä vahvistavia leikkauksia, mutta esimerkiksi hormonihoito on mahdollista aloittaa aikaisintaan noin 16-vuotiaana, mikäli on saanut diagnoosin transsukupuolisuudesta. Alaikäiset eivät voi vahvistaa juridista sukupuoltaan, mutta sen voi tehdä heti täytettyään 18 vuotta, eikä siihen tarvita lääketieteellistä todistusta. Nimenmuutoksen voi myös tehdä ilman lääketieteellistä diagnoosia.