Vapaaehtoistoiminta on omasta halusta lähtevää toimintaa. Vapaaehtoistoiminta on palkatonta, osallistujien ehdoin tapahtuvaa toimintaa sukupuoleltaan moninaisten, esim. transihmisten, sekä intersukupuolisten ja heidän läheistensä hyväksi. Monenlaista vapaaehtoistoimintaa voi toteuttaa tavallisen ihmisen taidolla, vapaaehtoistoiminta ei edellytä ammatillista koulutusta tai työkokemusta. Lomake vapaaehtoisuudesta kiinnostuneille tämän sivun tekstin lopussa.
Avustaminen
Vapaaehtoisena voit esimerkiksi avustaa meitä tapahtumien ja tilaisuuksien tai ryhmien käytännön järjestelyissä. Voit tarjoutua vertaisryhmään avustamaan tarjoilujen järjestämisessä. Voit antaa panoksesi erilaisissa talkoohommissa, tekstien editoimisessa tai vaikka luontoretkien opastamisessa. Voit myös tarjota ammatti- tai muuta osaamistasi käyttöömme.
Materiaalin tuottaminen
Voit osallistua materiaalien ja verkkosivujen sisällön tuottamiseen esimerkiksi valokuvaamalla, videokuvaamalla tai kirjoittamalla voimauttavia tarinoita omasta elämästä. Voit myös kartuttaa satukokoelmaamme omilla saduillasi.
Haastateltavaksi
Meiltä pyydetään usein rohkeita haastateltavia monenlaisiin uutis-, radio- ja tv-haastatteluihin. Mikäli olet halukas olemaan esillä ja tuomaan esiin sukupuolen moninaisuutta joko omassa elämässä, läheisenä, perheenä, paris- tai moniskuntana, niin kerro meille yhteystietosi. Emme luovuta yhteystietoja medialle suoraan, vaan kysymme suostumustasi kuhunkin haastatteluun ensin itse. Kysy lisää tiedottajalta tiedottaja@seta.fi.
Vertaisryhmien ohjaaminen
Ryhmän ohjaamisesta kiinnostuneilta edellytämme itsetuntemusta, kykyä ja halua ymmärtää toisia ihmisiä ja kykyä siirtää omat tarpeet syrjään ryhmää ohjatessa, aikaa ja sitoutumista. Lisäksi edellytämme joko ryhmänohjaajan peruskoulutuksen ja trans- ja läheisryhmien ohjaajakoulutuksen läpikäymistä tai ammattitaitoa ryhmän ohjaamisessa sekä trans-, is- ja läheissensitiivisyyttä. Nämä edellytykset täyttävät henkilöt haastatellaan henkilökohtaisesti ja yhdessä arvioidaan, millainen ryhmätoiminnan ohjaaminen olisi sopivaa. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ryhmiä ohjataan tiimiohjausmallin mukaisesti. Ohjaustiimeihin valitaan sopivia ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset sitoutuvat noudatamaan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen turvallisemman tilan periaatteita sekä ohjaustiimiläisten eettisiä ohjeita. Ohjaustiimiin valitut vapaaehtoiset osallistuvat oman ohjaustiiminsä alku- ja purkukeskusteluihin, joissa jaetaan osaamista ja opitaan toinen toisiltaan. Vapaaehtoiset saavat ohjaustiimikeskusteluissa toimintansa tueksi ammatillista ohjausta. Lisäksi vapaaehtoisia kannunstetaan hakemaan ryhmänohjaajakoulutukseen. Koulutukset järjestää Seta ry ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus yhteistyössä KSL Opintokeskuksen kanssa. Kaikki vertaisohjaajat ovat vaitiolovelvollisia.
Vertaiskeskustelijana toimiminen
Ylläpidämme vertaiskeskustelijapalvelua, jossa sukupuoltaan tai esimerkiksi korjausprosessitarpeitaan pohtiva asiakas pääsee tapaamaan koulutetun vertaisen. Tapaaminen järjestetään ammattilaisen vastaanottotiloissa ja lähtökohtana on, että ammattilainen on läsnä keskustelutilanteessa. Keskustelu voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä joko videopuheluna, puheluna tai kirjoittamalla. Keskustelun tarkoituksena on tarjota asiakkaalle mahdollisuus peilata omaa sukupuolta sekä saada lisää myönteisiä tulevaisuudennäkymiä. Vertaiskeskustelija kertoo oman tarinansa liittyen sukupuoleen/sukupuolettomuuteen tai esimerkiksi transihmisen tai intersukupuolisen läheisenä elämiseen ja antaa mahdollisuuden kysyä sukupuoleen ja elämäntilanteeseen liittyviä kysymyksiä.
Koulutettuna vertaiskeskustelijana toimivilta edellytämme samoin itsetuntemusta, kykyä ja halua ymmärtää toisia ihmisiä ja kykyä siirtää omat tarpeet syrjään vertaiskeskustelun ajaksi. Vertaiskeskustelijoilta edellytetään lisäksi järjestämämme valtakunnallisen vertaiskeskustelijakoulutuksen suorittamista. Lisäksi toivomme sinulta sitoutumista vastaamaan välittämiimme vertaiskeskustelupyyntöihin.
Lisätietoja vertaiskeskustelijapalvelusta voit kysyä palveluohjaaja Alex Karjalaiselta: alex.karjalainen@seta.fi
Kokemuskouluttajaksi
Voit myös osallistua Setan koulutuksiin kokemuskouluttajana. Koulutuksia annetaan esimerkiksi kouluissa, mutta myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Ennen kouluttajaksi pääsemistä tulee käydä Setan kouluttajakoulutus. Koulutuksesta voi katsoa tarkempaa tietoa Setan koulutussivuilta, jossa kerrotaan muun muassa siitä, milloin on seuraavat kouluttajakoulutukset.
Hakulomake
Täytä lomake vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille, niin vertaistoiminnan suunnittelija Kuura Autere ottaa sinuun yhteyttä noin kuukauden sisällä (loma-aikana tai muun pakottavan esteen sattuessa voi mennä pitempään). Jos et saa yhteydenotto kuukauden sisällä, voit laittaa sähköpostia Kuuralle.