Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ammatillisesti ohjattu vertaisryhmätoiminta kattaa useita lähi- ja etäryhmäkertoja eri ikäisille sukupuolivähemmistöihin kuuluville, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.
Kaikissa ryhmissämme noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotka olemme laatineet yhdessä vapaaehtoisten ja osallistujien sekä Setan seniorityön ja nuorisotyön kanssa. Ryhmiä ohjaavat ohjaustiimit, joissa on ammattilaisohjaaj(i)a ja koulutettuja vapaaehtoisia, ohjaajista monet ovat myös vertaisia.
Suurin osa ryhmistä järjestetään lähi-etä-lähi-etä vuorottelulla. Kaikkien ryhmien kokoontumisajat kalenterissa.
Suurimpaan osaan sekä lähi- että etäryhmäkerroista on ilmoittautumislomakkeet.
Jokaiselle ryhmäkerralle mahtuu rajoitettu määrä osallistujia. Emme valitettavasti voi päästää sisään henkilöitä, jotka eivät ole saaneet vahvistusta ryhmään mahtumisesta.
Jokaiselle ryhmäkerralle tulee ilmoittautua erikseen. Sinun on mahdollista ilmoittautua esim. vain yhteen ryhmäkertaan, muutamaan ryhmäkertaan, tai vaikka kaikkiin kauden kertoihin. Huomaathan, että ilmoittautumislomakkeet avautuvat noin 2 viikkoa ennen ryhmäkertaa. Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan ryhmätapaamisiin syyskauden aikana. Poikkeuksena torstain kahvi-illat, joihin ei ole erillistä ilmoittautumista.
Ammatillisesti ohjatut etäryhmäkerrat zoomilla
- Naisten ja feminiinien etäryhmä – Feminine Zoom Group
- Miesten ja maskuliinien etäryhmä
- Ei-binäärien etäryhmä
- Postprosessi etäryhmä
Etäryhmäkerrat toteutetaan käyttäen Zoom-ohjelmaa. Kaikkiin ryhmäkertoihin mahtuu rajoitettu määrä osallistujia.
Voit tutustua kaikkien etäryhmäkertojemme turvallisemman tilan periaatteisiin jo ennalta mahdollisimman hyvän ja onnistuneen ryhmäkokemuksen toteutumiseksi.
Ammatillisesti ohjatut lähiryhmäkerrat Helsingissä
- Naisten ja feminiinien lähiryhmäkerta – Feminine face-to-face group
- Miesten ja maskuliinien lähiryhmäkerta
- Ei-binäärien lähiryhmäkerta
- Postprosessi lähiryhmäkerta
- Lasten lähiryhmäkerta alle 12-vuotiaille lapsille – Perhetapaamisen yhteydessä
- Nuorten lähiryhmäkerta 12–15-vuotiaille nuorille – Perhetapaamisen yhteydessä
Lähiryhmäkerrat toteutetaan Helsingissä toimistollamme osoitteessa Haapaniemenkatu 7-9 B, 7. krs.
Naisten ja feminiinien ryhmä
Ryhmään osallistuaksesi sinun ei tarvitse kokea itseäsi naiseksi, ryhmä on tarkoitettu yhtälailla transsukupuolisille naisille kuin muille feminiineille ja niille, jotka pohtivat mahdollista naiseuttaan. Ryhmä on vertaistuellinen ja sen aikana keskustellaan osallistujille tärkeistä aiheista. Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus sekä kunnioittaminen. Ryhmä on tarkoitettu aikuisille ja nuorille aikuisille. Alaikäraja on 16 vuotta, yläikärajaa ei ole.
Miesten ja maskuliinien ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu transmiehille, muille maskuliineille ja niille, jotka pohtivat, ovatko miehiä. Ryhmässä käsitellään sukupuolta, kokemusta sukupuolesta ja mahdollisia sukupuolen korjaushoitoja sekä kohtaamisia läheisten ja muiden ihmisten kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa ryhmässä nousevien teemojen käsittely vertaistuellisesti, jotta ymmärrys ja jaksaminen voivat lisääntyä. Ryhmä on tarkoitettu aikuisille ja nuorille aikuisille. Alaikäraja on 16 vuotta, yläikärajaa ei ole.
Ei-binäärien ryhmä
Ryhmään osallistuaksesi sinun ei tarvitse ajatella olevasi muunsukupuolinen, sukupuoleton, transgender, genderqueer, genderfluid tai yhtään mikään. Jos haluat yhdessä muiden kanssa pohtia omaa, ehkäpä epätyypillistä sukupuolikokemustasi, tämä ryhmä on tarkoitettu sinulle. Ryhmä on tarkoitettu aikuisille ja nuorille aikuisille. Alaikäraja on 16 vuotta, yläikärajaa ei ole.
Kävijöiden toiveista voimme vertaistuellisen keskustelun lisäksi toisinaan tehdä jotakin toiminnallista, kuten esitellä lempikirjojamme liittyen sukupuolen moninaisuuteen. Erityisistä teemoista informoimme edellisessä ryhmätapaamisella sekä tapahtumakalenterissa.
Ryhmän periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus sekä kunnioittaminen.
Postprosessi-ryhmä
Postprosessi -ryhmä on tarkoitettu niille, jotka haluavat pohtia vertaistuellisesti elämää diagnoosin saamisen jälkeen. Ryhmä on tarkoitettu kaikille, jotka ovat käyneet läpi oman transitioprosessinsa, ja siitä on kulunut jo jonkin aikaa. Voit määritellä tämän ajan itse, mutta ryhmä on tarkoitettu nimenomaan niille, joiden prosessi on suurimmalta osalta vakiintunut. Mitään vaatimusta diagnoosista ei ole.
Tapaamisten teemat valitaan yhdessä keskustellen osallistujien tarpeiden mukaan. Teemoina on käsitelty muun muassa diagnoosin ja/tai prosessin jälkeistä sosiaalista elämää, ihmissuhteita ja niiden muutoksia sekä suhdetta omaan menneisyyteen.
Lasten ryhmätoiminta
Onko lapsesi 3-12 -vuotias ja miettii sukupuoltaan? Alla tietoa lasten ryhmätoiminnasta.
Lasten lähitapaamiset jatkuvat syksyllä 2024.
Syksyllä 2024 järjestämme lasten lähitapaamiset perhetapaamisina, joiden aikana järjestämme ryhmätoimintaa lapsille sekä vanhemmille.
Perhetapaaminen on tarkoitettu perheille, joissa on sukupuoltaan pohtiva tai intersukupuolinen, transsukupuolinen tai muunsukupuolinen lapsi. Vanhempain ryhmään ovat tervetulleita lapsen vanhemmat, isovanhemmat ja muut aikuiset läheiset. Samanaikaisesti järjestetään omaa toimintaa ikätasoisesti perheen 3–12-vuotiaille lapsille.
Ryhmien periaatteisiin kuuluvat luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeus sekä omien ja toisten rajojen kunnioittaminen. Aikuisten keskusteluryhmässä painopiste on osallistujien omissa ajatuksissa, kysymyksissä, tunteissa ja kokemuksissa. Vertaistukiryhmässä on turvallista jakaa niin iloja kuin suruja. Ryhmiä ohjaavat SMOKin työntekijät, tuntityöntekijät ja tutut sekä uudet vertaisvapaaehtoiset.
Nuorten ryhmätoiminta
SMOKin chatit Loisteella 13-28 -vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ryhmächatit ovat maanantaisin klo 16–18. Toistaiseksi SMOKin chatit Loisteella on jaettu ikäryhmittäin kahtia.
Verkkonuorisotalo Loiste toimii Discordissa ja pääset sinne täältä: Verkkonuorisotalo Loiste
SMOK-chatit ovat avoimia kaikille loistelaisille, jotka kuuluvat sukupuolivähemmistöön, pohtivat omaa identiteettiään tai ovat kiinnostuneita sukupuolen moninaisuudesta. Chatissa voi kertoa kuulumisia, kysyä kysymyksiä, tutustua toisiin tai seurailla vierestä. Chatissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita ja Loisteen omia sääntöjä, joita on kehitetty yhdessä Loisteen nuorten kanssa.
Lisätietoa chateista löydät täältä.
Ryhmäkertojen turvallisemman tilan periaatteet
Periaatteet ovat voimassa kaikissa ryhmissämme. Lasten ryhmissä periaatteet on kuvattu ikätasoisesti.
- Luottamuksellisuus
- Syrjinnästä vapaa alue
- Itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeus.
- Hyväntahtoisuus
- Kunnioitus
- Puheeksi ottaminen
- Tilan antaminen
- Moikkaamattomuussopimus
Lisätietoa ryhmistämme
Kare Kuronen
sosiaaliohjaaja
puh. 050 371 6899
(puhelinaika maanantaisin klo 10-11)
kare.kuronen@seta.fi
Muiden järjestämä vertaisryhmätoiminta
Nuorille järjestettyä toimintaa voit etsiä paikkakunnittain tämän linkin kautta: Nuorten ryhmät sateenkaarinuorille (seta.fi)
Paikallisten ja valtakunnallisten jäsenjärjestöjen toimintaan pääset tutustumaan tämän linkin kautta: Jäsenjärjestöt | Seta ry